« Zpět

Leasing již neznamená pouze financování

| 26. dubna 2011 - 16:27 | Zprávy | Leasing pro podnikatele

Leasingový trh v České republice významně ovlivnila za poslední roky nejen samotná finanční krize, ale mnoho dalších aspektů. Jaké jsou trendy ve vývoji leasingových produktů? Jak reagují zákazníci a jejich dodavatelé na nové podmínky? Co zapříčinilo masivní propad finančního leasingu? Zeptali jsme se Jaroslava Laura, obchodního a marketingového ředitele ALD Automotive.

Leasingový trh v České republice významně ovlivnila za poslední roky nejen samotná finanční krize, ale mnoho dalších aspektů. Jaké jsou trendy ve vývoji leasingových produktů? Jak reagují zákazníci a jejich dodavatelé na nové podmínky? Co zapříčinilo masivní propad finančního leasingu? Zeptali jsme se Jaroslava Laura, obchodního a marketingového ředitele ALD Automotive.
Obecně: můžete říct, jak se v posledních letech změnil přístup českých firem k leasingu jako finančnímu nástroji?
Přístup se změnil principielně. Předně firmy přestávají chápat leasing pouze jako nástroj k financování, ale stále častěji ho chápou jako kompletní formu outsourcingu, jako nástroj pro efektivní správu vozového parku. Veškeré provozní i administrativní úkony spojené s provozem vozidla zajistí externí poskytovatel, kterým je leasingová společnost specializovaná na full-service leasing. Firmy si tak uvolní finanční i lidské zdroje a mohou se koncentrovat na svůj „core business“. Zároveň dojde k eliminaci rizik spojených s provozem vozidel  (pokles zůstatkových hodnot na trhu, navýšení provozních nákladů, pozáruční technické problémy apod.), které na sebe bere leasingová společnost.
Výše uvedené jasně chápaly a akceptovaly nadnárodní společnosti, ovšem v posledních letech se tento trend posouvá i směrem k tuzemským firmám a dokonce i do státem ovládaných institucí a municipalit.
Protože full-service leasing je modulární produkt a dá se přizpůsobovat na míru podle potřeb klienta, existují i řešení, která jsou vhodná pro malé firmy a tyto je stále častěji využívají. Právě v tomto segmentu má ALD Automotive díky své flexibilitě velmi výrazný tržní podíl.

Rok 2009 byl pro tuzemský leasingový trh velmi těžký. V podmínkách ekonomické recese došlo k výraznému snížení poptávky po leasingových produktech. V druhé polovině roku 2010 však došlo k navýšení investic. Jaká je situace nyní? A jaký vývoj očekáváte?
Rok 2009 byl pro tuzemský leasing nejtěžší. Leasingový trh se meziročně propadl o masivních 53%! Finanční leasing movitých věcí klesl ještě výrazněji.
V roce 2010 došlo k mírnému ekonomickému oživení. Zdůrazňuji, že mírnému, tomu odpovídají i nevýrazné nárůsty objemu leasingových obchodů. Finanční objem leasingu movitých věcí vzrostl o 4,8%, počet smluv naopak klesl o 8%, došlo tedy k nárůstu průměrné pořizovací ceny. V roce 2010 došlo k dalšímu snížení počtu smluv o finančním leasingu o 16%, operativní leasing rostl o 11%.
Podíl operativního leasingu trvale roste zejména u nových osobních a užitkových vozidel pro firemní klientelu. V roce 2010 bylo uzavřeno 15.600 smluv, to je 27% z celkového počtu smluv. Pokud bychom nebrali v potaz podnikatelské úvěry, bude to dokonce 62%!
Osobně očekávám v roce 2011 nejen v oblasti operativního leasingu, ale obecně ve financování movitých věcí růstovou tendenci. S oživením ekonomiky vzroste i poptávka po financování investic. Budou pokračovat i současné posuny ve struktuře leasingových produktů.
Vývoj tuzemského leasingového trhu dobře dokumentuje následující graf:
(kliknutím na graf se otevře obrázek v čitelné kvalitě)

