« Zpět

Kdo půjčuje peníze a za jakých podmínek

| 10. srpna 2009 - 10:07 | Zprávy

Banky. Jsou obvykle první, kdo člověku půjčí. Roční náklady na úvěr, takzvané RPSN, se pohybují většinou mezi 10 a 20 procenty, půjčené částky dosahují až 200 tisíc bez ručení a jsou splatné až šest let. Při nesplácení postupují pomaleji, první dva měsíce rozesílají upomínky. Teprve potom přikročí k dalšímu vymáhání dlužných peněz. Podíl dlouhodobých neplatičů je u největších bank - České spořitelny, Komerční banky a ČSOB mezi dvěma a třemi procenty.

Banky.
Jsou obvykle první, kdo člověku půjčí. Roční náklady na úvěr, takzvané RPSN, se pohybují většinou mezi 10 a 20 procenty, půjčené částky dosahují až 200 tisíc bez ručení a jsou splatné až šest let.
Při nesplácení postupují pomaleji, první dva měsíce rozesílají upomínky. Teprve potom přikročí k dalšímu vymáhání dlužných peněz. Podíl dlouhodobých neplatičů je u největších bank - České spořitelny, Komerční banky a ČSOB mezi dvěma a třemi procenty.
Úvěrové firmy
Firmy typu Home Credit, GE Money Multiservis nebo například Cetelem půjčují menší částky a na kratší dobu než banky.
Náklady (RPSN) se většinou pohybují mezi 20 a 40 procenty. Nesplácejícího klienta se snaží kontaktovat, některé z nich na další upomínání a vymáhání najímají externí agentury, výjimečně jim dluh přeprodávají. Úvěr u nich lze získat i s horší platební historií nebo nižší mzdou. Jejich klienty jsou ti, kteří nedosáhnou na přísnější podmínky bankovní půjčky.
Revolvingové úvěry Některé úvěrové firmy nabízejí lidem, kteří mají víc úvěrů, jejich jednorázové doplacení z jejich půjčky. Revolving poskytují i některé banky, často například GE Money Bank. Z nebankovních společností je typickým zástupcem úvěrová společnost Profi Credit (dříve Profi Real). Úroky u nebankovního revolvingu se pohybují nad padesátiprocentní hranicí.
Společnosti často využívají rozhodčí doložku, o případném sporu pak nerozhoduje soud, ale rozhodce, který může být s firmou „spřízněný“.
Krátkodobé půjčky
Typickým zástupcem tohoto typu úvěrové společnosti je Provident Financial nebo Smart Capital. Nabízí krátkodobé úvěry na nízké částky s velmi vysokým úrokem pohybujícím se v řádu stovek procent.
Splátky většinou inkasují v hotovosti, často je chodí vybírat přímo k dlužníkovi domů. V případě nesplácení mají tyto úvěrové společnosti ve smlouvě obvykle stanoveny sankce a velké úroky z prodlení. Rozhodčí doložka je obvyklá.
Lichváři
Tyto společnosti nebo osoby jsou většinou ochotny nabídnout úvěr i předluženému člověku, ale za extrémně nevýhodných podmínek. Úrok je sice podobný jako u krátkodobých půjček, avšak smlouva často obsahuje obrovské sankce za nesplácení, kdy se může původní dluh několikanásobně navýšit. Podmínkou poskytnutí úvěru bývá podepsání bianko směnky, kterou může věřitel snadno zneužít. O případných sporech rozhodují často pochybní rozhodci, někdy je nelze kontaktovat.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

ano i ja sem naletela lichvarovi stalo mne to uz trista tisic a to nejni konecna jeho dohazovac pujcek nam ihned v baru po predavani penez si vzal sto tisic do kapsi a na zachode si uctovali dysko dnes mam na krku exekutora a barak ma veritel i kdyz mnesicne splacim muj muz je nezamnestnany za jeden den prodleni jsem platila dva tisice prodlouzeni smlouvy mne prislo na160.000kc na rok ,rozhodci po mne chce134.000.ato nemluvim o dalsich sankcich smlouvujsem ani nedostala do ruky jen jsem ji letmo uvidela jeto hrozne a nemam dovolani a co mne jeste ceka vse jsem si musela vybehat a bylo mito uctovane za ne nebudu to vse vypisovat jeto na dlouho ani mi nikdo nepomuze celi zivot jsem drela mam tri deti slusne vychovany ale toto bych asi neprezila kdiby se dostali do takove situace jako ja s pozdravem ewa dzurkova