« Zpět

Která banka půjčí nejvýhodněji

| 1. prosince 2008 - 12:19 | Zprávy

Závěr roku patří z hlediska výdajů rodin k nejnáročnějším. Je třeba koupit vánoční dárky, zaplatit různá pojištění či dětem lyžování na horách apod. Snadno se může stát, že rodinný rozpočet už na vše nestačí. Kde si nejvýhodněji půjčit? Pokud si člověk chce půjčit peníze na různé potřeby, jeho nejlepší možností je banka.

Peníze lze sice rychle získat i dalšími způsoby, ale ty jsou podstatně dražší.

Kontokorent, či neúčelový úvěr?

I při výběru neúčelové bankovní půjčce, tedy půjčce, kterou lze použít na cokoli, je zapotřebí postupovat obezřetně. Podmínky bank se velmi liší a správným výběrem banky, velikosti úvěru a jeho splatnosti lze ušetřit velké částky. Platí i zde, že není všechno zlato, co se třpytí.
Předně je dobré zvážit, jestli pro naše potřeby nestačí využít kontokorentu, tedy povoleného debetu na běžném účtu. Kontokorent má už zřízeno mnoho lidí a v řadě případů může být výhodnější než neúčelová půjčka od vlastní i jiné banky. To se týká například klientů Raiffeisenbank, kde úrok kontokorentu u eKonta činí 13 procent.
Předností kontokorentu je snadné čerpání úvěru. Problémem může být u konkrétního klienta nízký úvěrový limit a dále nutnost splatit celý úvěr do půl roku nebo do jednoho roku.
Kreditní karty jsou naopak příliš drahou alternativou, pokud jeho majitel není schopen splatit úvěr v bezúročném období.

Úrok může zmást

I při výběru bankovní neúčelové půjčky bychom neměli hledět na úrok, ale na tzv. RPSN, to je roční procentní sazbu nákladů půjčky. Zahrnuje nejen úrok, ale i další náklady na pořízení půjčky - poplatek za uzavření úvěrové smlouvy a měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu. Banka je RPSN povinna sdělit u každé půjčky, udávají ho i výpočty na kalkulačkách bank na internetu.
Jedině tento údaj vypovídá věrohodně o výhodnosti půjčky. Zavádějící je, když je uvedeno RPSN se slůvkem od. Tak to v kalkulačce má například UniCredit Bank a Komerční banka.
Ani porovnání splátek jedné konkrétní půjčky u více bank, jejichž výpočet banky nabízejí na internetu, není směrodatný, protože splátky obvykle nezahrnují zmíněné poplatky.
Banka, která má výhodný úrok a vysoké poplatky, při výpočtu na kalkulačkách vychází opticky dobře. Pozor proto na to i u naší tabulky, hlavní je RPSN.
Klient by se neměl nechat zlákat ani nabídkou půjčky zcela bez poplatků. Stává se, že pak je zase vysoký úrok.
V naší tabulce s příklady půjček vychází nejlépe Půjčka na cokoliv od ČSOB – půjčka sto tisíc na sedm let má RPSN 12,46 % ročně. mBank má sice RPSN dokonce 9,94 % ročně, ale jen u jediné půjčky – 100 000 korun na tři roky. V ostatních případech je u této banky RPSN 16,7 a více procent. Také nejvýhodnější půjčky v GE Money Bank se poskytují jen v rámci akce.

Předčasné splacení bez sankcí výhodou

Každý zájemce by se měl zajímat i o to, jestli je možné část půjčky nebo celý úvěr předčasně splatit bez poplatků. Lidé se mohou dostat do situace, kdy by se jim předčasné splacení hodilo.
Banky to však zpravidla bez poplatků neumožňují. Mnohdy požadují až 5 procent z mimořádné splátky. Žádné poplatky například nevyžadují Komerční banka a mBank.
Zajímavou službu poskytuje svým klientům mBanka. Na čerpání úvěru mohou získat speciální kartu, což má tu výhodu, že platí úroky jen z té částky, kterou skutečně vyčerpají.
Je nutné počítat s tím, že některé banky vyžadují, aby u nich měl klient běžný účet nebo si ho k tomu účelu založil. ČSOB navíc úrokem u půjčky rozlišuje mezi klienty, kteří mají účet v bance delší než šest měsíců, a ostatními klienty. Klienti s delší historií mají úrok výhodnější. Finančně výhodnější než neúčelový je úvěr účelový. Ten však lze získat jen na konkrétní účel a poskytuje se formou úhrady faktur. Často bývá poskytován až od vyšších částek, například sto tisíc korun. A co nabízejí některé banky? V našem přehledu uvádíme jen neúčelové úvěry.

