« Zpět

Vybíráte hotovost kreditkou? Nedivte se poplatku 90 korun

| 6. dubna 2010 - 10:06 | Zprávy | Karty

Kreditní karty jsou primárně určeny k bezhotovostním nákupům. Pokud si však z nich chcete vybrat hotovost, banky vám to umožní. Ovšem přijít k hotovým penězům z kreditky je většinou velmi drahé. To není vše. Kdo vybírá z bankomatu kreditkou, přijde o bezúročné období, úroky platí hned od prvního dne. Pouze čtyři banky jsou v tomto ohledu ke klientům shovívavé a bezúročné období ponechají. Jsou to ČSOB a Poštovní spořitelna, Komerční banka a mBank.

Banka při výběru hotovosti kreditní kartou naúčtuje poplatky a nejspíš přijdete i o bezúročné období

1 U bankomatu vyberete s vysokými poplatky Když budete vybírat peníze prostřednictvím kreditní karty, vyjde to podstatně dráž než při výběru obyčejnou kartou debetní. Jediná, kdo své klienty šetří, je Česká spořitelna – výběr z vlastního bankomatu je u ní za čtyři koruny. Oproti tomu v GE Money Bank, LBBW, mBank, Raiffeisenbank, UniCredi a Cetelemu začíná poplatek kolem padesátikoruny, Citibank a Home Credit mají minimum vyšší než 80 korun. Poplatky při výběru z bankomatu jiné banky bývají ještě vyšší.
2 U pokladny v obchodě dostanete nejvýš 1 500 korun Hotovost z kreditní karty můžete získat i využitím služby cash back. Její podstata spočívá v tom, že vám peníze vyplatí při nákupu v obchodě. Všechny banky, které tuto službu nabízejí, limitují maximální výši vyplacené částky na 1 500 korun. Podmínkou vždy je, že musíte za nákup zároveň utratit 300 korun a někdy i platbu zaplatit kreditní kartou. To požaduje například Cetelem nebo Poštovní spořitelna.
Poplatek za cash back již není tak vysoký jako v případě výběru hotovosti v bankomatu, pohybuje se v řádu několika korun. Například u České spořitelny jsou to čtyři koruny, 15 korun zaplatíte u GE Money Bank. ČSOB, Komerční banka, Poštovní spořitelna UniCredit a Cetelem umožňují cash back zdarma. 3 Pro peníze můžete zajít k přepážce banky K penězům na kreditní kartě se můžete dostat i na pobočce. Zvolenou částku si necháte buď převést na svůj osobní běžný účet, nebo přímo na přepážce z kreditky vyberete. Této službě se říká Cash advance. Poplatek se pohybuje v řádech několika desítek korun.

Kolik stojí výběr hotovosti z kreditní karty prostřednictvím bankomatu
Banka Bezúročné Bezúročné období
období při výběru hotovosti
Citibank 55 dnů ne
Česká spořitelna 40 – 55 dnů ne
ČSOB 45 dnů ano
GE Money Bank 50 dnů ne
Komerční banka 45–76 dnů ano
LBBW Bank 50 dnů ne
mBank 54 dnů ano
Pošt. spořitelna 45 dnů ano
Raiffeisenbank 45 dnů ne
UniCredit Bank 45 dnů ne
Volksbank 45 dnů ne
Cetelem 50 dnů ne
Home Credit 48–51 dnů 5) ne

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.