« Zpět

Odměny za platbu kartou mají trhlinu, zajímají totiž finanční úřady

| 9. dubna 2010 - 9:49 | Zprávy | Karty

Teprve nedávno skončilo období, kdy člověk nosil v hlavě takřka jenom daně. A protože jsme během uplynulých dvou měsíců dělali vše proto, aby vám kolem daňového přiznání za rok 2009 nic důležitého neuniklo, dostala se daň z příjmů pod kůži i nám. A tak jsme řešili, co všechno je či není daňovým příjmem a musí se v daňovém přiznání uvádět.

Při placení některými platebními kartami můžete získat část útraty zpět nebo jiné bonusy. Pátrali jsme po tom, jestli je takové odměny třeba zdanit.

Když pak přišly na přetřes bonusy za nakupování platební kartou, nebyli jsme si odpovědí vůbec jisti. Proto jsme se zeptali nejen u samotných společností, které tyto odměny poskytují, ale také daňových specialistů z finančního ředitelství.
Odměna nebo sleva?
Než se pustíme do názorového ringu, ukažme si, o kterých odměnách se bavíme. Tři finanční instituce nabízejí za nákupy platebními kartami část útraty zpět ve formě vrácených peněz. Jsou to společnosti GE Money, Citibank a Cetelem.
GE Money nabízí věrnostní program bene+ ke kreditním kartám a za nákupy jejich prostřednictvím vrací minimálně 1 % z útraty (v partnerských sítích až 10 %). Sleva je i u debetních karet GE Money, ale od května si ji vychutnají hlavně držitelé zlaté karty. U ostatních debetních karet GE Money Bank odměnu za platbu kartou „vypíná“. S účinností od 1.5.2010 všichni klienti, mající běžný účet typu Genius Active, Genius Active+, Genius Gold a A konto, jsou zařazeni do věrnostního „Programu bene+“, a proto při použití platební karty u partnerů tohoto programu získávají odměnu od 1 % do 5 % z hodnoty nákupu. Partnery programu bene+ k dnešnímu dni jsou: Agip, Datart, NeoLuxor, CineStar, Grand Optical, 123shop, camel active, Pet Center, Coffee Heaven, Holandské květiny. Při použití platební karty k běžnému účtu Genius Gold je navíc poskytována odměna ve výši 0,5 % z hodnoty nákupu u obchodníka, který není partnerem Programu. Ke stejnému datu se ukončuje poskytování dosavadních odměn za platby kartou ve výši 0,4 % až 0,6 % k běžnému účtu Genius Active, Genius Active+, Genius Gold, Genius Student a A konto, uvádí banka na svém webu. Na odměnu kartou však není strop a kdo se bude snažit, může si prostřednictvím věrnostního programu přijít na slušné peníze.
Citibank nabízí kreditní kartu Citi shopping, která vrací z nákupů u vybraných prodejců (potraviny, nábytek, sportovní potřeby apod; elektronika nikoli) 2 %. V prvních třech měsících od vydání karty získáte zpět 10 %. Je však stanoven maximální měsíční limit ve výši 1000 Kč.
Stejně tak kreditní karta Cetelem má nastaven měsíční limit na vrácené peníze za nákupy touto kartou – 150 Kč. Služba však není automatická, musíte si ji zaktivovat. Poté získáváte zpět 1,5 % za každý nákup touto kartou.
Šikovný držitel těchto karet tak může měsíčně získat bonus v řádech stovek až tisíců korun, čímž se snadno může dostat na hranici zdanitelného příjmu.
Co zakrývá mlha
Zeptali jsme se přímo u poskytovatelů těchto služeb. Výnos z odměn do 20 000 Kč ročně nepodléhá zdanění, ujišťuje tisková mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková a vše vypadá jednoduše. Jenomže Jaroslava Musilová z Finančního ředitelství v Českých Budějovicích její hypotézu o způsobu zdanění bonusů vyvrací: Jedná se o příjem z činnosti, která nemůže být svých charakterem nahodilá, a proto se na ni nevztahuje osvobození dle § 10 odst.3 písm. a) zákona o daních z příjmů, pokud částka nepřesáhne 20 000 Kč.
Citibank se k této problematice vyjadřovat nechtěla vůbec. Trochu tajemně odkazovala na svůj americký původ a to, že právní pozadí jí vytyčuje právě americká matka.
