« Zpět

Platební kartu má již více než polovina Čechů

| 6. května 2004 - 12:54 | Zprávy | Karty

Obliba platebních karet u nás roste. Potvrzením je skutečnost, že platební kartu nyní vlastní šest z deseti Čechů.

Podle odborníků by do pěti let mohli Češi v některých velkých řetězcích používat karty stejně často jako peníze. Nyní připadá na karty asi třetina plateb. Uvádí to nedávno zveřejněná zpráva společnosti MasterCard.
Češi však podle ní budou zaostávat za vyspělejšími státy. Například Britové v některých řetězcích platí kartou téměř dvě třetiny nákupů. Češi si nejvíce oblíbili placení kartami v hypermarketech, kde už někdy použilo kartu 90 procent lidí. Téměř polovina Čechů již někdy kartou zaplatila za oděvy.
Podle představitele MasterCard Jána Čarného se v příštích letech, s výjimkou kreditních, počet nových karet zřejmě příliš nezvýší. Pokrytí především debetními kartami je u nás vysoké. Ledaže bychom si vzali příklad ze sousedního Rakouska, kde deset milionů karet připadá asi na šest milionů obyvatel.
Ještě letos by lidé mohli začít využívat předplacenou kartu. Tato karta je ?nabitá? na určitou částku a majitel s ní může platit do vyčerpání peněz. Karty mohou být na jedno použití či s opakovaným ?dobíjením?. Hodí se například pro toho, kdo nemá bankovní účet, může to být i dárek.    

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.