« Zpět

Zloději u bankomatů zalepují otvory na peníze

| 29. července 2009 - 11:43 | Zprávy | Karty

Zloději v Česku našli nový způsob, jak okrást lidi, kteří si vybírají peníze z bankomatů. Princip je prostý: lapkové zalepí otvor pro výdej peněz hliníkovou lištou. Pak stačí, aby se okradený na čas vzdálil, a zloději lištu i s penězi jednoduše vypáčí.

Zloději v Česku našli nový způsob, jak okrást lidi, kteří si vybírají peníze z bankomatů.
Princip je prostý: lapkové zalepí otvor pro výdej peněz hliníkovou lištou. Pak stačí, aby se okradený na čas vzdálil, a zloději lištu i s penězi jednoduše vypáčí.

Policie proto důrazně radí pořádně si bankomat před výběrem peněz prohlédnout. Na první pohled totiž nemusí být jasné, že je otvor na peníze zalepený.

Čtenář Jan Páv, který se stal obětí podobného podvodu v centru Prahy, naštěstí zavolal policii mobilem přímo z „místa činu“. „Šel jsem si vybrat peníze. Klasika: vložení karty, zadání PIN, volba částky a žádost o stvrzenku. Karta i stvrzenka vyjely, jen peníze jsem nikde neviděl. Ale ani otvor, ze kterého by měly vylézt!“ řekl LN Jan Páv, který tak málem přišel o velkou sumu peněz. Přivolaná policie zjistila, že na výdejní dvířka kdosi nalepil hliníkovou lištu. „Ta měla na spodní straně oboustrannou lepicí pásku, na niž se přilepily moje peníze. To jsme zjistili, když jsme tu lištu vypáčili,“ doplnil Páv.
Policie LN potvrdila, že nejde o ojedinělý způsob krádeže, a dokonce mu dala jméno „hradecká lišta“. „Poprvé se totiž tento případ objevil u bankomatu České spořitelny v Hradci Králové,“ řekl Michal Ihnát, vedoucí pražského policejního odboru padělatelství.

Kopírování a skenování karet už podle Michala Ihnáta není tak snadné jako dřív, protože proti němu některé banky instalovaly na bankomaty speciální „kryty“. Přesto je podle něj stále oblíbené. „Tam, kam se vkládá karta, zloděj nainstaluje zařízení, které okopíruje magnetický kód karty, ještě než vjede dovnitř bankomatu. Nad klávesnicí je pak záznamové zařízení, mobil, fotoaparát nebo obyčejné ,očko‘ z tržnice, které nahraje, jaký PIN pak člověk zadá. A duplikát je na světě,“ popisuje policista.
Dalším fenoménem podle něj bývala „libanonská smyčka“. „Pomocí krátkého pásku z videokazety se vytvořila smyčka, která uvnitř zablokovala kartu tak, že nešla dovnitř ani ven. Zoufalému člověku pak přišel,na pomoc‘ zloděj, který předstíral, že je zaměstnanec banky. Ten pak přes rameno koukal, jaký PIN člověk zadává,“ popsal Ihnát.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.