« Zpět

Za poplatek na kartě i rodinné foto

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Karty

Fotku dětí, snímek z dovolené či nápady mladých výtvarníků – to vše si lze nechat natisknout na platební kartu. Ale klidně i čísi zamračený obličej, který se ptá: Opravdu si tu věc musíš koupit? Platební kartu většina lidí vnímá jako služebníka. Já nakupuju, ty zaplať. 

Fotku dětí, snímek z dovolené či nápady mladých výtvarníků – to vše si lze nechat natisknout na platební kartu. Ale klidně i čísi zamračený obličej, který se ptá: Opravdu si tu věc musíš koupit? Platební kartu většina lidí vnímá jako služebníka – já nakupuju, ty zaplať. Ale i karty se – podobně jako auta, počítače či mobily – stávají osobní věcí, která by měla mít originální vzhled. Některé banky proto nabízejí možnost vybrat si vlastní design karty. Použít je možné digitální fotografie z rodinného alba – obrázky dětí, domácích mazlíčků, snímky z dovolené...
Anebo si zvolit motiv z galerie, kterou banky nabízejí na webu. Ale pozor, nepočítejte s tím, že si na kartu dáte fotku oblíbeného zpěváka, záběr ze známého filmu, reprodukci slavného uměleckého díla. Obrázek nesmí porušovat autorská práva. Na kartě nebudete mít zobrazeny ani zbraně, zakázané symboly, loga... Zvolený motiv ještě prochází schvalovacím procesem.
Image kartu od ČSOB či od Poštovní spořitelny objednáte přes internet, zaplatíte 200 korun a do 10 pracovních dnů ji máte doma. „Studenti, kteří si nyní založí ČSOB Studentské konto Plus, dostanou Image kartu s vlastním motivem zdarma,“ láká mluvčí Pavla Hávová. Poštovní spořitelna zase nově nabízí umělecké motivy z kolekce Artbanky. „Klienti si mohou objednat platební kartu s některým z originálních děl nadějných výtvarníků,“ říká mluvčí Denisa Salátková.
Zákazníci Komerční banky si mohou novou kartu s vlastním obrázkem založit nawebu www.mojekarta. cz. Cena vlastního designu je u dětské Prima karty a studentské Embosované G2 karty 49 korun, u ostatních typů 99 korun.
Službu nabízí i Česká spořitelna: jmenuje se Karta podle Vás a lze o ni zažádat na www.kartapodlevas.cz a na pobočkách banky, žádosti bývají vyřízeny do 10 dní. U debetních karet se platí 190 korun, u kreditní Chytré karty ČS je vzhled součástí ročního poplatku za kartu 349 korun. „Kdo má službu Používaná karta zdarma, je pro něj Chytrá karta i s volitelným motivem zadarmo,“ dodává mluvčí Helena Matuszná.
Citibank sice možnost vlastního designu karty nenabízí, klienti však mohou platit částečně transparentní kreditkou či tou s matným povrchem. V nabídce UniCredit Bank jsou průhledné karty s barevným odstínem a ty s motivem olympijských her. Ve světě už se na platební karty dává leccos – v Turecku si lze pořídit kartu se zrcátkem, v Itálii zase potaženou imitací kůže, jinde nabízejí karty z ekologicky rozložitelných materiálů. „Kuriozitami jsou i karty s 3Defektem, s vůní, která nevyčichne, či ty v retrostylu, jež vypadají jako audiokazeta,“ dodává Daniel Ulrich z Komerční banky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.