« Zpět

Řidičům v Česku usnadní život tankovací automaty

| 31. října 2008 - 12:35 | Zprávy | Karty

Na čerpací stanici Papoil v Bohdalecké ulici na Praze 10 proběhla instalace prvního multimediálního tankautomatu nové generace v ČR. Na vývoji novinky, která řidičům výrazně usnadní a zrychlí nákup pohonných hmot, se mimo jiné podílely ČSOB a Poštovní spořitelna.

První tankautomaty budou instalovány v síti čerpacích stanic Pap Oil.

Automat CardManager z produkce české firmy UNICODE SYSTEMS umožňuje řidičům rychlý samoobslužný výdej pohonných hmot, v podstatě tedy funguje jako automatická pokladna pro bezhotovostní platby. Ovládání je velmi podobné běžnému bankomatu – po načtení platební karty však nejsou vydány peníze, ale je umožněno čerpání benzinu či nafty.

"Jedná se o první multimediální tankautomat v Česku. Minulý týden úspěšně proběhlo zapojení pilotního přístroje, v příštích týdnech budeme pokračovat na dalších čerpacích stanicích," přiblížil rozjezd novinky David Plíva, analytik produktů útvaru platebních karet, který je za rozvoj samoobslužných zařízení za ČSOB a Poštovní spořitelnu zodpovědný.

Koncepce zařízení bude umožňovat kromě tankování i řadu dalších služeb a funkcí, jako například dobíjení mobilních telefonů, informace o počasí a dopravní situaci na zvolené trase nebo i takové služby jako je možnost bezhotovostních bankovních převodů či „dobíjení“ budoucích elektronických dálničních kupónů. Tyto funkce předurčují tankautomat CardManager k provozu jednak v menších lokalitách, kde mohou svou multifunkčností pracovat 24 hodin denně jako informační a platební portál, ale i pro velké čerpací stanice, kde mohou rychle odbavovat spěchající řidiče a zvýšit tak průchodnost čerpací stanice. Tento koncept je v souladu i se záměry prvního provozovatele - společnosti Pap Oil, jejímž záměrem je přispět instalací tankautomatů k dalšímu rozšíření služeb zákazníkovi.

"Naším cílem je uspokojit poptávku po bezobslužných zařízeních," nastínil plány do budoucna David Plíva. Tankautomat je svým designem vzhledem podobný bankomatu, platební operaci a další funkce ovládá zákazník přes dotykovou obrazovku s intuitivním a snadným ovládáním.

Provozní varianty tankautomatu CardManager jsou navrhovány s ohledem na maximální zabezpečení dle požadavků a norem asociací Visa/Mastercard. Důležitým aspektem je též akceptace čipové platební karty. Tím je zajištěna maximální bezpečnost platebního procesu. Platba probíhá s tzv. předautorizací, čímž je vyloučena možnost „újezdu“ od stanice bez zaplacení natankovaného benzínu.

Na zavedení tankautomatů v Česku s ČSOB a Poštovní spořitelnou úzce spolupracovaly kromě UNICODE SYSTEMS také společnost Wincor Nixdorf, která je zodpovědná za subsystém elektronických platebních transakcí. Designové řešení je dílem studia známého průmyslového designéra Martina Tvarůžka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.