Dlouhá léta byl takřka českým fenoménem finanční leasing, který ovšem nyní ustupuje do pozadí. V žebříčcích popularity mezi českými firmami jednoznačně vede operativní leasing a úvěr. Čím si tyto tendence vysvětlujete?
Finanční leasing byl dlouhá léta skutečným fenoénem tuzemského trhu. V zemích EU, dokonce i v těch postkomunistických, byl jeho podíl výrazně nižší, než v České republice. Vždyť v roce 2002 byl celkový objem leasingu v ČR větší než v mnohem větších ekonomikách Ruska nebo Polska!
V posledních letech ovšem dochází k výrazným posunům ve struktuře leasingu. Výrazně roste podíl operativního leasingu, rostou i úvěrové způsoby financování, naopak finanční leasing zaznamenává rapidní propad. V roce 2009 se objem finančního leasingu propadl o celé dvě třetiny, propad se nezastavil ani v roce 2010. Roli finančního leasingu postupně přebírá operativní leasing a úvěr. Úvěr oproti finančnímu leasingu umožňuje ihned při pořízení auta uplatnit odpočet DPH, nájemce má vozidlo jako majetek v rozvaze a úvěr je celkově flexibilnější. V případě úvěru se ovšem jedná jen o jinou formu financování, je tedy velmi podobný finančnímu leasingu. U full-service leasingu se jedná o přechod k sofistikované formě outsourcingu, jde o diametrálně odlišný produkt. Ale o tom jsme již mluvili dříve.
Od července loňského roku platí nová daňová pravidla v oblasti finančního leasingu. Je toto jeden z důvodů proč lze hovořit o jeho propadu?
Ano, je to jeden z důvodů. Finanční leasing ztratil již dříve roli daňového štítu, která byla jednou z jeho hlavních výhod oproti úvěru nebo pořízení do majetku. V současnosti není z hlediska délky odepisování rozdíl mezi finančním leasingem, úvěrem nebo pořízením do majetku. Pouze u operativního leasingu vstupuje měsíční nájemné plně do nákladů (za dodržení určitých pravidel) a to bez ohledu na jeho délku.
Jedním z vašich produktů je zpětný operativní leasing, který pomáhá zvýšit zisk, uvolnit hotovost a snížit rizika plynoucí z provozu vozového parku. Můžete přesně popsat princip tohoto produktu?
Jistě. V době ekonomické recese se řada firem potýká s nedostatkem hotovosti a obecně vzniká vyšší tlak na snižování nákladů. Zpětný operativní leasing funguje tak, že leasingová společnost od firmy odkoupí vozy, které dosud tato firma měla ve svém majetku. Tím dojde hned k několika pozitivním efektům. Klient tím získá volné finanční prostředky; zlepší důležité ukazatele (ROE, ziskovost..) tím, že si o prodaná vozidla odlehčí rozvahu; navýší mimořádný zisk o rozdíl mezi účetní a odkupní hodnotou vozidel a v neposlední řadě si zajistí bezrizikový a komfortní způsob správy vozového parku.
Jaké další zajímavé produkty můžete podnikatelům nabídnout, a o které je největší zájem?
ALD Automotive uzavřela v letošním roce jako první smlouvy na operativní leasing na auta s elektrickým pohonem, v tomto ohledu jsme v ČR skutečnými průkopníky.
Pokud jde o zbrusu nové produkty, moc nového se vymýšlet nedá. Leasingové společnosti vytvářejí nové nástroje pro zdokonalení stávajících produktů, zejména v oblasti IT. V případě ALD Automotive je to nový nástroj ALD Car Monitor, který slouží pro podrobné sledování pohybu vozidel a vedení knihy jízd za pomoci GPS. Zdokonalili jsme také náš on line reporting Fleet Monitor, který byl oceněn jako nejlepší reportingový nástroj v prestižní anketě Fleet Awards 2010. V letošním roce jsme uvedli novou aplikaci na on line školení řidičů, která zefektivní a zjednoduší složení povinných testů pro způsobilost řidiče. Na zvýšení komfortu klientů ALD Automotive je zaměřena nová služba pick up, kdy přímo v sídle klienta vyzvedneme vozidla k servisní opravě, pravidelné prohlídce nebo k výměně pneumatik a po provedení opravy je zase klientovi na stejné místo vrátíme.
Na trhu s leasingovými produkty je značná konkurence. V čem se vy vymezujete vůči vašim soupeřům? Co je základem vašeho know how?
ALD Automotive patří k předním světovým poskytovatelům operativního leasingu. Firma disponuje největším globálním pokrytím, má plně vlastněné pobočky ve 39 zemích světa a spravuje více než 850.000 vozidel. Know how čerpáme ze zkušeností našich kolegů ze zahraničí, často si vyměňujem poznatky na principu „sharing best practises“. Naše know how vychází rovněž z našeho dlouholetého působení na tuzemském trhu, letos tomu bude již 15 let. Naší prioritou je naprostá serióznost vůči stávajícím klientům, dodržování všeho, co jsme slíbili na začátku spolupráce a neustálý důraz na zvyšování kvality produktů. Jednoznačně preferujeme dlouhodobé oboustranně vyvážené partnerství před krátkodobým jednorázovým ziskem. Naše strategie je úspěšná, máme velmi loajální klientelu a v našem oboru nebývale nízký ukazatel churn rate.
Naší výhodou je určitě i působení skupiny Societe Generale v Ceské Republice. Můžeme těžit ze synergických výhod spolupráce s Komerční Bankou, SGEF, Essox a dalšími společnostmi ze skupiny SG.

Nedávno jste uzavřeli celoevropskou dohodu se společností KIA o zvýhodněných cenových podmínkách při prodeji vozidel. Připravujete v letošním roce podobnou spolupráci s jinými společnostmi?
Podobné smlouvy má ALD Automotive globálně i s jinými výrobci. V České Republice budeme letos uvádět společný produkt s PSA Finance na značkový operativní leasing pro značky Citroen a Peugeot a na podobném projektu pracujeme také se společností KIA.
Patříte mezi špičky na tuzemském trhu. Co je vaším cílem pro tento rok?
Naše cíle se z roku na rok nemění. Chceme nadále navyšovat tržní podíl, pracovat na inovacích v produktové oblasti a tím udržet vysokou loajalitu našich klientů. Zároveň samozřejmě chceme získávat na naši palubu nové spokojené klienty a v neposlední řadě udržet pozitivní atmosféru, která v ALD Automotive panuje.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.