« Zpět

Každý druhý majitel bytu v zemi riskuje

| 17. září 2008 - 10:58 | Zprávy

Pokles zájmu o nové byty v prvním pololetí se částečně dotkl i pojišťoven, připouští Michael Neuwirth, předseda Sekce neživotního pojištění České asociace pojišťoven a ředitel Úseku pojištění majetku občanů Kooperativy.

ROZHOVOR
MICHAEL NEUWIRTH

Pojišťovny podle něho získají nové smlouvy jen tím, že majitelům nemovitostí nabídnou jednodušší sjednání pojištění, kvalitnější a rychlejší servis.

* HN: Jak se pokles prodeje bytů projevuje v pojištění?

Během prvého pololetí klesl o pětinu objem hypoték a o stejnou pětinu se Kooperativě snížil objem pojištění, které je na hypoteční smlouvy vázané. Jinak je pojištění majetku na vzestupu. To je dlouhodobý trend, vycházející z toho, že v Česku nejsou nemovitosti občanů dostatečně pojištěny. Jde především o dříve pořízený majetek a starší bytový fond.

* HN: Proč myslíte, že pojištění bytů a rodinných domů v Česku je nedostatečné?

Podle statistik, které má k dispozici Česká asociace pojišťoven, je patřičně pojištěna jen polovina majetku občanů. To je hluboko pod úrovní západoevropských zemí, kde je kompletně pojištěno 90 procent bytů a rodinných domů.

* HN: Je to chyba občanů, nebo pojišťoven, které chtějí vysoké pojistné a případné škody hradí pomalu a v nedostatečné výši?

Myslím, že u pojišťoven chyba není. Pojistné, v porovnání s růstem hrubé mzdy, roste pomaleji nebo stagnuje. Navíc u některých rizik, jako jsou třeba povodně, jsme velmi levnou zemí, přitom pojištění tohoto rizika není v západní Evropě běžné. A neplnění slibů a závazků, to je už minulostí. Kvůli konkurenci si žádná pojišťovna nedovolí postupovat nekorektně.

* HN: Proč je tedy v Česku pojištěna menší část bytů než v západní Evropě?

Na Západě to je automatická věc, daná dlouholetým vývojem. Tam neřeší otázku, zda byt pojistit, a Česku jde o setrvačnost v myšlení lidí. Buď si myslí, že právě jim se nic stát nemůže, nebo že když k něčemu dojde, stát se o ně postará. Tohle ale už neplatí. O svůj majetek se musí každý postarat sám, majetek zavazuje.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.