« Zpět

SBK: Počet bankovních karet stoupl v červnu na 8,85 milionu

| 12. září 2008 - 10:21 | Zprávy | Karty

Banky v tuzemsku registrovaly na konci června téměř 8,85 milionu vydaných platebních karet, což představovalo meziroční nárůst o více než 7,2 procenta. O 21 procent pak meziročně stoupl počet kreditních karet, kterých bylo přes 1,26 milionu. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty (SBK).

Na českém trhu tak nadále převládaly debetní karty vydávané k účtu, které nedovolují příliš přečerpat zůstatek na účtu. V západní Evropě a hlavně v USA ovšem dominují kreditní karty, jež umožňují půjčovat si peníze a jejich držitel bankovní účet ani nepotřebuje. "Převaha debetních karet nad kreditními v ČR je dána do značné míry bankami. V 90. letech minulého století nechtěly banky poskytovat úvěry, ale zároveň začaly nabízet debetní platební karty," uvedl Petr Zámečník ze serveru www.investujeme.cz.

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů, měla na konci pololetí více než 3,3 milionu platebních karet, z toho 603.800 kreditních.

eskoslovenská obchodní banka evidovala na konci června 1,9 milionu platebních karet, z nich pouze 84.400 kreditních. Komerční banka hlásila v pololetí 1,44 milionu debetních karet a 225.400 kreditních karet. K brzdám širšího využívání kreditních karet patří i jejich všeobecné vnímání jako nástroje na získání půjčky. O změnu postoje Čechů ke kreditním kartám se banky snaží. Například Česká spořitelna začala místo všech vydávaných soukromých kreditních karet nabízet kartu určenou hlavně pro nakupování s možností navolit si služby. "Do konce září očekáváme 60.000 prodaných kusů," uvedla Pavla Plachá z firemní komunikace spořitelny. Zámečník nepochyboval, že poměr se nakonec i v Česku otočí ve prospěch "kreditek". "S rostoucí nabídkou kreditních karet, kterými lze získat různé výhody, začíná stoupat jejich obliba oproti kartám debetním," poukázal. Češi stále využívají karty zejména pro výběry hotovosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.