« Zpět

SBK: Počet platebních karet se přiblížil počtu obyvatel ČR

| 22. prosince 2008 - 12:52 | Zprávy | Karty

Zřejmě již brzy bude platit co Čech, to jedna platební karta. Na konci září banky registrovaly 9,8 milionu platebních karet při počtu 10,45 milionu obyvatel. Jen za třetí čtvrtletí stoupl počet karet o 944.000 kusů.

Hlavní měrou se o to zasloužily kreditní karty, jejichž suma vzrostla od konce prvního pololetí o mohutných 72 procent na 2,2 milionu. Vyplývá to ze statistiky Sdružení pro bankovní karty (SBK).

Platební karty lidé podle šéfredaktora finančního serveru Měšec Dalibora Chvátala vnímají jako naprostý standard. Řada spotřebitelů jich má několik. "Můžeme za to poděkovat hlavně bankám, které až na výjimky základní platební kartu vydávají k běžnému účtu zcela automaticky a bez poplatku. Zároveň se výrazně rozšířil počet obchodních míst, které platební karty akceptují, to opět podporuje jejich používání," řekl s tím, že v současnosti v tuzemsku deset milionů karet určitě obíhá.

Češi využívají karty zejména pro výběry hotovosti. Ve třetím čtvrtletí se objem vybraných peněz přiblížil sumě 150 miliard korun, zatímco obchodníkům lidé za zboží a služby zaplatili jen 48,4 miliardy korun. V září bylo v Česku 3445 bankomatů a platit kartou bylo možné na takřka 56.500 místech. V zemích s delší tradicí karet naopak převažují platby nad výběry s bankomatu.

Český trh je nadále doménou platebních karet vydaných k účtu, takzvaných debetních karet. Obliba kreditních karet, které na účet v bance vázané nejsou, ale roste pomaleji, než ukazují skutečná čísla. "Mnoho kreditních karet je 'mrtvých', lidé je nepoužívají. Kreditní karta je stále vnímána spíše jako nouzový úvěrový nástroj než jako věc pro denní používání," upozornil.

Pomyslným králem platebních karet je Británie, která je v evropském žebříčku na prvním místě jak v kreditních, tak i v debetních kartách. Debetní karty jsou velmi oblíbené například ve Francii, Německu, Rakousku a Norsku, zatímco kreditní karty vládnou Španělsku, Itálii a pro nás trošku exotickému Turecku.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.