Cetelem byl z oslovených společností nejsdílnější. Tyto odměny jsou posouzeny svým charakterem jako slevy z ceny poskytované služby. Z tohoto důvodu nejsou identifikovány jako příjem, který by podléhal dani z příjmů a měl by být zdaněn zvláštní sazbou daně, tak jak je tomu například u úroků ze spořících účtů, uvedl jeho tiskový mluvčí Martin Malý.
Slevy se nedaní, odměny ano
Z vyjádření, které serveru Měšec.cz poskytla tisková mluvčí Finančního ředitelství Jaroslava Musilová vyplývá, že pokud banky vracejí peníze za útratu platební kartou formou slev, pak tyto odměny nejsou považovány za příjem, který je nutné danit.
A přesně touto formou jsou naštěstí odměny u všech tří společností poskytovány. Bývají sice (u GE Money a Cetelem) označovány jako odměny, ale na výpisech jsou zúčtovány tak, že se jejich celková měsíční výše odečítá od výše splátky. Nová splátka je tedy cenou za službu po slevě. Tímto postupem finanční společnosti svým klientům zaručují, že bonusy za platby kreditní kartou nemusí zdaňovat.
Jiná je, podle vyjádření finančního ředitelství, situace u platebních karet, které posílají za vaši útratu část peněz například na penzijní připojištění (takové karty poskytuje například Česká spořitelna/Penzijní fond České spořitelny, GE Money Bank/ING Penzijní fond a UniCredit Bank/AXA penzijní fond/Generali pojišťovna. Takovou odměnu lze považovat za peněžní motivaci, a tudíž se jedná o zdanitelný příjem.
Mají ale finanční úřady nějakou možnost dohledat takovéto příjmy? Finanční úřady mají mnoho možností a rozsáhlé pravomoci jak v rámci vyhledávací činnosti zjistit určité informace o příjmech a majetkových poměrech daňových subjektů. Opravňuje je k tomu ustanovení § 36 zákona o správě daní a poplatků. Podrobnější informace k mechanismu této činnosti a ke konkrétním zdrojům informací vám však z pochopitelných důvodů nebudeme sdělovat, uzavírá Jaroslava Musilová.
Vyjádření Finančního ředitelství v Českých Budějovicích pro server Měšec.cz
Poplatníci jsou finančně motivováni za placení kartou, vylučujeme tedy, že příslušná finanční částka by byla příjmem z kapitálového majetku, a tedy podléhala zvláštní sazbě daně.
Pokud bude onou motivací sleva z poskytnuté služby, nejedná se o příjem poplatníka. Slevu poskytuje banka, tedy zákazník musí zaplatit méně za služby poskytované bankou, abychom mohli hovořit o slevě (zároveň upozorňujeme, že v konkrétním případě bude nutno vždy posuzovat všechny podmínky transakce, zda v případě deklarované slevy jde skutečně o slevu a nikoli o zastřené protiplnění).
V případě, že se nebude jednat o slevu z ceny služeb, ale o peněžní motivaci za činnost, tedy platbu kartou, jde o příjem poplatníka dle § 10. Jedná se o příjem z činnosti, která nemůže být svých charakterem nahodilá, a proto se na ni nevztahuje osvobození dle § 10 odst.3 písm. a) zákona o daních z příjmů, pokud částka nepřesáhne 20 000 Kč.

Zahrnutí těchto příjmů do daňového přiznání (v případě, kdy se bude jednat o příjmy dle § 10) – nepředpokládáme, že by poplatníku vznikla povinnost podat DP pouze z uvedeného titulu, tedy, že by neměl jiné příjmy. Podnikatelé tyto příjmy do DP zahrnou vždy. K různým variantám může dojít u zaměstnanců.

Má příjmy pouze ze zaměstnání a příjmy za platbu kartou nepřesáhly 6000 Kč – nemá povinnost podat DP.
Má příjmy za zaměstnání a příjmy za platbu kartou nepřesáhly 6000 Kč, ovšem poplatník má ještě další příjmy, které v součtu s uvedenou částkou překročily 6000 Kč – musí podat DP a uvedenou částku zahrnout.
Jedná se o variantu 1, ale poplatník bude podávat DP dobrovolně – musí uvedené příjmy zahrnout.
Jsou samozřejmě ještě varianty osob s příjmy nižšími než 15 000 Kč, které po zahrnutí uvedené částky 15 000 Kč převýší a poplatníku vznikne povinnost podat DP, ty však vzhledem k charakteru uvedených příjmů nepředpokládáme.
Pokud tedy poplatník podává DP, vždy do něj uvedené příjmy zahrne.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.