« Zpět

Platby v zahraničí

| 2. srpna 2010 - 13:09 | Zprávy | Karty

moderátor
Ano, je půl třetí odpoledne, čas na pravidelnou poradnu, protože je pátek, bude finanční. Ovšem tentokrát hosta nemám tady před sebou u moderátorského stolu našeho putovního vysílacího stanoviště, ale je v pražském studiu, je jím pan Zdeněk Simaichl, náš ekonomický expert. 

moderátor
--------------------
Ano, je půl třetí odpoledne, čas na pravidelnou poradnu, protože je pátek, bude finanční. Ovšem tentokrát hosta nemám tady před sebou u moderátorského stolu našeho putovního vysílacího stanoviště, ale je v pražském studiu, je jím pan Zdeněk Simaichl, náš ekonomický expert. Dobrý den.
Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Také krásné odpoledne.

moderátor
--------------------
Vy jste vybral téma, které se k tomu dnešnímu vysílání určitě hodí, na dovolenou s kreditkou nebo s hotovostí. To je, myslím si, docela dobrá otázka. Začneme rovnou krátkou odpovědí, tak s kreditkou nebo s hotovostí?

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Tak tohle to téma je takovým pravidelným letním ever greenem, že samozřejmě mnoho lidí tuto otázku řeší, zda si sebou vzít hotovost a nebo ať už v tuzemsku nebo v zahraniční provádět platby prostřednictvím kreditní karty. Já teda musím říct, pokud bych měl odpovědět na tu přímou otázku, jestli takto nebo takto, tak já osobně volím takový kompromis, to znamená, beru si jak hotovost, kterou teda zase upřímně musím říct, volím z převážné většiny,to znamená, snažím se tu částku zvolit tak, aby pokryla předpokládané výdaje, které na té dovolené budou, ale samozřejmě kreditní kartu si beru také, protože jak dneska ukážu a to bude takovým tím cílem, ten výběr, jestli hotovost a nebo kreditní kartě není nijak dramatický a nijak zásadní, ve smyslu uspořených peněz, ale naopak je to spíše závislý na pocitu každého člověka, takže není skutečně o tom, jestli někde ušetřím, nebo neušetřím, ale je to spíš o tom, jaké, jak no zkrátka jsem zvyklý platit v České republice, tak většinou platím i v zahraničí.

moderátor
--------------------
Ono samozřejmě je to velmi lákavé tou kreditní kartou, protože různé finanční domy se předhánějí v nabídkách, že výběr z bankomatu tam či onde stojí jen tolik a tolik a má to být kladem, ale na druhé straně právě ta rozmanitost všech těch kreditních a debetních karet je taková, že možná kdybychom jeli jenom s tou kartou, tak můžeme na mnohých místech ve světě narazit.

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Je to tak, vono právě ty platby kreditní kartou přináší určité pohodlí, ale to pohodlí bývá vykoupeno nejčastěji strachem ze ztráty té karty, nebo s obavou ze zneužití, ať už tím obchodníkem nebo zlodějem v případě ztráty a nebo starostí, zda ten obchodník bude tu kartu akceptovat nebo nebude akceptovat a v neposlední řadě si mnoho lidí stále myslí, že vlastně ta platba kartou je, je prostě drahá, protože výměna peněz v bance je drahá a v tomhle tom případě, tady bych, protože von je to takový mýtus, který se táhne s tou kreditní kartou, taková ta její předraženost, tak bych to rád uvedl na pravou míru, protože to není vždy pravda a dokonce platba kartou může být ve finále i levnějším způsobem nákupu a to zejména proto, že banky, karetní asociace i drtivá většina obchodníků neúčtují při platbě kartou v České republice ani v zahraničí žádné poplatky další a pokud na to, ano, tak na to samozřejmě musí dopředu upozornit a za druhé, banky používají při účtování bezhotovostních plateb v zahraničí devizové kurzy, to znamená nikoliv valutové ale devizové, které jsou výhodnější a ty valutové se naopak používají u hotovostních operací a obsahují tedy přirážku za určitou manipulaci s penězi, což samozřejmě u těch bezhotovostních plateb není. Takže takový ten mýtus, že platbě kreditní kartou je dražší, protože je dražší kurz a banky ho draze, draze zpoplatňují, tak už dávno neplatí a ta otázka toho vývěru, zda hotovost nebo kreditní karta je spíše dána takovým tím povědomým strachem a výběrem toho obchodníka, jestli budu platit někde v zapadlé uličce a bude mi to přejíždět, jak se lidově říká, takovou tou žehličkou, to znamená, budu využívat těch vlastností embosové kreditní karty a nebo jestli budu platit hotovostí.

