« Zpět

KPMG: Nabídka i kvalita online pojištění v Česku se zvyšuje

| 24. října 2008 - 10:52 | Zprávy

Rozsah nabídky a kvalita on-line produktů a služeb, které poskytují pojišťovny působící na tuzemském trhu, se každým rokem zvyšují. Vyplývá to z průzkumu mezi deseti největšími domácími pojišťovnami, jehož výsledky dnes ČTK poskytla společnost KPMG ČR.

"Jak pojišťovny, tak i jejich klienti si velmi dobře uvědomují, jaké výhody jim on-line pojištění nabízí a jak jim při poskytování a uzavírání pojištění šetří internet finanční prostředky i čas," uvedl manažer v oddělení služeb pro finanční instituce KPMG ČR Jiří Diepolt. Přestože je podíl smluv uzavřených na internetu v porovnání s klasickými distribučními kanály stále výrazně nižší, je podle něj zřejmé, že se on-line produkty a služby již pevně usadily v produktovém portfoliu všech významných pojišťoven.

Prostřednictvím internetu lze on-line uzavírat především neživotní pojištění, nejčastěji se jedná o cestovní pojištění a povinné ručení. Minulý rok pojišťovny začaly klientům navíc nabízet i možnost sjednat si na webu pojištění havarijní. U neživotního pojištění se v letošním roce nabídka rozšířila ještě o další produkty, zejména pojištění domácnosti, budov a pojištění právní ochrany, upozornil Diepolt.

Vedle uzavírání smluv po internetu nabízí jedna z pojišťoven další novinku, a to možnost sjednat si pojištění prostřednictvím mobilního telefonu s využitím technologie SMS nebo WAP. Tento způsob je velmi výhodný zejména v případě, kdy klient potřebuje uzavřít smlouvu na poslední chvíli, například během cesty na letiště, dodal Diepolt. Platbu je v tomto případě nutné provést standardním způsobem, převodem z účtu, například prostřednictvím GSM bankingu.

On-line smlouvy však stále není možné uzavírat u produktů životního pojištění. Výjimkou je pouze úrazové pojištění. To je však v nabídce pouze jedné z posuzovaných pojišťoven. Vzhledem k složitosti této skupiny produktů preferují pojišťovny u životního pojištění stále osobní kontakt zástupce pojišťovny s klientem.

Z testované desítky pojišťoven má ve své nabídce on-line cestovní pojištění a povinné ručení všech sedm, respektive osm pojišťoven, které tento produkt nabízejí i ve svém standardním portfoliu služeb. Zbývající pojišťovny tyto produkty nenabízejí vůbec, protože se specializují hlavně na životní pojištění. Možnost uzavřít havarijní pojištění nabízejí stejně jako loni tři pojišťovny.

Největší nárůst nabídky on-line pojištění byl zaznamenán u pojištění domácností. V letošním roce nabízí tento produkt on-line tři pojišťovny, zatímco v loňském roce žádná. Další rozšíření nabídky on-line produktů v oblasti neživotního pojištění představují pojištění právní ochrany a pojištění budov. Tyto dva produkty v letošním roce zařadily do svého portfolia on-line produktů a služeb dvě pojišťovny, loni je nenabízela žádná.

Při komunikaci s pojišťovnami došlo proti loňskému roku pouze k drobným změnám. Letos je mezi deseti největšími pojišťovnami k dispozici sedm zelených linek hrazených pojišťovnami, dvě bílé linky, kdy volající platí standardní poplatek, ale telefonní číslo je jednotné v rámci celé země, a jedna modrá telefonní linka, u níž náklady hradí zákazník. Osm z deseti pojišťoven nabízí možnost kontaktovat je prostřednictvím webového formuláře a devět z deseti na svých stránkách uvádí e-mailový kontakt.

U čtyř pojišťoven existují podle průzkumu infolinky s nepřetržitou provozní dobu jak v pracovních dnech, tak i o víkendech. Ostatní společnosti kromě jedné mají provozní dobu pouze v pracovní dny a začínají většinou od 7:00 a končí mezi 17:00 a 22:00. Všechny pojišťovny mají infolinku v provozu mezi 9:00 a 17:00. Průzkum zjistil, že se postupně snižuje doba, za niž pojišťovna odpoví na dotaz klienta. Celkem sedm pojišťoven zareagovalo na dotaz již během prvních tří hodin. Tři pojišťovny se ozvaly dokonce v první hodině po obdržení dotazu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.