Česká spořitelna – Hotovostní úvěr

Úrok: od 8 % ročně Poplatky: vedení 49 Kč měs., jednorázově 0,8 % z výše úvěru (min. 400, max. 7000 Kč).
Výše úvěru: min. 30 000, max. není stanoveno
Splatnost: do 6 let, akční nabídky do 7 let Běžný účet: v ČS není nutný Mimoř. splátka: 4 % z mimořádné splátky (min. 500, max. 5000 Kč)
Čerpání: jednorázově v hotovosti či převodem na účet klienta
Akční nabídka: výhodnější půjčky při splatnosti 7 let (např. 30 000 – RPSN 14,98 %. 50 000 Kč – RPSN 13,2 %, 70 000 Kč – 15, 86 %)

ČSOB – Půjčka na cokoliv

Úrok: 10,9 % ročně pro klienta, který má v bance konto déle než 6 měsíců, 13,9 % pro ostatní
Poplatky: vedení 30 korun měsíčně u klienta ČSOB, 60 korun u neklienta. Jednorázový poplatek je jednotný – 1 % z výše úvěru (min. 500, max. 3500 korun).
Výše úvěru: od 20 000 Kč, max. 600 000 Kč Splatnost: 1 rok až 7 let Běžný účet : v ČSOB je nutný Mimoř. splátka: 1 % z mimořádné splátky (min. 1000 Kč)
Nabízené výhody: až 600 000 korun bez ručitele

GE Money Bank – Expres půjčka

Úrok: od 9,9 % ročně Poplatky: vedení 40 Kč měsíčně. Jednorázový poplatek – 1 % z výše úvěru (min. 500 Kč).
Výše úvěru: min. 30 000 Kč, max. 300 000 Kč
Splatnost: 24, 30, 40, 50, 60, 72 (v akci 84 měsíců) Běžný účet: v bance nutný Mimoř. splátka: Předčasné splacení 5 %, min. 1000 Kč
Možné výhody: doplnění půjčky o již splacenou částku do výše úvěrového rámce
Akční nabídka: zvýhodněné půjčky na 7 let: 60 000 Kč – RPSN 14,86 %. 70 000 – RPSN 12,64 %, 100 000 Kč – RPSN 12,37 % (v reklamě jako jedna splátka zdarma).

Komerční banka – Perfektní půjčka

Úrok: 14,9 až 19,9 % ročně Poplatky: žádné Výše úvěru: min. 30 000 Kč, max. 250 000 Kč Splatnost: 1 rok až 6 let Běžný účet: v KB vždy nutný Mimoř. splátka: bez poplatku Nabízené výhody: možnost získat zdarma pojištění schopnosti splácet úvěr

mBank – mPůjčka

Úrok: od 9,25 % ročně Poplatky: za vedení úvěr. účtu žádné, za poskytnutí 1 % z úvěru
Výše úvěru: min. 10 000 Kč, max 100 000 Kč Splatnost: 1 rok až 5 let Běžný účet: v mBank nutný, je ale bez poplatků Mimoř. splátka: bez poplatků Čerpání: v bankomatu či u obchodníků pomocí platební karty vydané k půjčce zdarma nebo jsou peníze převedeny na mKonto
Nabízené výhody: Úrok klient platí jen z té částky poskytnutého úvěru, kterou skutečně vyčerpá. Na vyřízení mu do výše 60 000 Kč stačí jen občanský průkaz. Je mu vydána platební karta a může úvěr okamžitě čerpat. Bezproblémově splácený úvěr je na konci období automaticky obnoven. Přes internetové bankovnictví lze sledovat aktuální stav splácení úvěru.

Raiffeisenbank – Rychlá půjčka

Úrok: od 9,3 % ročně
Poplatky: za vedení 99 Kč měsíčně, poskytnutí úvěru bez poplatku
Výše úvěru: min. 20 000 Kč, max. 500 000 Kč Splatnost: půl roku až 7 let Běžný účet : v RB není nutný Mimoř. splátka: 4 % z výše mimoř. splátky s výjimkou akční nabídky
Akční nabídka: Mimořádné splátky půjčky uzavřené do konce roku jsou bez poplatků.

UniCredit Bank – Osobní úvěr neúčelový

Úrok: od 11,54 % ročně Poplatky: za vedení 50 Kč měsíčně, za poskytnutí 1 %, min. 500 Kč
Výše úvěru: min. 50 000 Kč, max. 300 000 Kč Splatnost: 1 až 5 let Běžný účet: v UniCredit Bank není zapotřebí
Mimoř. splátka: úplné splacení bez poplatku, částečné možné jen po dohodě s osobním bankéřem

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.