« Zpět

Slováci už platí eurem. Fico: Je to talisman pro štěstí

| 2. ledna 2009 - 12:18 | Zprávy | Karty

Prvním dnem roku 2009 se Slovensko stalo šestnáctou zemí eurozóny. "Euro přichází na Nový rok 2009 jako nejlepší talisman pro štěstí. V období světové hospodářské krize je pro Slováky psychologickým nástrojem, který upevní vlastní sebevědomí,“ uvedl premiér Robert Fico těsně předtím, než hodinu po půlnoci osobně vybral z bankomatu první eurobankovky.

Prvním dnem roku 2009 se Slovensko stalo šestnáctou zemí eurozóny.
„Euro přichází na Nový rok 2009 jako nejlepší talisman pro štěstí. V období světové hospodářské krize je pro Slováky psychologickým nástrojem, který upevní vlastní sebevědomí,“ uvedl premiér Robert Fico těsně předtím, než hodinu po půlnoci osobně vybral z bankomatu první eurobankovky.

Fico vybral pět dvacetikorunových bankovek. „Mám z toho dobrý pocit. Je to dobrá a stabilní měna, která bude lákadlem pro investory,“ řekl vzápětí.
Ministr financí Ján Počiatek uvedl, že vstup do eurozóny byl téměř dokonale načasovaný. „Euro bude působit na slovenskou ekonomiku jako ochranný štít,“ dodal.
Jako první začaly po půlnoci fungovat bankomaty Slovenské spořitelny. „První výběr eurobankovky v hodnotě 10 eur z bankomatu jsme zaznamenali minutu a 40 sekund po půlnoci na nádraží v Leopoldově. První platba kartou v eurech se odehrála 17 minut a 25 vteřin po půlnoci v bratislavském hotelu,“ řekl Právu mluvčí Slovenské spořitelny Štefan Frimmel.
Bankomaty na Slovensku zatím vydávají jen 10- a 20eurové bankovky. Později budou vydávat také 50- a 100eurové bankovky. „Za poslední slovenské koruny jsem na Silvestra natankoval benzín a už funguji jenom na euru. Pracoval jsem v zahraničí, takže pro mě to není až tak velká změna,“ řekl Právu Ján Rusnák z Bratislavy.
„Okamžitě po půlnoci jsem použila první slovenské euromince při nákupu pití ve stánku v centru města. Je to trochu zvláštní, že za mince jsem koupila toho až až, ale věřím, že na euro si bez problémů zvyknu,“ uvedla Oľga Pálová.
Do 16. ledna 2009 bude možné platit eurem i slovenskými korunami, ale obchodníci už budou vydávat jen euro. Od 17. ledna se stane na území Slovenska výhradním platidlem euro. Mnozí obchodníci se duálního oběhu dvou měn obávají.

Koruny lze měnit jen do konce roku

„Zatím je to v pohodě. Lidé si první den roku chtějí vyzkoušet nakupování za eura, ale pokud najdou doma ještě nějaké koruny, budu fungovat jako směnárna,“ obává se stánkař v bratislavské čtvrti Petržalka. Cenovky v obchodech budou do konce roku 2009 uváděny v eurech i ve slovenských korunách.
Většina Slováků před koncem roku vložila své korunové úspory do bank, před kterými se mnohdy tvořily fronty. V bankách se jim korunové vklady automaticky a bezplatně převedly na eura. Banky vymění slovenské bankovky do konce roku 2009, mince do konce června 2009. Potom už slovenskou měnu vymění pouze Národní banka Slovenska a to do konce roku 2013.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.