« Zpět

Každé druhé dítě dostává peníze za vysvědčení, ke kapesnému si přilepší i pomáháním v domácnosti nebo brigádami

| 1. července 2024 - 10:00 | Zprávy

Dle aktuálního průzkumu Perfect Crowd pro Air Bank jsou hlavním zdrojem peněz dětí nad rámec kapesného babičky a dědečkové (85 %), dárky k narozeninám (72 %) a za vysvědčení (58 %). Necelá polovina mladistvých (48 %) ve věku 15–17 let si přilepšuje brigádami.

Rodiče začínají svým potomkům dávat pravidelné kapesné zpravidla v 9 letech, u mladších dětí dominuje hotovost, starší pak dostávají peníze na účet. Mladší děti do 10 let dostávají kapesné nejčastěji jednou týdně, starší jednou měsíčně.
 
„Věk dětí, které disponují vlastními penězi, se rok od roku snižuje, ve věku 8–10 let dostává od rodičů pravidelné kapesné téměř polovina dětí (49 %), u mladých mezi 15 a 17 lety je to už 75 %. U dětí do 10 let pořád ještě dominuje hotovost a se zvyšujícím se věkem stoupá počet dětí, které dostávají peníze na účet. Ve výhodě jsou děti s účtem, dle průzkumu totiž dostávají o třetinu větší kapesné. Rodiče si s mladšími dětmi o penězích povídají častěji, u těch starších spíše v historii plateb v mobilní aplikaci kontrolují výdaje,“ říká Petr Šmíd, vedoucí oddělení Výzkum trhu pro Air Bank.
 
Až 62 % mladistvých ve věku 15–17 let platí bezhotovostně, polovina dětí ve věku 15 až 17 let platí platební kartou a druhou nejoblíbenější metodou (43 %) je platba telefonem. Nejčastěji děti utrácí své peníze za jídlo a pití (69 %) a dárky pro kamarády a rodinu (48 %).
 
Průzkum pro Air Bank zpracovala v červnu 2024 agentura Perfect Crowd formou online dotazování reprezentativního vzorku 1 000 respondentů, rodičů s dětmi ve věku 8–17 let.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.