« Zpět

Pořiďte si kartu ISIC a využívejte slevy

| 15. července 2009 - 12:18 | Zprávy | Karty

Jedete na festival? Můžete UŠETŘIT AŽ ČTVRTINU za lístky. Kartu ISIC se na prázdninové cestování vyplatí koupit. Jaké jsou podmínky vydávání mezinárodních karet, kde můžete čerpat slevy a co dělat, když kartu ztratíte, vysvětluje Alena Bartošová ze společnosti GTS ALIVE.

Kdo je student, má nárok třeba ten, kdo chodí do soukromé školy či studuje dálkově? Na kartu ISIC má student nárok od nástupu na střední školu či učiliště. Kromě středoškoláků si průkaz mohou pořídit studenti vyšších odborných a samozřejmě vysokých škol studující prezenční formou. Dále pak studenti v jednoletých pomaturitních kurzech cizích jazyků a dalších oborech s denní výukou. Studium soukromé školy není žádný problém, studenti kombinovaného studia mohou využít kartu ALIVE pro mladé lidi do 26 let.

Je nějaký věkový limit pro držitele karty?

Občas se setkáváme s mylným názorem „Já už ISIC mít nemůžu, protože mi již bylo 26 let“. Věkový limit neexistuje, podmínkou je jen řádné studium v denní/prezenční formě. Směrem dolů je podmínkou nástup na střední školu, jedinou výjimku tvoří studenti víceletých gymnázií, kteří mohou ISIC získat již od 12 let.

Můžu kartu koupit on-line? Jak, jaké dokumenty jsou potřeba, kolik to stojí?

Na www.isic.cz/online funguje webová aplikace umožňující objednat karty ISIC, ALIVE a ITIC on-line. Potřebujete jen řádně vyplněnou žádost, tedy včetně potvrzení školy, a u studentů a osob mladších 18 let i podpis zákonného zástupce (vše stačí naskenovat), sken přední strany občanského průkazu (případně pasu či jiného dokladu prokazujícího jméno, příjmení a fotografii). Poplatek 300 korun je možno uhradit on-line platební kartou nebo bankovním převodem. Po úspěšném dokončení objednávky kartu žadateli zasíláme poštou nejpozději do 14 dní, zpravidla však už do týdne od obdržení platby.

Jak je to s platností karty?

Když si ji koupím teď na prázdniny, bude mi platit jen do konce roku?
Je to tak. Kdykoli si kartu zakoupíte v období 1. ledna až 31. srpna, platí právě do 31. prosince téhož roku. Od 1. září jsou pak opět v prodeji karty s platností na další cyklus. Takže karta zakoupená nyní (do 31. 8. 2009) má platnost do 31. 12. 2009, karta pořízená od 1. 9. 2009 bude mít platnost do 31. 12. 2010. Kdo však s kartou ISIC umí zacházet, ví, že se mu i na těch několik měsíců vyplatí, a to ať už bude cestovat nebo plánuje strávit léto doma.

Kde hledat informace o tom, jaké mohu využít slevy?

Databáze více než 1 800 slev v ČR zájemci naleznou na www. isic.cz/slevy. Již konkrétní produkty či služby, které je možno objednat on-line s exkluzivní slevou právě pro držitele karet ISIC, ALIVE a ITIC, jsou k vidění na www.chytrepalice. cz. Pro letní festivalovou sezonu je vytvořena speciální stránka se seznamem více než 30 festivalů se slevou až 50 % na www.isic.cz/leto. Zimní varianta pro slevy na permanentní jízdenky v lyžařských areálech na www.isic.cz/zima.
Pro studenty, kteří se chystají do zahraničí, je k dispozici mezinárodní databáze v anglickém jazyce na www.isic.org. Databáze byla nyní nově spuštěna a je denně aktualizována.

Jak je to se slevami u Student Agency? Podle vašich stránek ISIC akceptují, ale studenti si stěžují, že v České republice dostanou vyšší slevu na takzvaný žákovský průkaz.

Student Agency poskytuje držitelům karet ISIC slevu 15 procent z ceny jízdného hlavně na mezinárodních linkách Student Agency Express a navíc speciální studentské letenky až do dovršení věku 31 let.

Co když mi někde slevu nechtějí přiznat a já si předtím přečetla na vašem webu, že ji poskytují? Mohu vám to sice nahlásit, ale slevu už asi dodatečně nedostanu, že?

Pokud nebyla někomu poskytnuta sleva a má na ni dle informací na www.isic.cz nárok, stačí zaslat e-mail na slevy@isic.cz a tuto skutečnost oznámit. Pokud s uvedeným obchodníkem máme smlouvu o poskytování slev, obratem s ním vzniklou situaci řešíme a ve většině případů, pokud máme od držitele dostatečné podklady k prokázání jeho nároku, i zdárně vyřešíme. Každou takovouto informaci každopádně vítáme, pomáhá nám síť poskytovatelů a poskytované slevy zkvalitňovat.

Co když kartu ztratím, musím si koupit novou, nebo dostanu duplikát?

Duplikáty karet se nevystavují. Držitel karty ISIC, o kterou z nějakého důvodu přišel, si může požádat o novou.
Poněkud jiná situace je však u vysokých a středních škol, které vydávají karty ISIC jako své univerzitní/školní identifikační doklady. V tomto případě karta ISIC plní také funkci identifikačního průkazu dané instituce, je používána třeba v rámci stravovacích systémů a lze ji nabít finančním obnosem a platit s ní v menze, kopírování v knihovně a podobně. Proto v případě ztráty nebo odcizení takovéto co-brandové karty, si její držitel může požádat o duplikát, a to přímo a pouze na své škole. Za jeho vystavení je pak účtován poplatek, jeho výši určuje škola.

Výhodně nakoupíte mezinárodní jízdenky a letenky, v Česku uspějete jen na některých regionálních tratích

Kde kartu sehnat
* O kartu lze požádat on-line na www.isic. cz/online nebo na některém z prodejních míst (seznam na www.isic.cz) či přímo na školách * Potřebovat budete - vyplněnou žádost potvrzenou ze školy, potvrzení nesmí být starší než 2 měsíce - průkaz totožnosti - fotografii - 300 korun Při žádosti on-line stačí doklady a fotografie naskenované. Co je co ISIC - karta pro studenty ALIVE (IYTC) - karta pro mladé do 26 let ITIC - karta pro učitele

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.