« Zpět

Kvalitní asistence je základ

| 24. září 2008 - 10:37 | Zprávy

Turista postižený v cizině nepřízní osudu je v podstatě bezradný a mnohdy i bezmocný. Proto při sjednávání cestovního pojištění dávejte pozor na rozsah a kvalitu asistenčních služeb. Komplexní pojištění může podle rozsahu služeb a limitů plnění sice stát 30, 50, 60 i více korun na pobytový den, ale vyplatí se.

Rozhodující je, jestli cestujeme po Evropě nebo za moře či zda vyjíždíme za turistikou, sportem nebo na služební cestu a také jak jsme staří. V žádném případě se ale nevyplatí šetřit. Cestovní pojištění na den stojí přibližně tolik, kolik šálek kávy.

Rozsah je různý

Komerční cestovní pojištění v České republice spolu s dalšími produkty nabízí 14 pojišťoven.

Pojišťovny do cestovního pojištění zahrnují vedle základního pojištění léčebných výloh a případného připojištění úrazu, cestovních zavazadel a odpovědnosti za škody i takové služby, jakými jsou zrušení cesty před jejím zahájením, pojištění zmeškání odjezdu, pojištění zpoždění zavazadel či pojištění zaplacení nevyužité dovolené.

Statisíce nestačí Náměstek generálního ředitele České podnikatelské pojišťovny Jaroslav Besperát říká, že pojišťovna prostřednictvím svých asistenčních služeb každoročně řeší nejenom ošetření běžných úrazů a onemocnění, ale i infarkty, při kterých je mnohdy nezbytná operace na místě s následným leteckým převozem speciálem zpět do vlasti. Takové příhody nákladově přesáhnou milionovou částku.

Řeší se i srdeční slabosti, mozkové mrtvice nebo převoz osob, které v cizině zemřely. Takové služby dokáží bez komerčního cestovního pojištění finančně zruinovat celou rodinu.

„Nejde ale jen o výši zaplacených částek,“ poznamenává Besperát. „Podstatná je operativnost a nepřetržitost poskytované asistence. Postižený totiž musí mít jistotu, že kdykoliv může zavolat na call centrum a dostane se mu bezprostřední pomoci. Dále doporučení, kterého lékaře navštívit, konzultace o postupu léčby pomocí tlumočníka, převozu do nemocnice apod. Přitom má jistotu, že vzniklé náklady léčení včetně léků budou vždy uhrazeny.“ Existují extrémy Patrik Balla, ředitel Wüstenrot pojišťovny, upozorňuje, že nepojištěný občan může být bez asistence v cizině zaskočen i ustálenými místními zvyky spojenými s poskytováním lékařského ošetření. Na Balkáně i v některých dalších zemích jsou zdravotní sestry určeny pouze pro odbornou péči, podávání léků, injekce apod. V jejich pracovní náplni není další běžná péče spojená s ležícím pacientem. Na to je nutno najmout zvláštní sílu nebo zajistit některého člena z rodiny.

Na jedné straně jsou vyspělé země s dokonalými zdravotnickými službami. Částky za ošetření jsou přitom rozdílné. Například v USA jsou částky za ošetření dvakrát vyšší než v Evropě. Na druhé straně jsou země, kde zdravotní péče je oproti ostatním zemím na velmi nízké úrovni. Tam je mnohdy problém najít pro ošetření vhodného lékaře. Asistenční služba proto nemocného po prvním ošetření většinou převáží do velkých měst. Rozsah asistence je v některých platebních kartách cestovního pojištění zahrnut, v jiných nikoliv. V každém případě limity plnění jsou v nich často nízké. Limit léčebných výloh by měl být vyšší než 1,5 mil. korun.

I auta mají svou asistenci „Samostatnou kapitolou je asistence při cestách automobilem, a to nejenom při dopravní nehodě. Asistenční služba dokáže nešťastnému motoristovi telefonem poradit, kde a jak nechat opravit vozidlo. V případě nutnosti mu zajistit odtah, opravu, nocleh nebo dopravu do místa určení či zpět do vlasti. Poskytnuta mu může být i právní pomoc nebo kauce ve formě půjčky,“ říká Besperát

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.