« Zpět

Přes bankomat můžete i požádat o úvěr

| 29. září 2008 - 10:22 | Zprávy | Karty

Bankomaty už umožňují víc než jen vybírání peněz nebo dobíjení kreditu na mobilní telefon. Banky přicházejí i se službami, které dosud bylo možné dělat jen přes internet nebo na přepážce. Česká spořitelna a Unicredit Bank umožňují vložit přes bankomat peníze na účet. Lze tak i zaplatit fakturu nebo dobít mobil.

Česká spořitelna a Unicredit Bank umožňují vložit přes bankomat peníze na účet. Lze tak i zaplatit fakturu nebo dobít mobil

Bankomaty už umožňují víc než jen vybírání peněz nebo dobíjení kreditu na mobilní telefon. Banky přicházejí i se službami, které dosud bylo možné dělat jen přes internet nebo na přepážce.

Zřejmě nejzajímavější je uložení peněz na účet, které zatím nabízí téměř ve všech svých bankomatech pouze UniCredit Bank. Se službou začíná experimentovat i Česká spořitelna. Ta má v současnosti v provozu jeden zkušební bankomat v Praze v obchodním centru Nový Smíchov.
"Službu začala před deseti lety na několika pobočkách poprvé nabízet Živnostenská banka. My jsme službu při sloučení s Živnostenskou bankou převzali," vysvětluje Tomáš Pavlík, mluvčí UniCredit Bank.
Obliba vkládání peněz přes bankomat, zvláště mezi živnostníky a drobnými podnikateli, podle něj stále stoupá. "Například za první pololetí letošního roku vzrostly vklady v korunách o 57 procent," říká Tomáš Pavlík. Jejich průměrný měsíční počet se pohybuje okolo dvou tisíc.
Výhodou vkladů přes bankomat je především to, že se nemusíte řídit otevírací dobou poboček. Tato služba bývá také levnější, než když si peníze uložíte na přepážce banky. Například Česká spořitelna si zatím ze vkladu přes bankomat neúčtuje ani korunu, zatímco na přepážce stojí osm korun. U UniCredit je využití bankomatu rovněž zdarma. Na pobočce byste za vklad dali 15 korun.

Jak taková služba vlastně funguje?

Po vložení karty a zadání PIN kódu si na obrazovce bankomatu zvolíte možnost Vložit hotovost a navolíte částku, kterou chcete uložit. Bankomat vám nejdříve vydá potvrzení, na kterém je částka uvedena. Pak ho musíte společně s penězi vložit do obálky a vhodit do speciální schránky v bankomatu.
"Vkládat přitom lze bankovky v českých korunách i v osmi dalších cizích měnách, například amerických dolarech či eurech," říká Tomáš Pavlík. Měnu, kterou chce klient uložit, si vybere prostřednictvím obrazovky bankomatu. Vklad je omezen na 30 kusů bankovek.
"Vložené peníze přepočítávají z důvodu bezpečnosti tři pracovníci," vysvětluje Tomáš Pavlík. Nesouhlasíli celková částka vkladu s částkou uvedenou na lístku vloženém do obálky držitelem karty, připíše banka na účet klienta částku zjištěnou při tomto přepočítání. Pracovníci, kteří vklad počítají, jsou pod dohledem kamer. Peníze se na účet připíší následující pracovní den po jejich vhození do bankomatu.
U České spořitelny je vklad poněkud jednodušší. Není třeba využívat obálky, bankomat si načte hodnotu bankovek sám. Vkladu přitom mohou využít i klienti ostatních bank, ani jim Česká spořitelna poplatek zatím neúčtuje.

Půjčka na dálku

Prostřednictvím bankomatu lze o peníze i zažádat, a to ve formě předschváleného úvěru. "Klientovi se na obrazovce ukáže, kolik si může půjčit právě on," říká Simona Můčková z oddělení firemní komunikace České spořitelny. V případě, že označí volbu ano, odešle se jeho žádost na zákaznické centrum banky, které ho poté telefonicky kontaktuje.
Podobně funguje služba i u GE Money Bank. Informaci o výši nabídky si lze na bankomatu také vytisknout. Půjčku lze takto zařídit i u ČSOB a Poštovní spořitelny.
Přes bankomat můžete také platit faktury a zadávat platební příkazy. Vyplatí se to zejména tehdy, když nemáte internetové bankovnictví nebo musíte rychle poslat peníze, nemáte právě k dispozici počítač a v bance je už zavřeno. Oproti přímé návštěvě na pobočce můžete ušetřit poměrně velké částky. Například u České spořitelny 40 korun, u GE Money Bank 29.
Pokud se rozhodnete využít další služby, jako dobíjení mobilu nebo zjištění zůstatku na účtu, nebudou banky chtít žádné poplatky. Ale při změně PIN kódu si někdy peníze účtují. Třeba Komerční banka či Česká spořitelna 50 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.