« Zpět

Kdy zlevní půjčky? Zřejmě v létě

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy

ČNB snížila úroky na minimum. Banky však půjčky nezlevní hned. Národní banka razantně vybídla české finanční ústavy, aby zlevnily půjčky a hypotéky. Ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu na nejnižší úroveň v dosavadní historii České republiky. Až na 1,5 procenta.

ČNB snížila úroky na minimum. Banky však půjčky nezlevní hned

Národní banka razantně vybídla české finanční ústavy, aby zlevnily půjčky a hypotéky.
Ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu na nejnižší úroveň v dosavadní historii České republiky. Až na 1,5 procenta. Za tuto sazbu si teď mohou banky půjčovat peníze. A mohly by proto nabídnout levnější úvěry svým klientům. Centrální banka věří, že podniky i lidé budou mít díky levnějším úvěrům větší chuť utrácet, a posílí tak chřadnoucí ekonomiku.

Problém je v tom, že banky od vypuknutí krize loni v září centrální banku příliš „neposlouchají“ a její předchozí tři snahy zlevnit půjčky spíše ignorovaly.
Nyní však podle odborníků ke snížení úroků sáhnou. Jen to ještě bude nějakou dobu trvat. „Obavy z rizika klesají po celém světě, takže klienti bank se levnějších úvěrů dočkají. Banky nemohou držet sazby na současné úrovni věčně,“ domnívá se analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Za normálních okolností by podle ní banky zlevnily půjčky během několika dnů, nyní to udělají později. „Může se to projevit během letních prázdnin,“ odhaduje.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.