« Zpět

Zablokovali mi kartu. Vybírala jsem v bankomatu napadeném zloději

| 27. listopadu 2009 - 10:36 | Zprávy | Karty

Případů kopírování údajů z platební karty, včetně PIN, takzvaného skimmingu, v Česku v poslední době přibývá. Na vlastní kůži jsem si, nechtěně, vyzkoušela, jaké to je.
Problém se přirozeně objeví ve chvíli, kdy to člověk nejméně potřebuje. Spěchala jsem na kontrolu k lékaři, v peněžence kovová dvacetikoruna a vidina třicetikorunového poplatku přede mnou. Na místo peněz mi ale z bankomatu České spořitelny vyjel lístek s textem: „Litujeme, transakce neprovedena, žádné bankovky, karta odebrána, dostavte se prosím na svou pobočku.“

Fokus
JAk PrACuJí zlODěJi kArEt
Případů kopírování údajů z platební karty, včetně PIN, takzvaného skimmingu, v Česku v poslední době přibývá. Na vlastní kůži jsem si, nechtěně, vyzkoušela, jaké to je.
Problém se přirozeně objeví ve chvíli, kdy to člověk nejméně potřebuje. Spěchala jsem na kontrolu k lékaři, v peněžence kovová dvacetikoruna a vidina třicetikorunového poplatku přede mnou. Na místo peněz mi ale z bankomatu České spořitelny vyjel lístek s textem: „Litujeme, transakce neprovedena, žádné bankovky, karta odebrána, dostavte se prosím na svou pobočku.“
Ta „má“ pobočka byla dost daleko, ale měla jsem štěstí. O kartu jsem totiž přišla přímo u jiné spořitelní filiálky a uvnitř byl právě volný jeden zaměstnanec banky. Během pár minut jsem se dozvěděla, že kartu mi zablokovala banka den předtím – prý jsem použila bankomat, na kterém spořitelna objevila zařízení ke kopírování karet.
Další informace o platebních kartách zde.
Vzápětí mi bankéř umožnil, abych si mohla z účtu zadarmo vybrat peníze, které potřebuji, s mým svolením kartu rozstříhl a tím definitivně zlikvidoval. Příští týden bych měla dostat novou. Naštěstí zatím nejsem mezi těmi, komu zloději odčerpali z účtu peníze.
Platební kartu mám víc než patnáct let, ale něco podobného se mi stalo poprvé. Navíc se zdá, že bezpečnostní mechanismy zafungovaly relativně rychle. Spořitelním bankéřům by se dalo vytknout snad jen to, že mě na zablokování karty předtím nikdo neupozornil, ačkoliv banky unisono tvrdí, že se snaží podobně postiženým klientům telefonovat a o problému jim říct předem.
Při probírání zmeškaných hovorů jsem následně zjistila, že je mezi nimi i jedno neznámé číslo. Když jsem na něj poté několikrát telefonovala, ozýval se jen vyzváněcí tón. Stále nechápu, proč mi banka neposlala SMS zprávu, abych ji kontaktovala. Kdybych byla právě v cizině, zažívala bych asi horké chvilky.
Stejně jako já dopadly v posledních dnech prý stovky klientů spořitelny. Jde o to, že na bankomaty se teď čím dál častěji montují pirátská zařízení, jejichž pomocí se z karty malou kamerou a čtečkou zkopírují potřebné údaje pro vyrobení falzifikátu i s potřebným PIN. V mém případě šlo o bankomat České spořitelny v Bryksově ulici na pražském sídlišti Černý Most. Problém se tam podle spořitelny objevil koncem minulého týdne a já ho použila minulý pátek.
Přestože o platebních kartách píšu už dlouho a vím, že takové „štěnice“ na bankomatech existují, nic podezřelého jsem na něm nezaznamenala. K mému klidu podvědomě přispělo i to, že bankomat je zvenku na budově spořitelní pobočky. Současnou sofistikovanost pirátských metod při kopírování karet také dokládá, že o podvodném bankomatu se spořitelna dozvěděla s dost velkým zpožděním. Přestože jde o velmi využívaný bankomat blízko metra. Spořitelně o „štěnici“ řekl až policista, který to ani neměl v popisu práce. Prostě si jen sám v sobotu dopoledne vybíral peníze.
Odborníci se shodují, že známé zelené plastové nástavce, kterými před dvěma lety začaly banky poměrně úspěšně bojovat proti bankomatovým skimmingovým pirátům, přestávají být účinné. „Podvodníci se na ně naučili montovat pirátské zařízení tak, že to není skoro vidět. Počet případů určitě roste,“ říká František Jungr, šéf Sdružení pro platební karty. „Podvodné technologie se neustále vyvíjejí, organizované gangy, většinou ze zahraničí, se snaží ošálit opatření tak, že je to pro běžného klienta těžko rozeznatelné,“ říká Karel Kadlčák z České spořitelny.
Podvodníci si umí poradit i s tím, že české banky kvůli vyššímu zabezpečení vydávají karty s čipy a stejnou technologií je teď vybavena většina tuzemských bankomatů a platebních terminálů v obchodech. Naklonovaná karta je sice bez čipu a v Česku prakticky nepoužitelná. Transakce s falešnými kartami ale proběhnou v jiné zemi, kde čipová technologie není tak rozšířená. V tomto případě to bylo v Polsku.
Co může klienty přece jen povzbudit, je větší vstřícnost bank při řešení problému s falšováním karet než v minulosti. „Naučili jsme se rychleji identifikovat karty, které skimming postihl, peníze lidem vracíme v řádu dnů v plné výši,“ říká Kadlčák. A když by někomu zmizely všechny peníze, banky unisono tvrdí: Takovou kritickou situaci umíme řešit, aby nestrádal a nic ho to nestálo. Ještě před pár lety banky v takovém případě nabízely jen placenou půjčku a reklamace se táhly týdny.
O krok napřed Zloději údajů z karet jsou opět o krok před bankami. Naučili se přelstít nástavce na bankomatech.
1 Zločinec si vyhlédne automat, který není přiliš střežený (kamerové systémy) a nejčastěji nad ránem, kdy jsou prázdné ulice nainstaluje dvě zařízení - čtečku magnetického pásku karty, kterou připojí na slot, do kterého zákazník vsunuje kartu, a kameru snímající zadávání pinu. Zařízení je obvykle napojeno na mobilní telefon, který vysílá informace o získaných údajích.
2 K bankomatu chodí lidé, svou kartu nevědomky vsunují přes zločincovu čtečku a pin kod zadávají přímo pod jeho kamerou. Pokud tedy klávesnici nezakrývají druhou rukou.
3 Zločinec se pohybuje v okolí bankomatu a dostává zprávy o činnosti zařízení. Podle statistik se po několika hodinách vrací k automatu, odstraní své zařízení a odchází.
4 Nyní má k dispozici údaje z magnetického pásku a pin karty. Údaje nahraje na „prázdnou“ kartu a použije je v bankomatu k výběru peněz. Preferuje přitom automaty v zemích, kde na kartách stále převládají magnetické proužky, například v Polsku.
5 Trvá obvykle několik dní, než si poškození všimnou, že mají vybrané účty. Banka však potřebuje více poškozených, aby dospěla k závěru, že je spojuje jeden použitý bankomat a nestandardní výběr peněz. Banka je nyní povinná karty bezplatně zablokovat a vzniklou škodu uhradit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.