« Zpět

Útraty kartami Visa v Evropě vzrostly o 9 procent

| 31. května 2010 - 10:15 | Zprávy | Karty

Útraty uskutečněné prostřednictvím platebních karet Visa se v Evropě v prvním čtvrtletí roku 2010 zvýšily o 9 procent oproti stejnému období předchozího roku. Takové jsou výsledky zprávy asociace Visa Europe o výdajových trendech, kterou asociace vypracovala ve spolupráci se společností Markit. 

Útraty uskutečněné prostřednictvím platebních karet Visa se v Evropě v prvním čtvrtletí roku 2010 zvýšily o 9 procent oproti stejnému období předchozího roku. Takové jsou výsledky zprávy asociace Visa Europe o výdajových trendech, kterou asociace vypracovala ve spolupráci se společností Markit.
• Data o spotřebitelských výdajích zaplacených kartou vykazují silnější oživení, než se očekávalo
• Dubnové a květnové výsledky naznačují, že pozitivní trend v platbách prostřednictvím karet pokračoval i v druhém čtvrtletí 2010
• Úroveň spotřebitelských výdajů odráží vyšší důvěru spotřebitelů
Podle zprávy útraty provedené prostřednictvím debetních, kreditních a předplacených karet Visa na evropském kontinentu vzrostly na 230 miliardy eur oproti stejnému období předchozího roku, kdy Evropané prostřednictvím svých karet Visa utratili celkem 198 miliard eur. Díky tomu se roční nárůst v posledním čtvrtletí 2009 zvýšil z 11,7 na 16,4 procent. S ohledem na počet nově vydaných karet data ukazují 9procentní nárůst nominálních výdajů. Výdaje uskutečněné prostřednictvím Visa karet tak v současnosti vzrostly rychleji než před samotnou recesí, kdy na konci roku 2007 nárůst dosáhl 5,8 procent. "Podobný trend jsme zaznamenali i v České republice, kde proti stejnému období v loňském roce vzrostl počet transakcí o 9,98 procent a nárůst objemu transakcí u obchodníku o 9,81%“, uvádí Miloslav Kozler, regionální manažer Visa Europe pro Českou republiku a Slovensko.
Přestože celkový objem výdajů zaznamenal oživení, průměrná výše transakcí stále zaostává za úrovněmi, jichž spotřebitelské výdaje dosahovaly v letech 2005 až 2008. V tomto období byla průměrná hodnota transakce kartou mezi 51 až 53 eury, tato hodnota však klesla až na 48,8 eura v třetím čtvrtletí 2009 a v současnosti představuje 49 eur. Tento pokles byl způsoben nižšími spotřebitelskými útratami a snižováním maloobchodních cen. Je však možné jej vysvětlit i tím, že rostoucí počet spotřebitelů začal karty využívat i pro menší transakce. Takové vysvětlení má oporu v rostoucím počtu transakcí na jednu kartu.
Silný nárůst používání karet za poslední desetiletí vedl k tomu, že plných 11,2 procent výdajů evropských spotřebitelů u obchodníků je uskutečněno prostřednictvím karty Visa a přes 70 procent těchto výdajů prostřednictvím debetních karet Visa. To znamená, že údaje o používání karet mohou posloužit jako významný indikátor celkových spotřebitelských výdajů.

Zpráva vychází z analýzy transakcí provedených 399 miliony karet Visa, které jsou v současné době v Evropě v oběhu. Analýza objevila značnou shodu mezi daty uváděnými společností Visa a údaji Evropské komise o spotřebitelských výdajích. Podle čísel Evropské komise vzrostla důvěra spotřebitelů v prvním kvartálu roku na dvouleté maximum, zatímco ve stejném období předchozího roku dosáhla minima – stejný trend ukázala i data zveřejněná společností Visa.
První výsledky z dubna a května ukazují, že pozitivní trendy ve výdajích pokračují i ve druhém kvartálu. V minulosti byla čísla zveřejňovaná asociací Visa vždy o něco napřed před oficiálními údaji z maloprodeje, nejmarkantnější to bylo v letech 2008 a 2009, kdy data zveřejněná asociací Visa posloužila jako první upozornění na změnu trendu, kdy po silném růstu výdajů následoval prudký pokles. Silná čísla za duben jsou tak z hlediska spotřebitelských výdajů dobrou zprávou značící ekonomické oživení v druhém čtvrtletí.
Obchodní ředitel asociace Visa Europe Dr. Steve Perry výsledky komentoval slovy: „Spotřebitelské výdaje byly recesí tvrdě zasaženy, ovšem k oživení došlo překvapivě rychle. Růst je teď rychlejší než před nástupem krize. To je nicméně velice pozitivní pro zdraví evropského hospodářství jako celku, neboť spotřebitelské výdaje jsou důležitým motorem růstu. Optimismus je třeba však mírnit, neboť ekonomická situace v Řecku a obavy z fiskální situace několika dalších evropských zemí způsobují, že ekonomický výhled je nejistý, proto je třeba vyčkat do budoucnosti, zda skutečně výdaje i dál porostou tímto tempem.
V posledním desetiletí došlo k obrovskému nárůstu používání karet v celé Evropě a přes 1 euro z každých 9 eur vydaných na území Evropy je nyní placeno kartou Visa. Pro řadu spotřebitelů se oblíbenými stávají zejména debetní karty, které nahrazují hotovost i šeky. To mimo jiné znamená, že údaje o výdajích zaplacených kartou mohou sloužit jako spolehlivý indikátor spotřebitelských výdajů a mohou tak nahradit oficiální údaje.“
Chris Williamson, hlavní ekonom společnosti Markit uvádí: „Růst výdajů uskutečněných prostřednictvím karet Visa může posloužit jako zajímavý ukazatel měnících se trendů ve výdajích spotřebitelů. Data za první čtvrtletí vykreslují překvapivě živý a optimistický obrázek. Pozitivní čísla alespoň zčásti odrážejí stále častější využívání platebních karet, které v některých zemích vytlačují hotovost. Předběžná data společnosti Visa za minulé měsíce potvrzují zjištění dalších průzkumů a ukazují, že ekonomické oživení pokračuje i v druhém čtvrtletí a že dokonce sílí. Nicméně je třeba si uvědomit, že tento obrat v trendu výdajů byl podpořen naprosto neobvyklými vládními pobídkami. Zda si ekonomika povede stejně dobře i v druhé polovině roku 2010, bude hodně záviset na tom, jak odolný bude hospodářský růst vůči krizi hlavní měny regionu, jak se vyrovná s utlumením stimulačních balíčků a též škrty nutnými ke snížení schodku veřejných financí.“

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.