« Zpět

Na co si dát při výběru pozor

| 14. října 2011 - 10:33 | Zprávy | Karty

Vminulosti se objevilo několik případů, kdy bankomaty byly osazeny nelegálními přídavnými částmi, které umožňují podvodně načíst z karty údaje z magnetického proužku. Tomu se říká skimming. Cílem a smyslem skimmingu je získání karetních dat a jejich následné použití pro výrobu padělku platební karty. 

Vminulosti se objevilo několik případů, kdy bankomaty byly osazeny nelegálními přídavnými částmi, které umožňují podvodně načíst z karty údaje z magnetického proužku. Tomu se říká skimming. Cílem a smyslem skimmingu je získání karetních dat a jejich následné použití pro výrobu padělku platební karty. Kartu pachatelé většinou zneužijí mimo zemi, kde data podvodně získali. Jak takový bankomat vypadá?
Na co si dát pozor? Pro ilustraci jsme použili bankomat České spořitelny, kterých je v Česku nejvíce. Napadená bývají tři místa – otvor, kterým se zasunuje do přístroje platební karta, horní hrana bankomatu, kde může být umístěná „neviditelná“ kamera a přímo klávesnice.

Vstupní otvor na kartu

Skimmingem se pořizuje kopie magnetického proužku na kartě pomocí čtecího zařízení, které je umístěno na bankomatu. Zpravidla to je další zelený nástavec nasazený na již stávajícím originálním nástavci pro vložení karty. Jakmile se vám nebude nástavec zdát – bude třeba zapuštěn příliš hluboko tak, že není vidět celá ikonka zámečku, raději běžte jinam. Karta by se měla při vsunutí do zeleného nástavce i při zpětném vyndání pohybovat zlehka, bez evidentního brzdění. Bankomat musí kartu vrátit tak, že ji lze prsty pohodlně uchopit a vyjmout (část k uchopení nesmí být nepřiměřeně krátká).

Klávesnice pro zadání PIN

I klávesnice může být „upravená“ tak, aby snímala zadání PIN. Pokud vypadá jinak, než jste zvyklí – například je přelepená fólií, je zapuštěná příliš hluboko, či naopak příliš nevystupuje – peníze nevybírejte a běžte raději jinam.

Horní rám nad obrazovkou bankomatu

Při skimmingu podvodná kamera snímá PIN kód. Může být umístěna právě někde na horním rámu přístroje. Proto při zadávání PIN cloňte klávesnici druhou rukou.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.