« Zpět

Na dovolenou jen s kreditkou

| 3. června 2011 - 10:15 | Zprávy | Karty

Původně příjemná letní cyklistická dovolená v Rakousku s přáteli se pro slečnu Ilonu změnila v zážitek, na který jen tak nezapomene. Při jednom z výjezdů totiž spadla z kola a zlomila si nohu. Zlomenina nepatří k příjemným zážitkům nikdy. Ilona se ale zranila v zahraničí, a následky byly o to horší. Kvůli tomu, že si nevyřídila cestovní pojištění, ji vyšlo ošetření, narovnání nohy a sádra dohromady v přepočtu na více než 200 tisíc korun.

Cestovní pojištění se nevyplatí podceňovat. Nenabízejí ho jen pojišťovny, ale i banky.
CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ

Původně příjemná letní cyklistická dovolená v Rakousku s přáteli se pro slečnu Ilonu změnila v zážitek, na který jen tak nezapomene. Při jednom z výjezdů totiž spadla z kola a zlomila si nohu. Zlomenina nepatří k příjemným zážitkům nikdy. Ilona se ale zranila v zahraničí, a následky byly o to horší. Kvůli tomu, že si nevyřídila cestovní pojištění, ji vyšlo ošetření, narovnání nohy a sádra dohromady v přepočtu na více než 200 tisíc korun.
Mezi českými turisty takový případ ani výše nákladů na ošetření není výjimkou.
Podle průzkumu agentury STEM z loňského roku se na dovolenou nepojišťuje zhruba pětina lidí. Stejný průzkum přitom říká, že nemoc nebo úraz během dovolené v cizině měl v několika posledních letech každý třetí Čech.
Údaje o tom, kolik se na cestovním pojištění vybere a vyplatí, ovšem Česká asociace pojišťoven nemá k dispozici.
"Slepák" za sto tisíc Případ slečny Ilony je sice nepříjemný, někteří čeští turisté bez pojistky ale dopadli hůře.
"Náklady na řešení pojistné události včetně úhrady léčebných nákladů se mohou vyšplhat i do výše několika milionů korun," tvrdí ředitel společnosti Europ Assistance Vladimír Fuchs.
Podle statistik Europ Assistance, která se zabývá právě asistenčními službami mimo jiné i pro cestovní pojištění, dosáhly nejvyšší výdaje na pojistnou událost v loňském roce více než 2,6 milionu korun. Nejvyšší částka za hospitalizaci pak podle firmy činila více než milion.
"Cenu lékařské péče nelze přesně dělit podle státu. Obecně je ale nejdražší zdravotní péče ve Švýcarsku, Spojených státech a Rusku. Záleží ovšem na typu a úrovni zařízení, které péči poskytuje," konstatuje mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.
Jako varovný příklad uvádí cenu některých lékařských zákroků v zahraničí. "Třeba zánět zubu v Německu vyjde na 9,5 tisíce korun, slepé střevo v Egyptě na 100 tisíc," vypočítává.
Evropský průkaz nestačí
Česká republika se díky členství v Evropské unii, případně díky dohodám s některými nečlenskými státy Evropské unie, zapojila do projektu Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten zajišťuje jeho držiteli přístup ke zdravotní péči v unii a Islandu, Lichtenštejnsku, Norsku a Švýcarsku.
Odborníci ale upozorňují, že průkaz v žádném případě nemůže suplovat plnohodnotné cestovní pojištění.
Důvodů je více. Především však průkaz opravňuje k ošetření pouze ve veřejných zdravotnických zařízeních. Péči u soukromých lékařů či v privátních nemocnicích tak držitel musí platit v plné výši.
Podobně je tomu i se spoluúčastí. Majitel průkazu má totiž stejná práva jako "domácí". Pokud tedy obyvatelé dané země za některé zákroky či ošetření platí, musí i on.
Přestože mu po návratu do Česka zdravotní pojišťovna tyto náklady refunduje, nutnost velkých hotovostních výdajů v cizině může znamenat velký problém.
Nevýhodou je také, že si držitel průkazu musí takříkajíc pomoci sám. Nemá nárok na asistenční služby.
Pojistit lze nejen nemoc Při sjednávání cestovního pojištění je třeba zvažovat hned několik důležitých parametrů. Podle šéfa Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury je tím nejdůležitějším výše pojistného plnění v případě úrazu či nemoci.
