« Zpět

Komerční banka financuje obnovitelné zdroje energie

| 16. dubna 2009 - 11:47 | Zprávy

Státem garantovaná cena výkupu elektrické energie na 20 až 30 let nahrává rozvoji projektů využívajících obnovitelné zdroje energie, zvláště pak solární energii. Málokterý sektor nabízí tak atraktivní investici z hlediska zhodnocení a jistoty návratnosti. Komerční banka připravila nový obchodní model a sestavila tým specialistů pro financování obnovitelných zdrojů energie.

Státem garantovaná cena výkupu elektrické energie na 20 až 30 let nahrává rozvoji projektů využívajících obnovitelné zdroje energie, zvláště pak solární energii. Málokterý sektor nabízí tak atraktivní investici z hlediska zhodnocení a jistoty návratnosti. Komerční banka připravila nový obchodní model a sestavila tým specialistů pro financování obnovitelných zdrojů energie.
"Podpora ze strany státu je důležitým faktorem při rozhodování investorů o realizaci projektů v oblasti výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Odráží se především ve výši garantovaných výkupních cen, které jsou jedny z nejvyšších v Evropě," uvedla Lucie Kudrnová, vedoucí marketingu Komerční banky pro podniky a municipality. Například u fotovoltaických elektráren je v současné době v České republice garantovaná výkupní cena 0,53 € /kWh, na Slovensku 0,26 €/kWh a ve Francii 0,30 €/kWh.
Komerční banka připravila nový obchodní model, který vychází vstříc zájemcům o projekty z této oblasti a sestavila tým specialistů, kteří se zaměřují výhradně na sektor využívání obnovitelných zdrojů energie. Specialisté poskytnou klientům podporu a poradenství již při přípravě projektu, v průběhu celé jeho realizace i po jeho ukončení. Pomohou se zpracováním podnikatelského záměru, s výběrem optimální struktury financování, a pokud jsou využity dotace, tak i se sladěním podmínek realizace projektu s podmínkami konkrétního dotačního titulu.
"Investoři k nám mohou přijít jak s projekty fotovoltaických elektráren budovaných na zelené louce, tak s projekty pro vlastní spotřebu ve svém výrobním či provozním areálu za účelem náhrady části spotřebovávané elektrické energie," doplnila Lucie Kudrnová. Řešení Komerční banky je určeno pro všechny podniky s obratem nad 30 mil. korun ročně a pro veřejný a neziskový sektor (obce, města a kraje, podniky veřejných služeb a společné podniky soukromého a veřejného sektoru).
Podpora Evropské unie
Specialisté na financování obnovitelných zdrojů energie úzce spolupracují s odborníky z KB EU Point, kteří radí klientům v oblasti dotací z fondů EU a dalších dotačních zdrojů. "Naším cílem je pomoci s projektem tak, aby bylo možné maximálně využít omezených dotačních zdrojů a současně aby reálná návratnost vložených finančních prostředků byla co nejkratší," uvedl vedoucí Municipalit a programů veřejné podpory Jan Hanuš.
Největší rozvoj zažívá solární energie
Prostor pro navyšování podílu alternativních zdrojů energie v ČR je značný. V souladu se závazky vůči EU by Česká republika měla do roku 2010 vyrábět 8 % z celkové spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů. V současné době však tento podíl činí pouze přibližně 4,7 %.
Díky finanční podpoře státu a relativně jednoduché technické i administrativní realizaci projektu je solární energie rychle se rozvíjející oblastí. Instalovaná kapacita solárních elektráren v ČR v průběhu loňského roku narostla přibližně o 47 MW, o dalších 16 MW pak jen během letošního ledna. Podle předpokladů některých odborníků by do roku 2010 kumulovaná solární kapacita v ČR měla dosáhnout úrovně 200 – 250 MW. V celosvětovém měřítku by solární kapacita v roce 2020 mohla být 20 až 40 krát vyšší než je tomu dnes.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.