« Zpět

Kurzy u platebních karet. Které jsou nejlepší? (TEST)

| 5. září 2011 - 11:16 | Zprávy | Karty

Po dvou letech jsme provedli další kurzovní test, který vám ukáže, se kterou platební kartou v zahraničí ušetříte. Vyzkoušeli jsme platby v šesti měnách. Když nějaký finanční produkt patří jeden rok mezi nejlepší, nemusí to už následující rok platit. Finanční instituce mění pravidla i podmínky tak, jak potřebují. I proto jsem opět provedl test, který měl za cíl zjistit, jak si na tom stojí platební karty při použití karty v zahraničí.

Po dvou letech jsme provedli další kurzovní test, který vám ukáže, se kterou platební kartou v zahraničí ušetříte. Vyzkoušeli jsme platby v šesti měnách. Když nějaký finanční produkt patří jeden rok mezi nejlepší, nemusí to už následující rok platit. Finanční instituce mění pravidla i podmínky tak, jak potřebují. I proto jsem opět provedl test, který měl za cíl zjistit, jak si na tom stojí platební karty při použití karty v zahraničí.
Většina bank nerozlišuje, zda použijete debetní nebo kreditní kartu. Kurz při zúčtování transakce bude vždy stejný, resp. postup. Až na dvě výjimky. Tou první je Citibank, kde ve dvou ze tří testů byl kurz při použití debetní karty lepší, než u kreditky. Druhou bankou je Raiffeisenbank. Zatím co při platbě debetní kartou Rajfka používá kurz deviza-prodej podle svého kurzovního lístku, kreditní karty se zúčtovávají oficiálním kurzem MasterCard, resp. Visa. Tedy výhodnějším. Na svědomí to má jednotné zúčtování kreditních karet pro skupinu Raiffeisen, které probíhá centrálně.
Nejlepší karty pro cizoměnové transakce
Mezi platební karty, které mají naprosto nejlepší kurzy při zúčtování zahraničních transakcí, patří stabilně debetní karta Visa od AXA Bank, kreditní karta Cetelem a novinkou jsou kreditní karty MasterCard a Visa od Raiffeisenbank. S těmito kartami vždy ušetříte.
Věrnostní program kurzy vylepší
Některé karty se sice nemohou pyšnit pěknými kurzy, ale v rukávu mají další výhody. Buď vám dávají přímou slevu z každé transakce, nebo připisují bonusy a body. Pro tento test jsem proto přepočítal výsledný kurz u karet, které vám poskytují přímou finanční slevu.

Tak například jinak nevýhodný kurz GE Money Bank se vlivem věrnostního programu bene+ dostává na běžnou hranici (sleva 1% z transakce). Podobně kurzy klesají u kreditních karet Citibank, například kreditka Citi Life dává slevu 2 % a Shell má 0,5 %. Po započítání těchto bonusů se dostáváme z jinak vyšších kurzů na hodně zajímavá čísla, zvláště u kreditky Citi Life. Podobně je na tom kreditní karta Premia od Home Credit (1 %).

Radost mohou mít držitelé karet dvou společností. Kreditní karta Cetelem dává navíc bonus 1,5 % z transakce, čímž se výsledně s jinak výtečným kurzem dostanete ještě níže. Na druhou stranu, Cetelem má pro tento finanční benefit strop, který se láme u objemu utracených 10 000 Kč. Raiffeisenbank má v nabídce u vybraných kreditních karet Exclusive program, kde lze připisované body směnit i za hotovost na váš účet u Raiffeisenbank, poměrem to odpovídá bonusu 0,8 % při každé bezhotovostní platbě. Opět skvělý kurz se tak ještě vylepší. V tabulkách níže jsem počítal s tímto bonusem.

U všech karet je potřeba vnímat i poplatek za jejich vedení, ten jsem však nesledoval – kdo chce konkrétní kartu, pořídí si ji i s případným poplatkem.

Roční náklady na vybrané kreditní karty s cashbackem

Kreditní karta Cetelem – 828 Kč ročně. Po započtení bonusu max. 150 Kč měsíčně kreditka nemusí stát ani korunu a ještě ušetříte 972 Kč ročně. Pro získání maxima je však potřeba udělat transakce v objemu alespoň 10 000 Kč měsíčně.

