« Zpět

Sedm rad Pro placení v zahraničí

| 9. června 2009 - 11:48 | Zprávy | Karty

Nejvíce ušetříte, když budete na dovolené platit kartou. Ale ne všude to jde, proto byste měli mít na cestu i nějakou hotovost. Na cestu do ciziny si vezměte všechny karty, které vlastníte. V každé zemi je jiná možnost placení, někde berou jen karty od určité karetní asociace, nejrozšířenější jsou Visa a MasterCard.

Nejvíce ušetříte, když budete na dovolené platit kartou. Ale ne všude to jde, proto byste měli mít na cestu i nějakou hotovost.
1 Vezměte víc platebních karet
Na cestu do ciziny si vezměte všechny karty, které vlastníte. V každé zemi je jiná možnost placení, někde berou jen karty od určité karetní asociace, nejrozšířenější jsou Visa a MasterCard. Širší možnosti plateb jsou s embosovanou kartou (s vytlačenými údaji), elektronickou je leckde placení omezené. Vyhnete se tak situaci, že vám bankomat či obchodník jednu kartu odmítne a vy se ocitnete bez peněz.
2 Přibalte i kreditku
Do peněženky si dejte i kreditku, kterou normálně nepoužíváte. Nikdy nevíte, kdy budete potřebovat peníze, které na vlastním účtu nemáte, a kreditka je v případě problémů v cizině nejjednodušší půjčení. Navíc kreditní karta bývá embosovaná, a tak je větší pravděpodobnost, že s ní uspějete.
3 Vyhledejte si bankomaty
Ještě doma před cestou si na internetových stránkách karetních asociací vyhledejte, kde budete mít v místě pobytu nejbližší bankomat (www.mastercard. com, www.visaeurope. com). Svůj tak zvaný ATM lokátor mají i některé banky, například UniCredit Bank, kde najdete bankomaty bankovní skupiny, kde máte výběr levnější (informace o vyhledavačích najdete na straně D3).
4 Napište si číslo zákaznického servisu
Poznamenejte si telefonní linku, kam zavoláte v případě, že kartu ztratíte. Samozřejmě ne na kartu, ale třeba do mobilu, pro jistotu ještě do diáře. Každá banka má svůj servis, volat můžete i na asistenční službu své karetní asociace (čísla se liší podle země, ze které voláte, najdete je na www.mastercard.com, www. visaeurope.com). Linky fungují nonstop. Kontakty do největších bank najdete na straně D3.
5 Do Afriky jeďte s šeky
S kartami pravděpodobně neuspějete v rozvojových zemích, například ve střední Africe, kde je uznávají jen velké mezinárodní hotely, letiště a luxusní restaurace. Chybějí tu i bankomaty, proto se vyplatí cestovat s šeky, které vám v Česku vydá každá banka.
6 Hotovost získáte i u obchodníků
Nespoléhejte jen na to, že všechno zaplatíte kartou či najdete všude bankomat. Když si budete chtít koupit na pláži zmrzlinu či uhradit poplatek za lehátko, budete muset zaplatit hotově. K hotovosti se také můžete dostat v obchodech, které nabízejí takzvaný cashback. To znamená, že zaplatíte nákup kartou a přitom si řeknete o další peníze v hotovosti. Výhodou takového výběru je fakt, že nebudete platit poplatky jako kdybyste vybírali z bankomatu.
7 Zjistěte si, jak vypadají místní peníze
V českých bankách a směnárnách neseženete všechny měny. Pak vám nezbude než si vyměnit eura nebo dolary a teprve na místě je směnit za příslušnou měnu. Zjistěte si dopředu, na jaké peníze se máte připravit, jak vypadají a kolik je přibližný kurz. Hledejte na www.businessinfo.cz, do vyhledavače zadejte „rozpoznat padělky“. V cizině měňte peníze v bankách či směnárnách. Vyhněte se pouličním „vekslákům“, za výhodný kurz můžete snadno získat neplatné bankovky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.