"Doporučujeme, aby se výše pojistného plnění pohybovala v několika milionech korun," radí Okamura. Při cestách do zámoří či zemí vyhlášených drahým zdravotnictvím se vyplatí i příplatek za bezlimitní plnění.
Vedle samotného pojištění léčebných výloh a úrazového pojištění doporučují odborníci doplnit pojistku také o pojištění odpovědnosti za škodu a pojištění zavazadel. Zejména první doporučení může ušetřit velké sumy peněz například při autonehodě.
Od šířky pojištění se odvíjí také cena. Vedle toho hraje roli také cílová destinace - nejlevnější jsou pochopitelně pojištění na cesty po Evropě, nejdráže vyjdou exotické země.
Základní cestovní pojištění desetidenní dovolené v Evropě pro čtyřčlennou rodinu s limitem pro léčebné výlohy do dvou milionů korun, nicméně bez pojištění úrazu, zavazadel a odpovědnosti, se v nabídkách finančních domů pohybuje od 400 do 900 korun.
Za pojistku s vyšším limitem na léčebné výlohy - více než tři miliony, či dokonce neomezeným - by pak rodina zaplatila přes 1500 korun. Jsou v ní přitom i výše zmíněná pojištění na zavazadla nebo odpovědnost.
V obou případech je v ceně i asistenční služba. Tu musí klient kontaktovat v případě pojistné události. Měl by také dbát pokynů, aby se vyhnul případnému neproplacení části pojistného plnění.
Vedle pojišťoven nabízejí možnost pojištění na dovolenou také cestovní kanceláře. Ty však pouze zprostředkují produkty finančních institucí. Výhodou je tak jen pohodlí.
Jiné možnosti
"Cestovní pojištění uzavřené přes cestovní kancelář je stejné, a to i cenově - jako kdyby si klient uzavřel to stejné pojištění se stejnou pojišťovnou přímo v pojišťovně," vysvětluje Tomio Okamura. Možným řešením pojištění na dovolenou je využití nabídek bank, které často přidávají nějakou formu cestovního pojištění jako bonus k platebním kartám.
Na toto pojištění mnozí lidé hledí s nedůvěrou - nepovažují je za plnohodnotnou alternativu.
Ve skutečnosti dnes ale naprostá většina bank poskytuje produkt zcela srovnatelný se specializovanými nabídkami pojišťoven. A to jak co do výše pojistných plnění, tak rozsahu služeb včetně asistence.
Pojištění s platební kartou má navíc jednu výhodu: nižší cenu. U "vyšších" druhů karet - různých Gold, Byznys nebo Platinum typů - banky cestovní pojištění většinou poskytují zadarmo. A i u těch běžných cena většinou nepřekračuje sto korun měsíčně.
Například společnost Raiffeisenbank si u běžných platebních karet účtuje za cestovní pojištění 50 korun měsíčně, za pojistku Travel Plus ke kartám GE Money se platí 72 korun.
Přesto některé "vymoženosti" speciálních pojistek tomuto typu pojištění chybějí. "Cestovní pojištění v rámci kreditní karty nezahrnuje například pojištění storna zájezdu či rizikových sportů," upozorňuje Okamura.
Proto odborníci doporučují ověřit ještě před dovolenou několik skutečností: zda je nutné cestovní pojištění u daného typu karty zvlášť aktivovat, jak vysoké poskytuje plnění, zda z pojištění vylučuje některé činnosti jako sporty, anebo zda se vztahuje i na další členy rodiny a na jak dlouhou cestu platí.
S kalkulačkou a on-line Cestovní pojištění nabízí patnáct finančních ústavů a každý z nich přitom dává na výběr z více variant.
Jak se v nabídce zorientovat?
Nejsnadnější cestou je využít některého z on-line kalkulátorů. Ty umějí při zadání základních parametrů - počtu cestujících lidí, cílové destinace a délky pobytu - spočítat aktuální nabídky všech pojišťoven. Výsledkem je pak přehledná tabulka s cenou pojistky i všemi náležitostmi, jež zahrnuje.
Pro pojištění navíc u drtivé většiny poskytovatelů ani není nutné navštívit kamennou pobočku. Smlouvu je možné vyřídit on-line. Vedle pohodlnosti to má často i další výhodu - slevu oproti osobnímu jednání.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.