« Zpět

Úřad míří do 21. století. Přijme platby kartou

| 17. června 2009 - 12:01 | Zprávy | Karty

Jen málokdo v dnešní době myslí na to, zda má v peněžence nějakou hotovost. Ve většině obchodů lze totiž platit platební kartou, aniž člověk musí hledat po kapsách bankovky či mince. Jsou však místa, kde se bezhotovostním platbám stále brání - úřady. A lidem u přepážky tím úředníci mnohdy zamotají hlavu.


Chtějí zaplatit magistrátní poplatek například k žádosti o výpis z karty řidiče, ale úředník nataženou ruku s kartou odmítne.
Blíží se však doba, kdy již i úřady vstoupí do 21. století. „Terminály na příjem bezhotovostních plateb se by se mohly začít u přepážek objevovat do tří týdnů,“ říká ředitel magistrátního odboru informatiky Václav Kraus.
Pokuty už bez bankovek
Jako první budou moci bez peněz platit návštěvníci odboru dopravně správních agend, kde se platí poplatky a pokuty spojené s řízením aut. Terminály prý nebylo možné montovat k přepážkám dříve, než účetní vymysleli, jak platby vypořádat s bankou. Banky si totiž z každé peněžní operace účtují poplatek v řádech několika procent ze zaplacené částky. A účetní oddělení nevědělo, jak peníze jdoucí do kapes bank zaúčtovat. Odbor informatiky chce také do několika měsíců k přepážkám v budově magistrátu v Jungmannově ulici nainstalovat samoobslužný automat na platbu poplatků - podobný tomu, jaký funguje například v nemocnicích pro platbu zdravotnických poplatků.
Návštěvníci úřadu zaplatí u přístroje předem podle požadavku, kvůli němuž za úředníky přišli, a pak jen u přepážky předloží potvrzení. Tím se práce zrychlí a lidé zde stráví méně času.
Nynější praxe je totiž taková, že úředník u přepážky nejprve vyslechne žádost návštěvníka, pak jej pošle do pokladny a teprve poté žádost vyřídí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.