« Zpět

Když v cizině nastanou problémy

| 12. června 2009 - 11:48 | Zprávy

Dopravní nehoda nebo okradení v zahraničí. Zdánlivě kupa problémů, ale když VÍTE, CO DĚLAT, můžete se s následky vypořádat bez větších obtíží. Jezdíte na dovolenou do zahraničí autem? Pak se může stát, že vám cestu zkomplikuje dopravní nehoda.

Dopravní nehoda nebo okradení v zahraničí. Zdánlivě kupa problémů, ale když VÍTE, CO DĚLAT, můžete se s následky vypořádat bez větších obtíží.
Jezdíte na dovolenou do zahraničí autem? Pak se může stát, že vám cestu zkomplikuje dopravní nehoda. Poradíme vám, co po havárii nikdy nepodcenit - především zjistěte maximum údajů o všech účastnících a případných svědcích. A to jak v případě, že do vás někdo nabourá, tak v situaci, kdy nehodu zaviníte vy.
Někdo mě naboural
Pokud není při nehodě nikdo zraněn, ve většině evropských zemí není nutné volat policii. Sice se tím ušetří spousta času, ale je vždy lepší, když policisté přijedou, nehodu vyšetří a určí, kdo při řízení udělal chybu. O tom pak účastníkům vydají protokol - podepište ho však jen v případě, že mu budete rozumět. Pokud ne, připište tam česky svoji verzi a pak teprve připojte podpis.
Jestliže se rozhodnete policisty nevolat, určitě vyplňte evropský formulář o nehodě, který je stejný jako ten, který pojišťovny rozdávají motoristům v Česku. Chybět by rozhodně neměly následující údaje: jméno řidiče, data o vlastníkovi vozu, registrační značka vozu, číslo jeho povinného ručení a číslo zelené karty. Dobré bude, když nehodu nafotíte, ale chybějící fotky nahradí i nákres na formuláři.
A musíte se také ujistit, že viník nehody svoji chybu uzná a je ochoten to na formuláři písemně potvrdit. Pokud se s ním na vině nedohodnete, určitě policii k vyšetření nehody zavolejte. S uplatněním svého nároku na náhradu škody se pak můžete obrátit buď přímo na pojišťovnu viníka nehody, nebo na národní pojišťovací kancelář státu, v němž k nehodě došlo - adresu, telefonní a faxové číslo najdete na zadní straně zelené karty, kterou dostává každý motorista po uzavření povinného ručení.
Tip: Kdyby při vymáhání škody nastaly problémy, je potřeba se obrátit na Českou kancelář pojistitelů. Můžete to udělat přes internetové stránky www.ckp.cz nebo telefonicky na čísle 221 413 111. Její zaměstnanci s náhradou škody pomohou. Nehodu jsem zavinil já Jestliže jste viníkem nehody vy, volání policie tak výhodné není - zaplatíte totiž pokutu, která může být i několik stovek eur. Proto ihned po nehodě zavolejte do pojišťovny, kde jste uzavřeli povinné ručení. Pracovníci na nonstop lince vám poradí, jak krok za krokem postupovat.
Rozhodně se nevyplatí jednat na vlastní pěst. Třeba při sjednávání odtahu auta do servisu. Pojišťovny mají své smluvní partnery a může se stát, že vámi objednaný odtah odmítnou proplatit. Navíc i v rámci povinného ručení zajišťují asistenční služby. „Nabízíme například úhradu práce mechanika, právní pomoc, telefonické tlumočení, odtahovou službu nebo zajištění noclehu,“ vyjmenovává pracovník na zákaznické lince České pojišťovny. Tyto služby nabízejí i ostatní pojišťovny.
Tip: Pokud chcete mít úplnou jistotu, že vám takto někdo pomůže nejen při nehodě, ale třeba i v případě, že se vám na cestě porouchá auto, musíte mít uzavřenou havarijní pojistku, případně členskou kartu některého z autoklubů. Ta na rok vyjde přibližně na tisícikorunu.
Zmizelo mi auto
Co dělat, když vám v cizině auto ukradnou? Pak nezbývá než volat policii, která krádež vyšetří, sepíše protokol a poškozenému motoristovi vydá jeho kopii. Ta je nezbytná při náhradě škody v pojišťovně. Ale platí to jen tehdy, máte-li uzavřené potřebné pojištění. V opačném případě majitel zmizelého auta žádné peníze bohužel nedostane. Stejný postup funguje i při vykradení vozu.
Tip: V rámci havarijní pojistky či asistenční služby lze využít služeb tlumočníka, náhradního vozu nebo noclehu. To vše je zdarma.
Ztratil jsem doklady Vyřízení ztráty řidičského průkazu je celkem jednoduché. Zajdete na místní policii, která vám vydá náhradní doklad pro návrat domů.
Pokud jakýmkoliv způsobem přijdete o cestovní doklad, musíte kontaktovat zastupitelský úřad České republiky a následně se na něj dostavit osobně. Úředníci vámpo ověření totožnosti a občanství vystaví náhradní pas, který je určen k jednotlivé cestě, zpravidla k návratu do vlasti. Jeho doba platnosti je proto omezena. Za vydání zaplatíte 400 korun.
Tip: V případě, že jste byli okradeni o pas i hotovost, může zastupitelský úřad poplatek i odpustit.
Jestli si při řešení nehody nebudete jisti, co přesně dělat, zavolejte na nonstop linku pojišťovny, kde máte povinné ručení - tam vám poradí, jak správně postupovat

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.