« Zpět

Limit pro bezkontaktní platby bude 500 korun

| 14. března 2011 - 12:00 | Zprávy | Karty

Platit kartou bude brzy pohodlnější a rychlejší než dosud. Při nákupu se karta jen přiloží ke čtečce a placení tak bude trvat zlomky vteřiny. Zároveň se chystají platby mobilem. Bezkontaktní a mobilní platby jsou pro banky novou šancí postupně vytlačit hotovost z obchodů. Tak silná vlna novinek tu dlouho nebyla. Naposledy při zavádění čipových karet před pěti lety. České banky vykázaly i za loňský rok vysoké zisky a investice do nových technologií si nyní mohou dovolit.

Platební manévry. Banky zavedou bezkontaktní karty a platby mobilem, chtějí bezhotovostní operace dostat do míst, kde zatím vládne cash
Platit kartou bude brzy pohodlnější a rychlejší než dosud. Při nákupu se karta jen přiloží ke čtečce a placení tak bude trvat zlomky vteřiny. Zároveň se chystají platby mobilem. Bezkontaktní a mobilní platby jsou pro banky novou šancí postupně vytlačit hotovost z obchodů. Tak silná vlna novinek tu dlouho nebyla. Naposledy při zavádění čipových karet před pěti lety. České banky vykázaly i za loňský rok vysoké zisky a investice do nových technologií si nyní mohou dovolit.
Navíc zase tolik neriskují. V případě bezkontaktních karet jde o vyzkoušenou věc. Od roku 2007 fungují ve Velké Británii a používají je i klienti bank v dalších pěti evropských zemích. Od loňska mimo jiné také na Slovensku. Jednotlivé tuzemské banky prostě mají po ruce další zbraň, jíž na nějakou dobu mohou získat náskok před konkurenty, kteří bezkontaktní karty nebo mobilní platby zavedou o něco později.
Doba nazrála...
„Technologické novinky jsou k dispozici a čas k jejich využití nazrál. Češi se naučili platebními kartami více platit a nyní je šance, že se díky těmto novinkám dostanou bezhotovostní platby i do prostředí, kde se zatím příliš neobjevují. Typickým příkladem může být třeba doprava, placení novin nebo nákupů v různých menších občerstveních, kde lidé zatím stále platí převážně hotově,“ říká Roman Kotlán, odborník Sdružení pro bankovní karty.
S nejnovějšími způsoby pohodlnější platby se chtějí předvést hlavně velké tuzemské banky, které potřebují udržet klienty před nástupem nových bank.
Na český trh se letos chystá rakouská internetová Zuno Bank a rovněž nová retailová banka PPF. Nové banky mohou ohrozit zejména Českou spořitelnu, která má nejvíce klientů. Z tohoto pohledu pak nepřekvapuje, že zavádění bezkontaktních karet od letošního podzimu spořitelna oznámila minulý týden jako první z tuzemských bank.
Hned po ní ale stejný plán potvrdily i Komerční banka a ČSOB. Čtyřka na trhu UniCredit s tím počítá až v příštím roce. Raiffeisenbank se doposud nevyjádřila.
„V této chvíli se soustřeďujeme na platby mobilem, které se nám zdají perspektivnější. Platby se budou čím dál více přesouvat na mobil,“ říká Tomáš Kofroň, mluvčí Raiffeisenbank, jež spolu s Českou spořitelnou, GE Money, UniCredit Bank a se všemi třemi operátory připravují spustit na podzim platby prostřednictvím mobilu.
Časový odklad v zavádění bezkontaktních karet u UniCredit Bank a Raiffeisenbank způsobuje chystaný přechod na nový bankovní systém, který je pro obě banky logickou prioritou. Když bezkontaktní platby vzbudí očekávaný zájem, tak s nimi budou muset postupně vyrukovat všichni tuzemští vydavatelé karet.
S nástupem bezkontaktních plateb čeká banky vysvětlovací kampaň. Až dosud klientům vštěpovaly, že nejbezpečnější jsou čipové karty používané v kombinaci s PIN. Bezkontaktní karty budou také čipové a bude je možné používat i standardním způsobem. Zároveň budou sloužit i pro nákupy bez PIN. To může u lidí vzbudit obavy, že při ztrátě karty přijdou o peníze. Podle bankéřů to však v tomto případě platit nebude.
„Pokud klientovi někdo kartu ukradne a zneužije ji bezkontaktně, budeme klienta plně kompenzovat,“ řekla HN Vendula Voláková z tiskového oddělení České spořitelny. Obdobnou praxí se podle Miloslava Kozlera, zástupce společnosti Visa pro Česko a Slovensko, řídí všechny banky.
Případné ztráty ze zneužití bezkontaktních karet by bankám měly bohatě vynahradit nové příjmy, k nimž se prostřednictvím drobných nákupů chtějí dostat.
... a banky chtějí vydělat
„V Česku se dá očekávat limit pro bezkontaktní platby 500 korun. Částka vychází ze statistik využívání v Evropě. Jde o kombinaci pohodlí pro klienta a bezpečnosti,“ říká Miloslav Kozler, zástupce Visa pro Česko a Slovensko.
Větší pohodlí při placení má lidi více přesvědčit k placení kartami. Zatím totiž Češi stále vybírají z bankomatů třikrát více peněz, než utratí v obchodech.
Přitom například za výběr dvou tisíců korun z bankomatu inkasují banky od svého klienta kolem pěti korun, za nákup s kartou inkasují od obchodníků od 0,4 do čtyř procent, tedy o řád více.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.