Citi Life od Citibank – 600 Kč ročně. Karta se „zaplatí“ po útratě min. 25 000 Kč ročně

MoneyCard Plus od GE Money Bank – 588 Kč ročně. Karta se „zaplatí“ po útratě min. 58 800 Kč ročně.

Premia Karta Home Credit – 588 Kč ročně, karta se „zaplatí“ po útratě min. 36 000 Kč ročně.

Rozdíl mezi kurzy může udělat stokoruny, ale kurz není všechno

Mezi karty s nejhoršími kurzy patří tradičně platební karty mBank. Například, při platbě v USD byl rozdíl mezi nejlepším a nejhorším kurzem 86 haléřů, při započtení bonusu dokonce 1,12 Kč. V praxi to znamená, že na utracených 500 dolarech při použití jiné karty můžete ušetřit/prodělat 560 Kč (500 USD je cca 8485 Kč). U vyšších částek se rozdíl zvyšuje, takže například útrata na dovolené ve výši 20 000 Kč a více už může dělat tisícikorunové rozdíly. Horší kurzy má i GE Money Bank a Citibank, obě banky však mají nástroje, které kurzy vylepšují vlivem připisování bonusu, vyplatí se proto preferovat karty s věrnostním programem, máte-li u sebe více karet stejné banky. Kurzy GE Money Bank se tak alespoň stabilizují, byť na chlubení stále nejsou. Kurzy Citibank se pak hlavně u kreditní karty Citi Life přibližují k lepším kurzům. Vyšší kurzy mají i karty Komerční banky a Essoxu. Karty Diners Club si naopak v meziročním pohledu polepšily, velmi často se svými kurzy zařazují zhruba na úroveň GE Money Bank, přitom ještě přede dvěma lety byly na tom nejhůř a někdy „trumfly“ i mBank.

V tomto článku se věnuji pouze kurzům. Je však fér dodat, že mBank a Diners Club mají i výhody, pro které se vyplatí využívat jejich služby. Například rozdíl mezi velkou bankovní pětkou a mBank není v kurzech zase tak výrazný a přitom s mBank můžete ušetřit celoročně na dalších poplatcích. Zda rozdíl v poplatcích je větší než při platbě kartou v cizině, si musíte spočítat sami. Podobně karty Diners Club své držitele zajímají hlavně pro další služby na ně navázané a mohou tak přebít pohled na nevýhodné kurzy. Každý si musí sám zvážit, co je pro něj prioritou.

U velkého objemu transakcí jsou však už rozdíly v kurzech výrazně znát a může se vyplatit sáhnout po jiné kartě.
Kurzy většiny vydavatelů karet jsou normální

Ostatní banky nemají kurzy ani nejlepší, ani nejhorší. Jsou jednoduše normální. I nováček v podobě Zuno Bank se za své kurzy nemusí stydět, jsou podobné PPF bance a Home Credit, tedy lepší střed. Slušné kurzy má spořitelní družstvo Citfín a Evropsko-ruská banka, s jejich kartami také neproděláte.
Zajímavosti a perličky během testování
Test v polských zlotých proběhl v drogerii Rossmann za velkého pochopení vedoucí prodejny.

Test v eurech proběhl v prodejně Lidl v Bratislavě za výrazného pobavení pokladních.

Test ve forintech proběhl v prodejně Tesco v Gyoru. Pokladní dodnes nepochopily, o co šlo, protože jsme komunikovali pouze „rukama a nohama“.

S kartami Diners Club se můžete v Maďarsku vyfotit, nebo v zimě škrabat námrazu, ale téměř s nimi nezaplatíte.

V Maďarsku se domluvíte jen maďarsky.

Testování v srbských dinárech a makedonských denárech proběhlo na různých čerpacích stanicích v Srbsku a Makedonii. Karty tam berou skoro na každém rohu a dokonce je vracejí.

Při platbě kartou Diners Club je minimálně na čerpacích stanicích na území Srbska a Makedonie vyžadován poplatek. Ten se předem nedozvíte a je vám zúčtován zpětně za každou transakci. Co transakce, to poplatek. Pohybuje se okolo 30 Kč (130 RSD a 70 MKD). Platbu kartou Diners Club to tak výrazně prodražuje a na čerpacích stanicích je tedy nevýhodná. Karet MasterCard a Visa se poplatky netýkají.

Test v amerických dolarech proběhl na internetu a Greenpeace bylo bohatší o pár dolarů.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.