« Zpět

Nabít kupon MHD u bankomatu

| 16. června 2009 - 11:57 | Zprávy | Karty

Když dnes Pražané reptají na čipovou kartu Opencard, která slouží i jako elektronická tramvajenka, nejčastěji si stěžují na nedostatek takzvaných validátorů. Samoobslužných automatů, kde lze na kartu nahrát kupony MHD zakoupené přes internet. Je jich podle nich málo.

Když dnes Pražané reptají na čipovou kartu Opencard, která slouží i jako elektronická tramvajenka, nejčastěji si stěžují na nedostatek takzvaných validátorů. Samoobslužných automatů, kde lze na kartu nahrát kupony MHD zakoupené přes internet.
Je jich podle nich málo. Validátory jsou zatím vybaveny jen stanice metra na trasách C a B, na „áčku“ je cestující hledají marně. „Počet validátorů je poloviční, než jsme slibovali,“ přiznává náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS), který má Opencard na starosti. Slib zněl osmdesát, skutečnost je šestačtyřicet.
Zpoždění je prý dáno tím, že se město dohaduje s Dopravním podnikem o peníze na instalaci automatů a zdlouhavým procesem při získávání stavebního povolení. To musí mít Dopravní podnik v ruce před každou montáží. „Není možné, aby od 1. září nebyly pokryté i stanice trasy A,“ určuje nový termín Blažek s tím, že peníze pošle magistrát dopravci do dvou týdnů.
V budoucnu by podle plánů úřadu mohli lidé dobíjet kupony nejen u validátorů, ale také u bankomatů. „Chceme najít partneramezi bankami a máme požadavek využívat jeho bankomaty jako validátory,“ říká Blažek.
Tím, že by se do projektu zapojila banka, mohli by držitelé karet platit přes Opencard nejen parkování v modrých zónách, což jsou nyní jediné peněžní služby, které karta umožňuje, ale také například v divadlech, zoologické zahradě nebo poplatky na úřadech. Na kartu by bylo totiž možné nahrát více peněz, což nyní Česká národní banka městu neumožňuje.
„Chceme, aby si lidé přes kartu objednávali služby či návštěvy na úřadech a platili správní poplatky. Již jednáme s vysokou školou ČVUT, zda by nebylo možné Opencard využívat jako studentský průkaz,“ nastiňuje další plány náměstek primátora Rudolf Blažek. Přes Opencard se má platit také u lékaře nebo jednotlivé jízdenky v MHD. Cestující by přiložili kartičku ke čtečce a ta by automaticky odečetla z čipové karty cenu jízdenky - tedy 26 korun.
„A čtečky by mohly být v metru, v autobusech či tramvajích místo strojků na štípání lístků,“ uvažuje Petr Stránský, ředitel společnosti Haguess, která Praze dodává systémy pro fungování Opencard.
Rozvoj projektu má schvalovat na podzim pražské zastupitelstvo. Dosud stála Opencard podle Blažka celkem 733 milionů korun, což kritizuje opozice, jíž přijdou náklady příliš vysoké. V Liberci stálo zavedení obdobné karty asi 20 milionů. Vedení úřadu proto hodlá prohlédnout celý projekt auditorem, aby kritiky umlčel. Má být hotový na podzim. Kartu vlastní nyní zhruba 360 tisíc lidí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.