« Zpět

Krok za krokem: Požádejte banku o vrácení platby kartou

| 10. září 2009 - 11:55 | Zprávy | Karty

Tisícům lidí zůstala doma po krachu aerolinek SkyEurope náhle bezcenná letenka. Těm, kdo ji zakoupili přes internet a zaplatili kartou, svitla naděje po výzvě aerolinek, ať si nechají peníze vrátit od své banky. A velké banky potvrzují, že nejde o nic složitého. Tuto možnost lze využít i v jiných případech než je krach obchodníka, kterému jste zaplatili.

Tisícům lidí zůstala doma po krachu aerolinek SkyEurope náhle bezcenná letenka. Těm, kdo ji zakoupili přes internet a zaplatili kartou, svitla naděje po výzvě aerolinek, ať si nechají peníze vrátit od své banky.
A velké banky potvrzují, že nejde o nic složitého. Tuto možnost lze využít i v jiných případech než je krach obchodníka, kterému jste zaplatili.
"Obecně lze říci, že na jakoukoliv transakci platební kartou lze podat u vydavatelské banky reklamaci . Před podáním reklamace u banky by se však držitel měl primárně pokusit vyřešit problém u obchodníka," vysvětlila mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.
Reklamaci mohou podat zákazníci, kteří ne vlastní vinou nedostali služby nebo zboží, za které zaplatili. Podmínkou podání reklamace je předchozí pokus vyřešit situaci přímo s obchodníkem.
"Pokud není možné obchodníka kontaktovat nebo se zákazníkem nekomunikuje, může se obrátit na vydavatele platební karty, kterou úhradu provedl," uvedla mluvčí Komerční banky Monika Klucová.
Lhůta, po kterou lze o vrácení platby požádat, je různá. U Komerční banky lze uplatnit reklamaci standardně 40 dní od zaúčtování transakce , ČSOB umožňuje podat žádost o vrácení peněz i 120 dní po platbě a v některých případech i déle.
"Řešení reklamací se řídí pravidly mezinárodních asociací Visa/MasterCard a na jejich základě byla stanovena i 75denní lhůta od data uskutečnění transakce. Stejnou lhůtu má tak nastavenu většina českých i zahraničních bank. Lhůta pro podání reklamace je zároveň součástí smluvního ujednání s klientem," uvedla za Českou spořitelnu Havligerová.
Přestože teoreticky je možná reklamace prostřednictvím telefonu nebo elektronické pošty , velké banky se shodují, že nejlepší je přijít na pobočku osobně.
"Zásadně platí, že reklamace musí být podána písemně, ideálně na pobočce banky, podepsána držitelem platební karty a musí obsahovat přesný a úplný výčet reklamovaných transakcí včetně částek," konstatovala Klucová.
Pro případ společnosti SkyEurope navrhuje Komerční banka následující formulaci: "Reklamuji následující transakce uskutečněné u obchodníka SkyEurope z důvodu neposkytnutí služby a bankrotu společnosti SkyEurope (následuje datum a číslo transakce). Pokusil jsem se kontaktovat společnost SkyEurope dne (zde uvedené datum), ale na kontaktním telefonním čísle pro ČR je pouze nahrána informace o ukončení služeb."
Kromě tohoto dokumentu by si měl klient na pobočku přinést letenku, nebo potvrzení o jejím zakoupení, e-mail od SkyEurope v němž informuje o ukončení činnosti a který rozeslala všem svým klientům a případně i dokumentaci dokazující komunikaci se společností SkyEurope.
Protože potřebná dokumentace se může v jednotlivých případech různit , je lepší se před návštěvou banky telefonicky informovat, co vše je třeba mít s sebou.
Ve spojitosti s krachem SkyEurope se na banky obrací stovky klientů, jejich počet však nechtějí upřesnit. Jinak žádosti o vrácení peněz zaplacených kartou sice nejsou na denním pořádku, ale nejsou ani ničím výjimečným.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.