« Zpět

Výsledky výzkumu společnosti Ipsos Tambor podporují cíle soutěže Zlatá koruna

| 23. dubna 2008 - 10:35 | Zprávy | Karty

V minulých dnech začali odborníci sdružení ve Finanční akademii hodnotit produkty přihlášené do 6. ročníku soutěže Zlatá koruna. Odborná porota, která má 260 členů, jako každým rokem vybere nejlepší finanční produkty v 15 produktových kategoriích a udělí cenu  Novinka roku. Výsledky včetně hlasování o Cenu veřejnosti a Cenu podnikatelů budou vyhlášeny 5. června 2008.

Na trhu se neustále rozšiřuje nabídka produktů a služeb, pro občany se stávají snáze dostupnějšími už třeba v souvislosti s rozvojem informačních technologií a nákup některých z nich přitom může dlouhodobě ovlivnit hospodaření jedince nebo celé domácnosti. Jak ukazují pravidelně prováděné průzkumy, většina obyvatel České republiky se stále příliš neorientuje v jednotlivých produktech ani v celkové nabídce na trhu.

Cílem soutěže Zlatá koruna není jen vybrat v jednotlivých kategoriích nejlepší finanční produkty roku. Zlatá koruna pomáhá také veřejnosti lépe se v rozsáhlé nabídce produktů orientovat.

?Pro klienty je již samotné hodnocení ve Zlaté koruně impulzem, aby se více zajímali o vlastnosti jednotlivých produktů, byli schopni nabídkám finančních společností porozumět a podle toho se správně rozhodovat,? řekl na tiskové konferenci k zahájení 6. ročníku Zlaté koruny náměstek ministra financí Milan Šimáček.

Víme čím platíme?

Podle výzkumu, který v březnu 2008 realizovala agentura Ipsos Tambor, většina obyvatel České republiky se stále příliš neorientuje v jednotlivých typech platebních karet ani v celkové nabídce finančních produktů. Potvrzuje se tak dlouhotrvající trend, pokračující i přes stálý nárůst nabídky služeb a produktů ve finanční oblasti. Zjednodušeně se dá hovořit o tom, že neznáme ani ty produkty, které sami využíváme.

Výzkum proběhl v rámci pravidelného telefonického šetření na vzorku 1000 respondentů starších 18 let.

Z výsledků výzkumu je patrné, že definici debetní karty lidé nejčastěji (75 %) zaměňují za pojem kreditní karty. Naproti tomu kreditní karty jsou nejčastěji zaměňovány za úvěrové karty (54 %). Termín úvěrové karty je zároveň pro běžnou populaci nejvíce jasný a srozumitelný v souvislosti s čerpáním půjčky formou revolvingového úvěru prostřednictvím platební karty (ATM, bezhotovostní platby).

V rozdílech mezi jednotlivými platebními kartami se o něco lépe orientovali muži než ženy (26 % mužů správně určilo debetní kartu, u žen pouze 16 %). Větší potíže při identifikaci jednotlivých karet měli rovněž zástupci starší generace nad 55 let a také respondenti s nižším vzděláním. Je zřejmé, že čím vyšším vzděláním dotázaný disponoval, tím přesnější byla i odpověď.

?I v jiných výzkumech zaznamenáváme, že se lidé zcela neorientují v produktech a službách z oblasti bankovnictví a pojišťovnictví. Přestože se informovanost v poslední obě  mírně zlepšuje, zůstává téma zvyšování finanční gramotnosti stále na pořadu dne.? komentuje výsledky Tomáš Macků, Research Consulting Director výzkumné společnosti Ipsos Tambor.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.