« Zpět

Ztráta karty zabolí méně

| 8. prosince 2008 - 12:18 | Zprávy | Karty

Klienti bank v Česku se mohou těšit na vyšší ochranu a lepší informovanost při uzavírání smluv s finančními institucemi. Vyplývá to z návrhu zákona, kterým se do českého právního řádu převádí evropská směrnice o finančních službách.Při zneužití platební karty bude spoluúčast klientů 150 eur. Zbytek je odpovědností banky...

Při zneužití platební karty bude spoluúčast klientů 150 eur. Zbytek je odpovědností banky

Klienti bank v Česku se mohou těšit na vyšší ochranu a lepší informovanost při uzavírání smluv s finančními institucemi. Vyplývá to z návrhu zákona, kterým se do českého právního řádu převádí evropská směrnice o finančních službách.

Ta musí ve státech EU vejít v účinnost nejpozději do začátku listopadu příštího roku. Ministerstvo financí nyní příslušný zákon poslalo do meziresortního připomínkového řízení. Vládou a parlamentem by pak měl zákon projít příští rok v březnu.
Mezi hlavní změny, které zákon o platebních službách přináší, patří nižší odpovědnost klientů za neautorizované platby kartou. Při zneužití své kreditní karty bude spoluúčast klienta na transakcích, které proběhly ještě před nahlášením ztráty karty bance, jen sto padesát eur (asi 3580 korun). Nad tento limit už za všechny neautorizované transakce odpovídá banka. Výjimkou budou transakce provedené s použitím PIN, v tom případě je spoluúčast klientů stoprocentní.
Některé banky nyní v Česku uplatňují spoluúčast klienta na neautorizovaných transakcích ve výši 4500 korun – například Česká spořitelna, mBank či Unicredit Bank. Mnohé další banky ale za neoprávněné transakce neručí do doby ohlášení ztráty karty vůbec. Nabízejí ale pojištění proti zneužití karty, které ale může činit přes tisíc korun ročně. Banky budou muset klienty lépe informovat Zákon přinese klientům bank i další výhody. Banky budou muset například klienta podrobně informovat o všech změnách smluv. „Z hlediska klientů bank a finančních institucí bude velmi podrobně upraveno, kdy může banka změnit jednostranně smlouvu bez souhlasu klienta. Banka bude muset v drtivé většině případů po přijetí zákona změnu smlouvy klientovi navrhnout a klient ji bude moci do dvou měsíců odmítnout,“ řekl vedoucí oddělení bankovnictví a úvěrů ministerstva financí Jiří Beran.
„Podrobně je upravena i informační povinnost banky. Zákon vymezuje, které informace musí klient před uzavřením smlouvy dostat. Není například možné, aby se klient dozvídal klíčové informace teprve ze všeobecných obchodních podmínek, které před podpisem smlouvy ani neviděl,“ dodal Beran. Snazší má být i ukončení smluvního vztahu. Podle Berana nesmí být zpoplatněné, pokud měl klient u banky účet déle než rok. Navíc výpovědní lhůta nesmí být delší než jeden měsíc.
Podle finančního arbitra Františka Klufy nový zákon přinese i kratší lhůty pro převod prostředků do zahraničí. „Převod eur mezi členskými zeměmi bude muset trvat maximálně čtyři dny,“ řekl Klufa. Banky měly upravit i poplatky za zahraniční transakce v eurech, které by měly být na stejné úrovni jako poplatky domácí, dodal finanční arbitr Klufa.

Co přinese nový zákon

Zákon přenáší do českého právního řádu evropskou směrnici o platebních službách. Banky podle ní nebudou například moci snadno měnit smlouvy s klienty. Lepší postavení budou mít klienti bank i v případě zneužití platebních karet, kde budou před oznámením ztráty bance ručit za transakce jen do výše 150 eur.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.