« Zpět

Nahradí Opencard kreditky?

| 10. listopadu 2008 - 12:07 | Zprávy | Karty

Čipová karta, jež slouží i jako elektronická tramvajenka, by mohla fungovat i pro větší platby. Město chce jednat s bankami o spolupráci. Zároveň stoupá počet míst, kde lze na kartu nabít kupon MHD. Dva tisíce korun je maximum, které může mít na kartě Opencard uložen její majitel.

BUDOUCNOST OPENCARD

Čipová karta, jež slouží i jako elektronická tramvajenka, by mohla fungovat i pro větší platby. Město chce jednat s bankami o spolupráci. Zároveň stoupá počet míst, kde lze na kartu nabít kupon MHD.

Dva tisíce korun je maximum, které může mít na kartě Opencard uložen její majitel. Vyšší obnos zakazuje zákon. Provozovatel Opencard, tedy magistrát, totiž nemá bankovní licenci, a tak nesmí vykonávat bezhotovostní platby přes čipovou kartu s vyššími částkami. Pražané, kteří využívají kartu častěji - například pro platbu v parkovacích automatech, by však uvítali, kdyby na kartu mohli uložit více peněz.

Město se chce obrátit na banky s nabídkou spolupráce

Brzy se možná dočkají. Hlavní město chce totiž začít jednat s bankami, aby se k projektu připojily. Plastová kartička by tak de facto fungovala skoro stejně jako běžná platební karta. Její majitel by mohl platit třeba za vstupenky v městských divadlech, v zoologické nebo botanické zahradě nebo na přepážkách úřadů či na služebnách městské policie po spáchání přestupku.
„Chceme oslovit banky, zda by měly o spolupráci zájem,“ plánuje Václav Kraus, ředitel magistrátního odboru informatiky. Podle jeho představ by banka vybavila pokladny městských divadel i jiných městských institucí speciálními terminály. A to za vlastní peníze. Na oplátku by jim město předalo do správy až 900 tisíc „účtů“ majitelů Opencard.
Tolik jich má být podle odhadů do poloviny roku 2010. Číslo je vcelku reálné - cestujících, kteří mají tramvajenku a budou ji muset vyměnit za Opencard, je totiž zhruba 660 tisíc. Ostatní si ji pořídí například právě proto, že často navštěvují divadla nebo parkují v centru města.
„Nemůžeme ale soukromé firmě předat databázi s osobními údaji. Šlo by jen o čísla karet. Databázi bychom nadále spravovali my,“ odvrací Kraus obavy o zneužití osobních údajů držitelů čipových karet.
na provizích za každou platební transakci přes kartu Opencard.
„Mohla by také na Opencard převést i další služby. Třeba platbu v trafikách nebo tak podobně,“ popisuje Kraus.
V tomto směru se uvažuje i o přebudování bankomatů na území města. Banka by je vybavila čtečkou na karty Opencard, čímž by si mohli Pražané převádět peníze ze svého účtu přes platební kartu na kartu Opencard, aniž by se trmáceli na úřad nebo pobočku banky.

Budoucnost: kupon MHD uložený v mobilu

Budoucnost projektu Opencard jde však v představách magistrátních úředníků ještě dál. Hlavní město se již informovalo o možnosti zabudovat čip z Opencard do mobilního telefonu. To by znamenalo, že by kupon MHD, vstupenka do divadla nebo třeba parkovací lístek byly nahrány přímo v mobilu, jejž by stačilo přiložit ke čtečce u revizora, v pokladně divadla nebo na parkovacím automatu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.