« Zpět

Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku

| 12. prosince 2008 - 11:59 | Zprávy

Nový poplatek do garančního fondu budou od ledna muset zaplatit všichni majitelé nepojištěných vozidel. Upomínka může ale přijít i těm poctivým, kteří jinak platí. Stačí, aby opomenuli nahlásit některé změny.

Valná většina motoristů v Česku je poctivá a povinné ručení platí. Přesto i některé z nich může v příštím roce v poštovní schránce překvapit upomínka České kanceláře pojistitelů , aby zaplatili příspěvek do garančního fondu neplatičů.Stačí, aby zdědili nebo prodali vůz, doplatili leasing či jim auto ukradli. Ve všech těchto a ještě i několika dalších případech se může dřívější majitel vozidla stát po nejbližší silvestrovské půlnoci oficiálním neplatičem. Tím sice byl i nyní, současný systém ale nebyl schopen každého z těchto vlastníků upozorňovat na jeho povinnost platit či alespoň odhlásit vozidlo. Česká kancelář pojistitelů hodlá díky novele zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla č.168/1999 Sb. tuto praxi změnit.

* Je třeba u pojišťovny ověřit, zda máte ke svému vozidlu sjednané platné pojištění odpovědnosti z provozu, tzv. povinné ručení. V případě, že zjistíte, že není pojištěné, je třeba jej pojistit anebo vyřadit z registru vozidel.

* Je nutno ověřit, zda pojistná smlouva obsahuje všechny správné a aktuální údaje o vozidle. Pokud tomu tak není, může se vozidlo při porovnání informací s registrem vozidel jevit jako nepojištěné. Údaji o vozidle rozumíme jeho registrační značku, identifikační číslo vozidla (VIN) a číslo technického průkazu. Hlášení změn identifikačních údajů pojistiteli je vaší povinností, a pokud při provedené kontrole zjistíte, že údaje neodpovídají nebo si nejste jisti, prověřte to a případně nechte opravit u vašeho pojistitele.

* Pokud vozidlo nepoužíváte, ověřte si na místně příslušném registru vozidel, zda je vozidlo dočasně vyřazené z registru vozidel. Pouze v takovém případě nemusíte platit pojištění. Pokud vozidlo používáte, byť jen občas, pak jej dočasně vyřadit nelze, protože dočasně vyřazené vozidlo nesmí vůbec na veřejnou komunikaci a navíc vozidlo nemá registrační značky a vy nemáte ani osvědčení o registraci vozidla.

* V registru vozidel si zjistěte, zda na sebe nemáte vedeno (registrováno, evidováno) nějaké starší vozidlo, které již, podle vás, nevlastníte (takovým vozidlem může být např. i starší vůz z dědictví, dávno nepojízdný vůz rozebraný na náhradní díly nebo auto odstavené na zahradě či ve stodole apod.). Pokud zjistíte, že na sebe máte takové vozidlo vedeno, musíte dát do pořádku zápis v registru vozidel (bylo-li vozidlo prodáno, pak oznámit změnu zapisovaných údajů - v tomto případě změnu vlastnictví, pokud vůz neexistuje nebo jej opravujete, pak trvale či dočasně vyřadit).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.