« Zpět

Nákupy na internetu

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Karty

Češi se stále trochu bojí, kartou platí jen pětina. Češi se při placení přes počítač stále bojí zneužití. Banky a kartové asociace si to uvědomují a snaží se placení přes internet udělat co nejbezpečnější. Přečtěte si rady pro bezpečný nákup. 

Češi se stále trochu bojí, kartou platí jen pětina. Češi se při placení přes počítač stále bojí zneužití. Banky a kartové asociace si to uvědomují a snaží se placení přes internet udělat co nejbezpečnější. Přečtěte si rady pro bezpečný nákup.
1. Kartu lze pro internetové nákupy průběžně blokovat Zkusili jste zaplatit přes internet kartou a nejde to? Zřejmě ji máte pro takové platby zablokovanou. Pak si ji musíte odblokovat buď přímo na pobočce, či telefonicky přes call centrum, nebo některé finanční ústavy nabízejí i možnost odblokování přes internet.
Nebo se může stát opak – karta je odblokovaná, ale vy ze zásady přes internet neplatíte. Nebo víte, že ji dlouho pro takové transakce využívat nebudete. Pak si ji můžete opět zablokovat. Ideální je, pokud ji necháte „zamčenou“ a odemknete si ji vždy jen před nákupem a poté si ji zase zamknete. Je to sice několik úkonů navíc, pokud jste ale u banky, která tuto možnost nabízí v rámci internetbankingu či prostřednictvím call centra na počkání, není to žádné podstatně zdržení. Ale pozor, zamykání či odemykání karty může být bankou zpoplatněno.
Platby nelze blokovat u Citibank (ta však využívá karet 3D-Secure, které vyžadují napsání SMS kódu) a Fio banky, která přitom zatím žádný jiný způsob zabezpečení nenabízí, což se má podlemluvčí banky v brzké době změnit.
2. CVV a CVC kódy: bezpečné nejsou, snadno je opíše každý CVV a CVC kód je třímístný kód uvedený na zadní straně karty. Při placení přes internet ho musíte uvést, jinak nezaplatíte. Pokud se karta dostane do rukou někomu cizímu, stačí, aby si opsal údaje či kartu zkopíroval (což v době, kdy je fotoaparát v každém mobilu, skutečně není problém) a držitel takové obyčejné karty může rychle přijít o úspory. Pokud takovou kartu máte, měli byste se naučit dvěma bezpečnostním pravidlům
1) vždy platit jen v obchodech, které jsou zapojeny v 3D-Secure (viz dále) a 2) na účtu, ke kterému karta patří, nemívat moc peněz – rezervy například hned po výplatě přesunout na spořicí účet.
Systém jako jediné „zabezpečení“ naleznete na starších kartách většiny bank, i těch, které již aktuálně vydávají mnohem bezpečnější karty.
3. 3D-Secure: novinka, platbu potvrdíte kódem z mobilu Ještě donedávna zabezpečení 3D-Secure znamenalo jen to, že se obchodník zapojil do systému kódovaného zasílání údajů, ve kterém se vůbec nedozví citlivé údaje z vaší karty (číslo, platnost…). Placení je přesměrováno na banku a obchodník dostane pouze informaci, že Loga označující bezpečný nákup platba byla v pořádku provedena. V letošním roce však tři banky postoupily o krok dál a začaly vydávat klientům karty, u kterých je při platbě přes internet nutné ještě zadat speciální kód, který přijde esemeskou ve chvíli, kdy platbu na internetu zadáváte. Samozřejmě na číslo mobilu, které jste předem ohlásili bance. Služba je zdarma včetně zaslané SMS zprávy.
Tuto službu zatím nabízí klientům Citibank, ČSOB a Poštovní spořitelna.
4. Virtuální karta: jen čísla pro placení na internetu Pokud se bojíte, že kartu, kterou používáte pro placení v obchodě, k výběrům z bankomatu i k platbě na internet ztratíte (a umožníte tak podvodníkům, aby si s ní na internetu objednali zboží za deseti či statisíce), pořiďte si k účtu ještě jednu, a tu si zavřete doma v šuplíku. Zatímco „starou“ kartu, již nosíte u sebe, budete mít zablokovanou, tu, která bude doma v šuplíku, odblokujte. Nebudete ji moci ztratit a nejspíš vám ji ani neukradnou. Druhou kartu ochotně vystaví všechny banky, jen počítejte s tím, že za ni možná budete platit.
Nebo můžete mít kartu imaginární, což je jen sada čísel, kterou vám banka vydá. Ani z té vám v obchodě nikdo neokouká CVV kód, protože s ní jednoduše jinak než přes počítač platit nelze. Když čísla nikomu neřeknete (a budete využívat obchodníky zapojené v 3D-Secure), nemusíte se bát. Virtuální internetovou kartu vystaví Raiffeisenbank.
5. On-line platby: kartu ani nepotřebujete Platit na internetu ale můžete i jinak než opsáním údajů z platební karty. Jedná se o takzvanou on-line platbu z internetového bankovnictví. Jak to funguje? U některých obchodníků si klient může ve způsobu placení vybrat platbu přímo z banky. Proklikne se do internetového bankovnictví, zadá přihlašovací jméno a heslo a má již připraven jednorázový příkaz k úhradě (vyplněné číslo účtu obchodníka, částka, variabilní symbol). Stačí potvrdit. Zde se nevyužívá služeb kartových asociací, záleží na tom, která banka se dohodne s kterým obchodníkem.
Nabízí například Česká spořitelna a Raiffeisenbank.

***
Ukázka platby krok za krokem
Pro ilustraci jsme si vybrali e-shop Dopravního podniku hlavního města Prahy, kde jsme kupovali kupon na Opencard. Hned na začátku jsme vybrali možnost platby kartou. Poté, co jsme se „doklikali“ až do nákupního košíku, do kterého jsme vložili roční kupon za 4 750 Kč, jsme byli přesměrováni na stránku, kde bylo nutné zvolit typ karty. Na výběr byla VISA, Visa Electron, Mastercard a Maestro. Na naší kartě bylo logo Visa Electron. Po označení příslušné karty jsme se dostali na další stránku, kde jsme potvrdili, že opravdu chceme objednávku a danou částku zaplatit. A pak přišlo to hlavní – formulář, do kterého se zanášejí konkrétní údaje z karty: její číslo, datum ukončení platnosti karty a třímístný kód CVC nebo CVV. Po vyplnění jsme klikli na kolonku Potvrdit platbu a dostali jsme se na stránku, kde je transakce potvrzena nebo zamítnuta. Pokud byla potvrzena, je hotovo. Teď už jen záleží na tom, abychom měli na účtu dost peněz. Bezpečnostní loga Po levé i pravé straně tabulky si všimněte log Visa (Verified by Visa) a Mastercard SecureCode. Tato loga označují, že je internetový obchod pro placení kartou bezpečný.
Pozor na podezřelé obchody Nákup u nedůvěryhodného obchodníka Banky mají hodně reklamací například u nákupu viagry či podezřele levné elektroniky. Nákup předplacených služeb Klient si nepřečte obchodní podmínky a odklikne, že s nimi souhlasí. Nekoupí však jednorázové zboží, ale dá souhlas k tomu, že si předplatil další služby a že si za ně obchodník může i v budoucnu strhávat peníze.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.