« Zpět

Klienti musejí chtít vidět pojištění proti úpadku

| 22. července 2009 - 11:53 | Zprávy

S MLUVČÍM ASOCIACE ČESKÝCH CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A AGENTUR TOMIO OKAMUROU hovoříme o tom, koho by si měli lidé vybírat, když chtějí jet na dovolenou a mít jistotu, že je vše zabezpečeno a dovolená proběhne tak, jak si ji objednali? Co by je mělo varovat před nějakou pochybnou cestovní kanceláří?

MLUVČÍ ASOCIACE ČESKÝCH CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A AGENTUR TOMIO OKAMURA ŘEKL PRÁVU:

* * Koho by si měli lidé vybírat, když chtějí jet na dovolenou a mít jistotu, že je vše zabezpečeno a dovolená proběhne tak, jak si ji objednali? Co by je mělo varovat před nějakou pochybnou cestovní kanceláří?

Mám dvě rady. Zaprvé, vždy kupujte zájezdy od subjektů, které se vám prokážou certifikátem o pojištění proti úpadku. U nás na rozdíl od Slovenska neplatí, že každý organizátor zájezdu musí být pojištěn proti úpadku. V našich zákonech jsou zmíněny jen cestovní kanceláře, nikoli další soukromníci, kteří zájezdy pořádají. A těch je přitom podle našich informací až deset procent ze všech prodaných zájezdů. Rada číslo dvě – kupujte zájezdy od cestovních kanceláří, které se dobrovolně a svobodně rozhodly dodržovat etický kodex cestovních kanceláří.

* * To znamená, že by to měly být kanceláře sdružené pod některou z asociací?

Nechci nikomu nic podsouvat, ale například v naší asociaci je 271 malých i těch největších cestovek a já za současné situace nemám jinou radu, než aby si lidé kupovali zájezdy od člena této asociace, protože dostanou minimálně garanci toho, že ta cestovka se zavázala dodržovat etický kodex, jehož součástí je jasně dané chování vůči klientům i obchodním partnerům. A vedení asociace pak hlídá, zda se tak děje. Pokud ne, může dojít k vyloučení z asociace, což bude jasný signál pro klienty, že něco s tou cestovní kanceláří není v pořádku. To se například stalo zhruba před půldruhým rokem, kdy jsme jednu kancelář vyloučili a za tři měsíce zkrachovala.

* * Může také zájemce o dovolenou varovat třeba okatě nízká cena za zájezd?

Samozřejmě. Lidé pořád hovoří o cenách. U Tomi Tour se ale ukázalo, že to nejde finančně utáhnout. Proto lidem radím – podívejte se na internet a srovnejte si zájezdy třeba od dvou či tří cestovek.

* * Přestože Tomi Tour nebyla členem vaší asociace, prý se chystáte změnit zmíněný etický kodex?

Určitě. Během dvou dnů jej celý zveřejníme. Rozhodli jsme se tento kodex na základě žádosti ministerstva pro místní rozvoj výrazně zpřísnit a vyzveme všech zhruba 940 cestovních kanceláří v ČR, aby se k němu dobrovolně zavázaly. Na kritériích kodexu s ministerstvem spolupracujeme a diskutuje se o tom, že by mohlo být zavedeno i hodnocení všech cestovních kanceláří v ČR.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.