« Zpět

Přichází „rychlá“ platební karta

| 31. května 2011 - 10:06 | Zprávy | Karty

Čeští zákazníci brzy zaplatí v obchodech pouze přiložením platební karty nebo mobilního telefonu ke čtečce. Drobné platby do pěti set korun se v Česku již brzy zjednoduší. Výrobci platebních karet finišují s nabídkou takzvaných bezkontaktních karet, u nichž už nebude nutné při placení vyťukávat PIN kód. Karta se pouze přiblíží k terminálu u poklady a částka se automaticky odečte.

Čeští zákazníci brzy zaplatí v obchodech pouze přiložením platební karty nebo mobilního telefonu ke čtečce. Drobné platby do pěti set korun se v Česku již brzy zjednoduší. Výrobci platebních karet finišují s nabídkou takzvaných bezkontaktních karet, u nichž už nebude nutné při placení vyťukávat PIN kód. Karta se pouze přiblíží k terminálu u poklady a částka se automaticky odečte.
Podobně to bude fungovat i u speciálních SIM karet pro mobilní telefony, které pak bude také možné využít k platbám v obchodech. Telefon s takovou kartou se také jen přiblíží k terminálu a peníze se strhnou z bankovního účtu zákazníka.
První obchody službu začnou nabízet už v létě, nabídka by se pak měla rozšiřovat.
Jako první banka nabídne bezdotykové platby Citibank, další banky to mají v plánu na podzim.
„Naši klienti budou moci již brzy platit prostřednictvím nejrůznějších bezkontaktních platebních metod, jako jsou například speciální kreditní karty se zabezpečenou bezkontaktní anténou nebo některé chytré telefony,“ potvrzuje mluvčí CitiBank Branislav Cehlárik a dodává, že této platební metody budou lidé moci využít všude tam, kde budou umístěny symboly MasterCard PayPass a Visa payWave.
Pouhým přiložením karty ke čtečce terminálu půjde v budoucnu platit v obchodních řetězcích, jako jsou Globus či Interspar, v minimarketech, drogeriích nebo fastfoodech. Cena služby ještě není známa.
Nové karty pro placení bez dotyku nebudou kromě maximální hodnoty nákupu ve výši pěti set korun nijak zvlášť zabezpečeny pro případ jejich krádeže či ztráty. V kartě však bude zabudován systém, že po několika platbách bez dotyku bude muset klient při nákupu zadat kód PIN.
Ještě před ostrým provozem u Citibank zkusí v polovině června novou technologii v pilotním provozu Telefónica společně s Komerční bankou, CitiBank, Globusem a společností Visa. Speciální program udělá ze SIM karty telefonu alternativu bezdotykové platební karty. V praxi by nemělo záležet na značce či typu telefonu, platba by měla být možná ze všech přístrojů.
„Přesáhne-li částka nákupu 500 korun, vyzve aplikace klienta k zadání PassCode na mobilním telefonu, jehož pomocí platbu autorizuje,“ popisuje Stanislav Novotný, produktový manažer kreditních karet Citibank.
Další banky na nové službě, která již funguje třeba v Polsku, Maďarsku nebo na Slovensku, také pracují. „Bezkontaktní technologii placení spustíme na podzim letošního roku ve spolupráci s kartovou asociací VISA Europe,“ říká například Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny.
Na podzim bezkontaktní platby přinese i GE Money Bank. Ve druhé polovině roku přijde s nabídkou platebních terminálů pro nové karty i Komerční banka. Na konci roku pak připravuje pro obchodníky nabídku bezkontaktních terminálů, které budou v budoucnu schopny provádět mobilní platby, ČSOB.
Rychlé bezkontaktní platby mají v Česku velký potenciál. Platba kartou je totiž podle bank stále oblíbenější. „Jen za loňský rok naši klienti u obchodníků uskutečnili kartou 95,9 milionu transakcí za 82,4 miliardy korun,“ říká ředitel kartového centra České spořitelny Miloslav Křečan. Statistiky pak potvrzují, že se v Česku zrychluje tempo přechodu od hotovosti k placení platebními kartami. Ke konci loňského roku vydaly tuzemské banky takřka 9,3 milionu platebních karet, kterými zaplatili jejich držitelé u obchodníků nákupy za více než 203 miliard korun.
Důkazem, že tento typ plateb má budoucnost, pak je třeba i slovenský trh, kde například Volksbank vydala do května téměř 27,5 tisíce karet, které platbu bez zadávání PIN umožňují.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.