« Zpět

Studie: Více než polovina útrat na světě je placena kartami

| 15. září 2008 - 11:34 | Zprávy | Karty

Praha 14. září (ČTK) - Více než polovina, celkem 54 procent, objemu všech plateb po celém světě je uskutečněna platebními kartami. Ukázala to nejnovější studie World Payments Report společnosti Capgemini, Royal Bank of Scotland a asociace EFMA. 

Praha 14. září (ČTK) - Více než polovina, celkem 54 procent, objemu všech plateb po celém světě je uskutečněna platebními kartami. Ukázala to nejnovější studie World Payments Report společnosti Capgemini, Royal Bank of Scotland a asociace EFMA. Zatímco do roku 2013 budou dominovat v objemu bezhotovostních plateb tradiční vyspělé ekonomiky, po tomto datu by mohla podle odhadů studie převzít pozici druhého největšího trhu plateb Čína a nahradit tak Evropu. Světovou jedničkou jsou přitom Spojené státy dohromady s Kanadou.

Podle odhadů se mezi léty 2001 až 2006 po celém světě ročně zvýšil počet transakcí prostřednictvím platebních karet o 16 procent a v Evropě o 11 procent. V Číně se v roce 2006 podle studie uskutečnilo sice pouze sedm procent z celkového objemu plateb, ovšem při meziročním tempu růstu 46 procent. V současnosti hlavní vyspělé ekonomiky zajišťují 80 procent všech plateb kartami.

Většina bank v Evropě se bude muset podle studie do roku 2010 posunout od svých současných domácích schémat ke schématům platebních karet SEPA, tedy jednotného evropského platebního prostoru. "To neplatí pro Českou republiku, která je v tuto chvíli víceméně SEPA kompatibilní. Nově vydané karty u nás plně odpovídají SEPA standardům, stejně jako většina bankomatů a platebních terminálů," uvedl Jiří Briford z české pobočky společnosti Capgemini.

V roce 2006 kolovalo podle studie po světě 7,9 miliardy platebních karet. Hlavních šest karetních schémat obstarávají společnosti American Expres, Visa, MasterCard, Diners Club, JCB a China Union Pay. Dohromady pokrývají přibližně tři čtvrtiny trhu.

Tuzemské banky na konci června podle údajů Sdružení pro bankovní karty zaznamenaly téměř 8,85 milionu vydaných platebních karet, což představovalo meziroční nárůst o více než 7,2 procenta. O 21 procent pak meziročně stoupl počet kreditních karet, kterých bylo přes 1,26 milionu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.