« Zpět

Každé páté auto je bez pojistky

| 3. prosince 2008 - 12:45 | Zprávy

ŘIDIČE ČEKAJÍ ZMĚNY Od Nového roku si pojišťovny posvítí na neplatiče povinného ručení, to v kraji chybí podle statistik pojišťoven každému pátému vozidlu. Stát bude nově vybírat ekologickou daň za ojetiny. Dopravní inspektoráty proto mají napilno a připravují se na fronty...

Každé páté vozidlo, které je v evidenci dopravních inspektorátů v kraji, nemá povinné pojištění. V praxi to znamená, že na severu Čech podle evidence jezdí asi 420 tisíc osobních či nákladních aut, motocyklů, autobusů a traktorů, přitom za 80 tisíc z nich majitelé neplatí pojišťovnám povinné ručení. Dokud někoho nenabourají, nebo je na silnici nechytí policie, nic moc se zatím neděje. To se ale od prvního ledna změní. Majitelům starých aut totiž nastávají horší časy. Od Nového roku si totiž na neplatiče posvítí pojišťovny, stát si zase za převody či dovozy starších vozidel naúčtuje ekologickou daň ve výši od 3 do 10 tisíc korun.

Fronty začínají, úřady budou otevřeny zřejmě déle Dopravní inspektoráty proto mají plné ruce práce a čekají, že fronty se do konce roku budou ještě prodlužovat. Už nyní sem po stovkách míří řidiči, kteří si staré auto chtějí přihlásit ještě za levné peníze, někdo si konečně vyřídí pojištění a začne platit, někdo si uloží registrační značku do takzvaného depozitu. Roční poplatek je 100 korun a depozit přes zimu využívají hlavně motorkáři a zemědělci. Ušetří tak za pojistku. Většina lidí se ale rozhoduje pro nejradikálnější řešení - likvidaci vraku a jeho odhlášení z provozu, což je nejlevnější řešení. „Jeden den si dokonce vůz přišlo vyřadit 30 lidí. Ten nárůst zájmu je opravdu obrovský, lidé si vše začínají dávat do pořádku. Třeba už před lety auto rozřezali a dali do šrotu, ale doposud si k tomu nevyřídili doklady. Auto tak už neexistuje, ale v registru je stále,“ popsal nejčastější případy Radek Lávic z lounského odboru motorových vozidel.

Lidé chtějí ušetřit a vyřizují i letité resty V Mostě dokonce uvažují, že kvůli velkému zájmu lidí rozšíří úřední hodiny i na pátek. „Lidé chodí hodně. Jednak dávají značky do depozitu, ale mnohem víc je trvale odhlašují. Spousta vozidel je také v převodu. To znamená, že ten, kdo vozidlo koupil, si ho na sebe ještě nenahlásil. To se týká hlavně sociálně slabších obyvatel. Oni s tím jezdit mohou, když platí povinné ručení. Hodně jich také doufá, že jim to projde a policie je nechytí. Takových aut je tu opravdu hodně,“ popisuje Tomáš Peterka z mosteckého odboru motorových vozidel.
V Lovosicích motoristé podle zkušeností zdejšího úřadu hlavně chtějí stihnout přihlásit staré vozidlo a vyhnout se vysoké ekologické dani. Tu budou od ledna platit řidiči, kteří budou chtít jezdit ve vozidle, které nesplňuje normy EURO. „Kdo si po prvním lednu bude chtít takový vůz přihlásit, zaplatí kromě 800 korunového poplatku i ekologickou daň, která je 3, 5 a 10 tisíc korun podle stáří auta. Lidé proto nyní takové vozy přihlašují, aby to měli levnější,“ řekla úřednice v Lovosicích.
Zatím největším nebezpečím pro neplatiče pojistek byla dopravní policie. Lidí, kteří jezdí bez zaplaceného povinného ručení, prý v posledních letech ubylo, protože jim hrozí pokuta až 20 tisíc korun a zákaz řízení. Na Ústecku přesto jen letos při kontrolách odhalili 19 takových řidičů. „Často jsou to mladí kluci,“ říká šéf ústecké dopravní policie Karol Kočárek. Z policejních statistik také vyplynulo, že jen letos 60 řidičů bez povinného ručení zavinilo nehodu. „Naštěstí pro postižené pak vše hradí Česká kancelář pojistitelů a škody vymáhá po viníkovi,“ dodal Kočárek.

Vrakoviště v kraji téměř nestíhají Ať už chce vlastník vozidlo trvale odhlásit z provozu z jakéhokoli důvodu, musí vůz nejprve zlikvidovat podle zákona. Ten od roku 2004 přikazuje, že zbytky automobilů jsou nebezpečný odpad a mohou se o ně postarat jen firmy, které k tomu mají oprávnění. Těch je v kraji patnáct. A i ony mají teď napilno. „Likvidace autovraků se nyní ztrojnásobila. Normální frekvence je v průměru 60 měsíčně. V listopadu jsme jich zlikvidovali 176 a nyní v prosinci je to 10 až 20 za den. Likvidace u nás nestojí nic,“ říká Boris Košťák, majitel vrakoviště Aqua servis v Měcholupech u Žatce.
Podle něj není likvidace vraku ani vydání potvrzení pro dopravní inspektorát velký problém. „Pokud nám majitelé vrak přivezou s velkým technickým a občanským průkazem, odcházejí za 10 až15 minut s potřebným dokladem,“ ujišťuje.
Průměrné stáří osobních automobilů v Česku je zhruba 14 let. Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka připouští, že statistiky zkresluje Praha, kde jezdí auta mnohem mladší. To znamená, že v krajích pak jsou vozidla v průměru ještě starší. Z toho také vyplývá, že vraků určených k likvidaci bude ještě přibývat.

Za neplatiče to odnáší všichni řidiči Příspěvek za nepojištěná vozidla do garančního fondu má být zárukou snížení počtu nebezpečných a starých vozidel na silnicích a také zárukou toho, že lidé nebudou jezdit nepojištěni. „Zavedení příspěvku nepojištěných do garančního fondu je největší změnou v oblasti pojištění vozidel od roku 2000, kdy bylo povinně smluvní pojištění odpovědnosti zavedeno,“ říká Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů (ČKP). „Dosud nesly rozhodující část nákladů garančního fondu pojišťovny, které byly nuceny tyto náklady promítat do ceny pojištění a tak na škody způsobené nepojištěnými motoristy nepřímo přispíval každý poctivý plátce povinného ručení,“ dodává Hradec. Podle statistik ČKP řidiči nepojištěných vozidel ročně způsobí více než 5 tisíc nehod a celkové škody za 500 milionů korun. Přestože od ledna neplatičů ubude, pojišťovny nezvažují, že by cena pojištění klesla, nebo v nejbližší době alespoň nerostla.
Více o změnách týkajících se v příštím roce řidičů čtěte v příloze Auto v sešitu E.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.