« Zpět

Nejčastější chyby u bankomatu

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Karty

Výběry z bankomatů zvládá spousta lidí „levou zadní“. Přestávají být ostražití a dělají zásadní chyby. Pak se vystavují nebezpečí, že jejich údaje někdo zneužije a okrade je o peníze. Čeho se při výběru peněz z bankomatu vyvarovat?


Odkrytá klávesnice
Spousta lidí zadává PIN ledabyle, jednou rukou, aniž by druhou rukou klávesnici shora clonili. Člověk stojící za nimi tak může snadno odpozorovat, jaká čísla vyťukávají. Nebo může zadávaná čísla zaznamenat kamerka nelegálně umístěná na bankomatu. To v případě, že je přístroj napadený takzvaným skimmingem – sledovacím zařízením, které snímá údaje o kartách. Takových případů se sice neobjevuje moc, ale riziko existuje. "O skimmingu čtěte více na protější straně
Nemáte soukromí
Při výběru z bankomatu si dávejte pozor, abyste blízko sebe neměli nikoho, kdo by mohl odkoukat zadávaný PIN kód nebo viděl, jakou transakci provádíte, třeba zobrazení zůstatku na displeji. Pokud někdo stojí blízko vás, požádejte ho, ať odstoupí. Když neuposlechne, raději jděte jinam. To platí i v případě kamaráda, kolegy či příbuzného. Výběr peněz je soukromá záležitost a proč by měl zrovna váš kolega z práce vědět, že máte na účtu zůstatek v řádech statisíců korun?
Nerozptylujte se
Při výběru peněz nebo jakékoliv jiné transakci u bankomatu se ničím nerozptylujte. Nebavte se s kamarádkou, netelefonujte. Můžete tak snadno udělat chybu – ať už v zadávání PIN kódu nebo v částce, kterou chcete vybrat. Horší variantou je, když vás hovor zaměstná natolik, že si zapomenete odebrat peníze nebo tam necháte i kartu. Některé bankomaty vydávají zvukové signály, které vás na neodebranou hotovost či zasunutou kartu upozorní, některé to však nedělají.
Odhozený bloček
Odcházíte od bankomatu, na kterém jste nechali ležet bloček s údajem o zůstatku na vašem účtu, jejž jste si nechali vyjet. Člověk přicházející po vás se tak snadno dozví, kolik máte peněz. Na bločku sice není číslo vašeho účtu ani celé číslo karty, ale přece jen, proč má někdo vědět, kolika penězi disponujete? Nebo si necháte vyjet bloček – potvrzení o tom, kolik jste vybrali peněz, který tam zapomenete. Člověk za vámi tak zjistí, že od bankomatu odcházíte třeba s pěkně tučnou sumou peněz.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.