« Zpět

Slovensko se stalo svědkem první bezkontaktní transakce MasterCard® PayPass™

| 1. srpna 2008 - 10:48 | Zprávy | Karty

Společnost MasterCard ve spolupráci s VOLKSBANK Slovensko přináší na slovenský trh revoluční bezkontaktní technologii MasterCard® PayPass™. Právě dnes se na Slovensku realizovala historicky první bezkontaktní transakce. První transakce se uskutečnila v restauraci Dubliners Irish Pub za účasti fotografů a novinářů. Kmotrou PayPassu na Slovensku se stala známá slovenská moderátorka Soňa Müllerová.

Společnost MasterCard ve spolupráci s VOLKSBANK Slovensko přináší na slovenský trh revoluční bezkontaktní technologii MasterCard® PayPass™. Právě dnes se na Slovensku realizovala historicky první bezkontaktní transakce. První transakce se uskutečnila v restauraci Dubliners Irish Pub za účasti fotografů a novinářů. Kmotrou PayPassu na Slovensku se stala známá slovenská moderátorka Soňa Müllerová.
Pilotní provoz bezkontaktních plateb, který byl dnešním dnem na Slovensku zahájen, je prvním důležitým krokem k dalšímu, širšímu, rozšíření této technologie.

V současnou chvíli jsou bezkontaktní platby v Irish Pubu umožněny držitelům platebních karet s dizajnom Euro26. V říjnu se počítá s rozšířením poskytování platebních karet s technologií PayPass pro všechny klienty VOLKSBANK Slovensko. Bezkontaktní platby tak budou zpřístupněny i držitelům, kteří svým věkem nesplňují podmínku pro vydání karty Euro26. K projektu bezkontaktních plateb by se brzy měli připojit také další obchodníci a partneři, kteří posunou využití platebních karet i do míst, kde na to doposud nejsme zvyklí. Do konce tohoto týdne bude možné platit bezkontaktně také v některých lékárnách, knihkupectvích, copy centrech či fotoshopech.

„Dnešní den představuje revoluci na slovenském trhu platebních karet. Pro společnost MasterCard bylo umožnění plateb pomocí bezkontaktních technologií na Slovensku jednou z priorit pro letošní rok a jsem rád, že nyní můžeme společně s Volksbank přestřihnout pomyslnou cílovou pásku,“ uvedl Ján Čarný, generální ředitel společnosti MasterCard Europe pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu. „Slovensko je tradičně zemí, která je velmi pozitivně nakloněná novinkám a průlomovým technologiím a nejinak je tomu také v případě bezkontaktních plateb. V regionu střední a východní Evropy je Slovensko po Polsku teprve druhou zemí, ve které došlo ke spuštění technologie MasterCard PayPass. V tuto chvíli je na Slovensku do projektu zapojeno devět obchodníků, kteří budou bezkontaktní platby v horizontu několika dnů akceptovat,“ dodal Ján Čarný.

„Jsme velice hrdí, že VOLKSBANK Slovensko je zase jednou při tom, kdy je na Slovensku dosažen další milník v historii platebních karet“, říká Kurt Kapeller, předseda představenstva VOLKSBANK Slovensko. „VOLKSBANK Slovensko je předním slovenským partnerem společnosti MasterCard v oblasti inovativních technologií a designu. Před několika lety jsme se stali první bankou, která klientům nabídla moderní design – průhlednou platební kartu; dnes ve spolupráci s dalšími partnery přinášíme moderní technologii. Je více než symbolické, že tato karta je v první fázi určená mladým, dynamickým lidem, kteří vděčně přijímají každou novinku, a že PayPass přichází jen několik měsíců před eurem, aby odlehčil naše peněženky od mincí a přesunul je do „lehčího“ virtuálního světa.“

Situace v České republice

„Implementace bezkontaktních plateb na Slovensku probíhá zatím rychleji, než je tomu v České republice. Věřím však, že také čeští držitelé platebních karet se budou moci brzy sami přesvědčit o největších výhodách této technologie, mezi které patří především rychlost, pohodlnost a bezpečnost. Na Slovensku jsou bezkontaktní platby umožněny již od dnešního dne, za čímž stojí především aktivnější přístup slovenských bank. V České republice byly startovní podmínky stejné a záleží jen na jednání s bankami a ostatními partnery. Spuštění bezkontaktních plateb na Slovensku je však důkazem, že se jedná o zcela reálný cíl také pro Českou republiku,“ komentoval situaci v České republice Ján Čarný.

MasterCard® PayPass™?

MasterCard PayPass je nová bezkontaktní platební metoda, která umožňuje zákazníkům platit při každodenních drobných platbách rychleji a pohodlněji než při úhradě hotovostí. Technologie PayPass může být součástí jakékoliv MasterCard karty. Při platbě prostřednictvím takovéto karty ji stačí pouze přiložit ke speciální čtečce a je zaplaceno. Není potřeba hledat hotovost, dávat kartu pokladní, protahovat ji čtečkou ani zadávat PIN. U nákupů v hodnotě nižší než 600 slovenských korun (20 euro) není vyžadován ani podpis držitele karty. V případě České republiky bude tato hranice stanovena pravděpodobně na 500 Kč. PayPass je proto ideální v místech, kde je důležitá rychlost, např. ve fast foodech, trafikách, parkovištích či v městské hromadné dopravě.

Bezkontaktní technologie otevírají rovněž nové dveře na poli designu platebních karet. Technologii MasterCard PayPass bude možné zabudovat např. do hodinek, mobilního telefonu nebo klíčenky a používat tyto nosiče k platbám za zboží a služby. Tento způsob plateb již společnost MasterCard úspěšně implementovala například v Turecku, kde je v současné době možné platit prostřednictvím hodinek vybavených touto technologií. Ve Francii a v Norsku se zároveň testuje možnost využití mobilních telefonů podporujících PayPass.

Platební řešení pro bezkontaktní platby představila společnost MasterCard v Evropě jako první a nyní již funguje v řadě zemí, např. v Turecku, ve Velké Británii, Francii, Španělsku, Švýcarsku, Německu, Itálii a v nedávné době bylo spuštěno také v Polsku.

Ke konci prvního čtvrtletí letošního roku bylo na celém světě vydáno více než 28 miliónů nosičů technologie MasterCard PayPass. Pomocí tohoto bezkontaktního řešení je dnes možné platit u více než 109 000 obchodníků ve 24 zemích světa. Od 31. července 2008 se k těmto zemím přidává také Slovensko.

Pro více informací o MasterCard PayPass navštivte www.paypass.com nebo www.mastercard.sk

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.