moderátor
--------------------
Pravdou je, že tu žehličku jsem neviděl, mám pocit, několik let, že skutečně ty terminály už jsou hodně rozšířené. Možná bychom ještě měli říct, mluvíme také o debetních kartách, jsou ty výhodnější nebo nevýhodnější než ty kreditní?

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Tak v tomto případě je to více či méně jedno, protože ať už kreditní nebo debetní karty nejsou zatíženy těmi poplatky a kurz pro prepo, přepočet používají ty banky stejné, takže se nemuší, nemusím bát ani jednoho druhu kreditní karty, spíš je potom dáno určitým limitem, který ta banka na výběr peněz a nebo na platbu bezhotovostních transakcí poskytuje a v případě, že zkrátka jsem nucen využít většího výběru a nebo větší platby v případě, že se stane nějaká nenadálá událost, tak samozřejmě toto může být tím rozhodujícím faktorem, ale jinak bych se toho nebál ani jednoho, jednoho způsobu.

moderátor
--------------------
My za chvíli budeme pokračovat, tedy po další hudbě. Řekneme si, jak získat hotovost v zahraničí, když máme právě tu kreditní kartu. Co je výhodné a co je nevýhodné. Jinak samozřejmě i dnes se můžete, chcete-li, zapojit do naší debaty, čísla znáte 221552525 nebo 2424 na konci. No a pokud se vám nechce volat, tak i dnes můžete takzvaně chatovat, vstupte na naše webové stránky, praha.rozhlas.cz a otázky můžete pokládat písemně, zatím ještě ne, protože Zdeněk Simaichl je toho času ve studiu.

/ Písnička /

moderátor
--------------------
Finanční expert Zdeněk Simaichl naším dnešním hostem, je pátek, finanční Poradna. Bavíme se, zda-li cestovat na dovolenou s kreditní kartou nebo hotovostí. Pane Simaichle, když jsme ve světě a troufnu si říct v exotickém světě, je snadné získat peníze právě prostřednictvím té kreditní karty?

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Tak všechno je dáno samozřejmě jakým způsobem ta exotická země je zasíťovaná různými bankomaty nebo bankovními pobočkami. Vzhledem k tomu, že právě těch exotických zemích to nebývá tak časté, tak tam se naopak doporučuje vzít si sebou nějakou tu hotovost nebo minimálně v ní jednu ze světových měn, to znamená dolar, euro, libru a nebo, nebo japonský jen, to jsou takové ty nejčastěji obchodované měny. A většinou se stává, že v těchto zemích přímo u obchodníka těmito měny, měnami buď mohu platiti a nebo mi to v nějakém kurzu přímo na místě převede. Pokud ty peníze nemám, tak samozřejmě se musím pídit po nějakém nejbližším bankomatu nebo nějaké pobočce, ale samozřejmě zase platí, že jakýkoliv výběr hotovosti, ať už to bude kreditní nebo debetní karta je poměrně hodně zpoplatněn, to znamená může to tam mít v řádech stovek až tisíců korun za jeden výběr a.

moderátor
--------------------
Pardon, teď jsem zpozornil, říkal jste skutečně řádek, v řádech tisíců korun za jeden výběr?

