« Zpět

Pokud budou fanoušci na fotbale v Rakousku a Švýcarsku platit platebními kartami, budou si moci koupit o 10 milionů točených piv víc!

| 11. června 2008 - 10:52 | Zprávy | Karty

Fotbaloví fanoušci platící v Rakousku a Švýcarsku hotovostí mohou přijít v souhrnu až o třicet miliónů euro. Finanční experti proto doporučují návštěvníkům, aby používali platební karty.

Fotbaloví fanoušci platící v Rakousku a Švýcarsku hotovostí mohou přijít v souhrnu až o třicet miliónů euro. Finanční experti proto doporučují návštěvníkům, aby používali platební karty.

Praha, 10. června 2008 ? Podle nejnovější studie společnosti MasterCard, oficiálního sponzora Mistrovství Evropy ve fotbale 2008, mohou evropští fanoušci v Rakousku a Švýcarsku přijít během šampionátu při placení v hotovosti zbytečně až o 30 miliónů euro. O tuto částku by nepřišli, pokud by používali místo hotovosti platební karty.
Ohromující číslo 30 milionů euro vychází z předpokladu, že každý z pěti miliónů návštěvníků šampionátu přijde kvůli používání hotových peněz průměrně o šest euro, např. za provize a cestovní šeky. Cílem studie bylo s úvodním výkopem šampionátu upozornit fotbalové příznivce na výhody cestování nalehko jen s platební kartou, která jim v letošním létě otevře dveře k úsporám.
Za peníze, o které fanoušci takto přijdou, by se dalo pořídit deset miliónů točených piv, 27 638 televizorů s plochou obrazovkou nebo 432 tisíc švýcarských kukaček.
Tato částka vychází z výzkumu provedeného předními odborníky na osobní finance, kteří spočítali, o jakou částku by v různých situacích mohl typický fanoušek přijít kvůli tomu, že platí v hotovosti.

Jedná se o:
peníze, které zaplatí na poplatcích při výměně domácí měny za eura v Rakousku nebo za franky ve Švýcarsku a naopak;
platba poplatků za prodej a nákup cestovních šeků;
přeplacení v taxíku, veřejné dopravě nebo u obchodníků v případě, že u sebe nemají přesnou částku na vrácení v hotovosti

Ztráty by byly dokonce ještě vyšší, kdyby se do nich ještě přičetly mince, které fandům vypadnou z kapes při bujarých oslavách gólů.
Špičková odbornice na peníze Sue Haywardová, která zmíněnou studii vypracovala, uvedla:
?Při každém velkém turnaji existují tisíce způsobů, jak mohou fanoušci tratit, když se spolehnou na hotovost. Díky odlišným měnám, ale i odlišným kulturám Rakouska a Švýcarska bude toto mistrovství ojedinělé. To ovšem také znamená, že zde bude bezpočet možností, jak si dát finančně vlastní gól ? pokud ale budete na cestách používat platební kartu, můžete se letos v létě vyhnout zbytečným ztrátám.?
Luke Olbrich z centra pro debetní karty MasterCard Europe řekl: ?Vaše platební karta vám letos v létě otevře dveře do Evropy. Tato studie odhaluje skryté náklady, o které vás připravuje obtížná hotovost. Jako oficiální sponzor Mistrovství Evropy v kopané 2008 chceme, aby si fandové užili vítězné momenty a současně si mohli být jistí, že dostávají to nejlepší.?

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.