« Zpět

V Česku roste počet platebních karet

| 6. ledna 2009 - 13:06 | Zprávy | Karty

Staré úsloví říká co Čech, to muzikant. Spíš než to by se ale mělo začít říkat co Čech, to platební karta. Jejich počet totiž u nás v poslední době roste závratným tempem. Hlavní zásluhu na tom mají kreditní karty.

Jakub HOFMANN, redaktor
--------------------
Staré úsloví říká co Čech, to muzikant. Spíš než to by se ale mělo začít říkat co Čech, to platební karta. Jejich počet totiž u nás v poslední době roste závratným tempem.

redaktor
--------------------
Hlavní zásluhu na tom mají kreditní karty. Ve třetím čtvrtletí loňského roku jich přibyl téměř jeden milion. Nárůst je však ve skutečnosti trochu pomalejší. Důvodem je, že mnoho lidí má kartu jako nouzový zdroj peněz.

Dalibor CHVÁTAL, šéfredaktor finančního serveru
--------------------
Platební karta je velmi praktický prostředek, jak se rychle a bezpečně dostat ke svým penězům.

redaktor
--------------------
Češi využívají hlavně možnost výběru hotovosti. Mezi minulým červnem a zářím vybrali téměř sto padesát miliard korun. Za zboží a služby přitom zaplatili pouhých čtyřicet osm miliard.

Dalibor CHVÁTAL, šéfredaktor finančního serveru
--------------------
V současné době máme k dispozici zhruba šedesát, dvaašedesát tisíc obchodních míst, kde lze platební kartou platit, a okolo dvou a půl tisíc míst, kde lze platební kartou vybírat z bankomatů.

redaktor
--------------------
Na pomyslném žebříčku platebních karet je v Evropě nejvýše Velká Británie. Ta vede jak v kreditních, tak i debetních kartách. Velmi oblíbené jsou také ve Francii nebo Turecku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.