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Ano, záleží samozřejmě na tom, jakou tu sumu vybírám, protože,

moderátor
--------------------
Tak, pokud, pokud budu vybírat pět milionů, tak to bych pochopil tedy, ale.

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Ne, ne. Vono banky pro zahraniční výběry to maj rozdělené na takzvanou fixní platbu za výběr a procentuální platbu. To znamená nejčastěji ten poplatek je zhruba padesát až sto korun fixně plus dalšího půl až jedno procenta z výběru té částky. To znamená, jde skutečně o stovky až tisíce korun, podle toho kolik, kolik těch peněz chci vybírat a v jaké měně.

moderátor
--------------------
Samozřejmě jedna možnost jsou bankomaty, pak přímo bankovní pobočky, ale existuje také možnost, že někteří obchodníci vám třeba koupíte něco a oni vám naúčtují o tisíc korun, dolarů nebo něčeho více a ten rozdíl vám vlastně vyplatí. Je tohle hodně rozšířená metoda nebo ne?

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Tato metoda je rozšířena zejména v asijských zemích, tam se s tímhle tím skutečně můžeme setkat. U nás tomu trošku civilizovaněji říkáme takzvaný cash back. To znamená, že přijdou v podstatě k tomu obchodníku a pokud ho moje banka poskytuje, tuto službu, tak mohu kromě toho nákupu, navýšit vlastně ten výběr z té karty o x, y peněz, tam to většinou podléhá určitým limitům a ten pokladník mi z karty strhne více a o to více mi potom vyplatí z vlastní kasy, to znamená ten přebytek vlastně já od něj dostanu v hotovosti. Ale vzhledem k tomu, že i tento způsob je možný, samozřejmě je zpoplatněný těmi bankami a je i kvantitativně omezen, to znamená nemohu vybírat stovky tisíce eur nebo dolarů, vždycky samozřejmě úměrně k tomu nákupu.

moderátor
--------------------
Samozřejmě my si řekneme jet s nějakou tou kartou do zahraničí je trochu problém, ale patrně je i taková ta bezpečnostní pojistka, že by nám ji někdo odcizil, že bychom ji ztratili, to je asi běžné, viďte, nějaké pojištění.

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
To, to je samozřejmě běžné, banky dneska tuto službu nabízejí. Zase na druhou stanu je dobré říci, že v minulém roce se nám změnil zákon o bankovních službách a ten mimo jiné poměrně výrazně přitvrdil právě v odpovědnosti, kterou nesou banky za neautorizované transakce, to znamená v okamžiku, kdy já řekněme, přijdu o tu kartu a proběhne nějaká neautorizovaná transakce, tak banka v podstatě za tuto neauto, neautorizovanou transakci ručí. Samozřejmě pokud se prokáže, že já ne té kartě měl poznamenaný pin.

moderátor
--------------------
Pin, ano.

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Přesně tak nebo jsem nějakou jinou neopatrností tento pin vyzradil, tak samozřejmě tam potom nemám nárok vůbec na nic dokonce ani na plnění z případného pojištění.

moderátor
--------------------
Další otázky a odpovědi na internetu, na našem webu praha.rozhlas.cz. Kam se teď z pražského studia přesunuje náš host, finanční expert pan Zdeněk Simaichl no a Pavel Kudrna je stále tady v Liberci, odkud dnes celé odpoledne živě vysíláme, za chvíli ke mně přibyde naše kolegyně liberecká redaktorka Ivana Bernátová, pozve nás na koňské divadlo. Pane Simaichle vy máte smůlu, vy koňské divadlo neuslyšíte, vy uslyšíte otázky, respektive přečtete si otázky našich posluchačů. Za ty odpovědi, které jste dál a které dáte vám velmi děkuju. Mějte se hezky a přeji vám hezký víkend.

Zdeněk SIMAICHL, ekonomický expert
--------------------
Také děkuji, krásný den do Liberce a hezký víkend.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.