« Zpět

KB EU POINT eviduje první zájemce o peníze Evropské unie z dotačních programů otevřených v minulém týdnu

| 24. července 2008 - 10:31 | Zprávy

V minulém týdnu byly vyhlášeny tři nové výzvy k předkládání žádostí o dotace, v jejichž rámci mohou tuzemské firmy žádat o finanční prostředky ze strukturálních fondů EU. Jen v těchto programech mohou získat tuzemské firmy 3,1 mld. Kč.

Hned v prvním týdnu příjmu žádostí do nově vyhlášených dotačních programů zaznamenal KB EU POINT zájem tuzemských firem o peníze z těchto programů. ?Podle zkušeností Komerční banky jsou tuzemské firmy na podávání žádostí o dotace významně lépe připraveny, než v předchozím rozpočtovém období EU?, uvedl Jan Hanuš, vedoucí KB EU POINT Promotion Center. Podle KB EU POINT jsou pro tuzemské podniky lákavé zejména dotace na nákupy technologií, rozvoj IT infrastruktury, dotace na inovaci výrobků, školení zaměstnanců a výzkum a vývoj.

"O informace o možnostech získat dotace na inovace produktů a vlastní výzkum a vývoj mají zájem zejména firmy z oblasti strojírenství, chemického průmyslu a menší technologické firmy", doplnil Jan Hanuš.

Od 15. července 2008 byl zahájen příjem žádostí do následujících tří dotačních programů:

ICT v podnicích II. - Cílem programu je pomoci získat prostředky na rozšíření nebo zavedení informačních a komunikačních technologií (hardware, software) v malých a středních podnicích. Příjem Registračních žádostí končí 28. 2. 2009.

Inovace - Inovační projekt II. - Cílem programu je pomoci uvádět do výroby a na trh inovované produkty, které vznikly na základě vlastní výzkumné a vývojové činnosti či prostřednictvím transferu technologie. Příjem Registračních žádostí končí 30. 9. 2008.

Spolupráce - Technologické platformy - Cílem programu je podpořit vznik a rozvoj kooperačních odvětvových seskupení. Příjem Registračních žádostí končí 1. 10. 2008.

KB EU POINT zahájil svoji činnost v rámci Komerční banky od začátku roku 2008. Od té doby do konce letošního května projednali odborníci na evropské dotace v KB 1 371 obchodních případů. Přibližně 60 % případů je ve fázi poskytování konzultací klientům, v ostatních případech pokračuje spolupráce jednáním o spolufinancování ze strany KB. Do konce května letošního roku podepsala Komerční banka se žadateli o evropské dotace úvěrové smlouvy v hodnotě přesahující 5 miliard korun. Více než 1,8 miliardy korun z těchto prostředků již bylo vyčerpáno.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.