« Zpět

Nebezpečné bankomaty „vystřelují“ hotovost, jsou pomalé a snadno se zneužijí

| 25. září 2009 - 9:48 | Zprávy | Karty

Před nebezpečným typem bankomatů varovali na konferenci Cards 2009 František Klufa, Finanční arbitr České republiky a Zdeněk Blažek, Assistant Vice-President a bezpečnostní specialista z Commerzbank. Bankomat od výrobce NCR s typovým označením NCR EasyPoint 62 nemá pro výdej hotovosti typickou odběrní přihrádku, nýbrž hotovost doslova „střílí“ do prohloubeného místa ve spodní části bankomatu. 

Před nebezpečným typem bankomatů varovali na konferenci Cards 2009 František Klufa, Finanční arbitr České republiky a Zdeněk Blažek, Assistant Vice-President a bezpečnostní specialista z Commerzbank. Bankomat od výrobce NCR s typovým označením NCR EasyPoint 62 nemá pro výdej hotovosti typickou odběrní přihrádku, nýbrž hotovost doslova „střílí“ do prohloubeného místa ve spodní části bankomatu. Kromě případů, kdy peníze takto mohou „vyletět“ mimo bankomat je velké riziko hlavně v možnosti odběrní prostor překrýt například kovovou lištou, nebo jiným mechanickým způsobem zamezit vyzvednutí bankovek. Držitel karty, který tento typ bankomatu nezná a neví, kde si má odebrat hotovost, snadno naletí podvodníkovi.
Mezi další riziko patří pomalost tohoto bankomatu. Než dojde k vydání hotovosti, může uplynout i několik desítek vteřin. Držitel karty se může mylně domnívat, že došlo k chybě a od bankomatu odejde – následně dojde k vydání hotovosti. Tu zpravidla odebere někdo cizí. František Klufa poukazoval na anonymizovaný případ, kdy držitel karty provedl výběr hotovosti z bankomatu jmenovaného typu třikrát za sebou a ani v jednom případě hotovost nedostal. Místo aby situaci řešil s Policií České republiky, opustil bankomat a vzniklou situaci šel řešit s pracovnicí obchodního centra, kde se bankomat nacházel. Následná reklamace u vydavatele karty nepomohla, protože účetně vše bylo v pořádku a k výběru hotovosti skutečně došlo. Paradoxem je, že i přes tři negativní zkušenosti stejný klient o několik dnů později opět provedl (již úspěšný) výběr z tohoto bankomatu, na což se přišlo při kontrole záznamů. Je zvláštní, že ani přes svoji negativní zkušenost neztratil důvěru v tento bankomat. Celý příběh se popisuje i na mFóru.
Zdeněk Blažek varuje, že při reklamacích výběrů z bankomatů se nelze spoléhat na důkazy z kamerového systému. Než se dostane reklamační řízení k finančnímu arbitrovi, záznamy z kamer, pokud vůbec existovaly, jsou již přemazané. Navíc naprostá většina kamer u bankomatů je levné výroby s nízkým rozlišením, což se odráží i na kvalitě záznamu. Do důkazní nouze se držitel karty dostane i v situaci, kdy kamera instalovaná u bankomatu je jen monitorovací, nikoli záznamová.
Bankomaty NCR EasyPoint 62 patří mezi nejlevnější typy bankomatů a tomu odpovídá i jejich kvalita, resp. vlastnosti. V některých zemích jsou dokonce zakázané. V České republice tyto bankomaty provozuje společnost Pharro Praha, a to převážně v obchodních centrech.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.