« Zpět

Průvodce po bankomatech: s naší pomocí najdete ten svůj

| 29. ledna 2010 - 11:10 | Zprávy | Karty

Výši poplatku, který zaplatíte za výběr z bankomatu, můžete částečně ovlivnit sami. Stačí, když si budete hlídat banku, u které vybíráte. Pro snažší orientaci jsme pro vás připravili jak přehled výše poplatků za výběry u jednotlivých bank, tak souhrn informací o rozmístění bankomatů v celé České republice. 

Výši poplatku, který zaplatíte za výběr z bankomatu, můžete částečně ovlivnit sami. Stačí, když si budete hlídat banku, u které vybíráte. Pro snažší orientaci jsme pro vás připravili jak přehled výše poplatků za výběry u jednotlivých bank, tak souhrn informací o rozmístění bankomatů v celé České republice.
Znáte tu situaci, kdy nutně potřebujete hotovost a váš bankomat nikde? Nezbude vám nic jiného, než vybrat peníze z bankomatu cizí banky. Mně se podobná situace stala minulý týden.
Velký nákup jsem chtěla v supermarketu zaplatit kartou a zničehonic platební terminál na pokladně přestal fungovat. Peněženka zela prázdnotou, nezbylo mi nic jiného než běžet do bankomatu, příslušnou částku vybrat a zaplatit útratu v hotovosti. Bohužel bankomat nebyl mé banky a zbytečně utracený třicetikorunový poplatek na rozdíl od šesti korun, které bych zaplatila u své banky, mě štval hodně dlouho.
Výši poplatku za výběr z bankomatu můžete ovlivnit sami
Kolik měsíčně zaplatíte na poplatcích za výběr hotovosti z bankomatu, z určité části záleží i na vás. A to nejen podle počtu výběrů, ale i podle bank, které pro výběr zvolíte. Všechny s vlastní sítí bankomatů účtují svým klientům několikanásobně nižší poplatek, pokud si peníze vyberou u ní.
Vyberte si platební kartu zde
Výjimkou v tomto směru jsou LBBW Bank a mBank, které nemají v České republice vlastní bankomatovou síť a jejich klienti tak musí využívat bankomaty konkurenčních bank. LBBW Bank účtuje klientům poplatek 6,50 koruny. Klienti mBank mají první tři výběry v měsíci zdarma, za další už musí zaplatit 35 korun.
U vlastní banky za pár korun, u cizí už za desítky
Banky pochopitelně v rámci sjednaných balíčků nabízejí i výběry zdarma. Většinou to jsou dva až tři v měsíci.
Nejméně za výběr z bankomatu u své banky zaplatí klienti Volksbank, pouze tři koruny. I přesto, že má banka málo vlastních bankomatů, její klienti mohou využívat i bankomaty ČSOB a Poštovní spořitelny, kde zaplatí jen šest korun na rozdíl od výběrů u ostatních bank.
Většinou klienti u své banky platí za výběry kolem pěti až šesti korun. Výjimku tvoří Raiffeisenbank, GE Money Bank a Citibank. Jestliže se klienti spokojí s dvěma výběry měsíčně, neplatí nic. Pokud ne, za každý další jim banka naúčtuje 9,90 korun (Raiffeisenbank), 15 korun (GEMB u Konta Genius) a 19 korun (Citibank).
Za výběry z bankomatů cizích bank, zaplatíte většinou kolem 25 až 35 korun, u Raiffeisenbank dokonce jen 9,90 korun. Složitější to mají klienti České spořitelny, výše poplatku vždy závisí na výši částky. Pokud si u cizí banky vyberou například dva tisíce korun, poplatek činí 35 korun. Vyberou-li pět tisíc korun, za poplatek zaplatí 50 korun.
Vyzvedněte si v metru průvodce po bankomatech
Pražanům, ale i návštěvníkům Prahy cestujícím v metru připravil Dopravní podnik ve spolupráci s některými bankami užitečného průvodce po bankomatech i pobočkách jednotlivých bank až do několika set metrů od metra.
V malé knížce, kterou získáte zdarma na stanicích metra, naleznete přehledný seznam (barevně odlišený podle jednotlivých tras metra) bankomatů zvlášť ve vestibulech metra a zvlášť v blízkém okolí a v druhé části také seznam poboček bank v okolí metra.
Největší síť bankomatů má bezesporu Česká spořitelna, následována ČSOB společně s Poštovní spořitelnou, Komerční bankou a GE Money Bank.
Naopak například klienti UniCredit Bank v Česku naleznou pouze 76 bankomatů, z nichž je 31 v Praze.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.