« Zpět

V cizině plaťte kartou, ušetříte

| 29. června 2010 - 10:14 | Zprávy | Karty

Když už budete v zahraničí vybírat z bankomatu, berte raději vyšší částky. Poplatky za výběr jsou vysoké, nejčastěji kolem stokoruny. Pokud platíte v cizině kartou či vybíráte z bankomatu, banka měnu přepočítá ve výhodnějším kurzu, nejčastěji se používá „deviza prodej“. Když vybíráte z bankomatu, musíte však počítat s poplatky. Banky si účtují za výběr většinou pevnou částku, 75 až 100 korun, a pak ještě určité procento z vybírané sumy. Nevýhodou je, že některé mají stanovenu minimální částku, kterou za výběr dáte tak jako tak. Například u Komerční banky je to jedno procento, minimálně však sto korun.


Abyste netratili, museli byste si z bankomatu vybrat minimálně za 10 000 korun (přibližně 380 eur).
Platby v obchodech jsou stejně jako v Česku zdarma, proto vycházejí výhodněji.
Platbu banka odečte v korunách
Jestli máte bankovní účet v korunách, objeví se vám ve výpisu suma za výběr z bankomatu už přepočítaná, a to včetně všech poplatků. Pokud banka měnu, kterou jste vybírali, má na svém kurzovním lístku, pak vám ji přepočítá podle kurzu, který u ní platí v den odečtení z účtu. Ne tedy v den, kdy jste kartou platili či vybírali z bankomatu. Kurz má každá banka jiný, nemůžete se řídit zveřejňovaným kurzem ČNB.
Ještě složitější je to v případě, kdy zaplatíte v měně, kterou banka na kurzovním lístku nemá (například chorvatské kuny nabízí jen UniCredit Bank, Raiffeisenbank, Česká spořitelna a Volksbank). Pak vstupuje do hry karetní asociace (nejčastěji Visa nebo MasterCard), která přepočítá měnu daného státu podle svého kurzu na eura nebo dolary, a další směnu na koruny už zařídí vaše banka.
Například, když zaplatíte v chorvatském obchodě platební kartou nákup za 100 kun, najdete pak na výpisu odečtenou částku od 357 korun u Citibank až po 365 korun u mBanky. Částky u ostatních bank jsou v tomto rozpětí. Když však v zápětí vyberete stejnou částku (100 kun) na ulici z bankomatu, vyjde vás to dráž, Nejméně zaplatí klienti mBank, 365 korun, nejvíce, 465 korun, majitelé karty od Raiffeisenbank. Velký rozdíl v ceně udělaly právě poplatky, samotné směnné kurzy bank se nijak výrazně neliší.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.