« Zpět

Kreditní karty lidem lámou vaz

| 11. května 2009 - 11:47 | Zprávy | Karty

Prudce přibývá klientů, kteří končí v dluhové pasti. Hrozí jim, že přijdou o majetek. Kreditní platební karty se stávají noční můrou mnoha lidí. Kvůli ekonomické krizi a s ní spojenou ztrátou zaměstnání řada Čechů v posledních měsících čerpala úvěr z kreditních karet, aby pokryla výpadek příjmů.

Prudce přibývá klientů, kteří končí v dluhové pasti. Hrozí jim, že přijdou o majetek

 Kreditní platební karty se stávají noční můrou mnoha lidí. Kvůli ekonomické krizi a s ní spojenou ztrátou zaměstnání řada Čechů v posledních měsících čerpala úvěr z kreditních karet, aby pokryla výpadek příjmů. Finanční situace se ale těmto lidem ve většině případů nezlepšila a kreditní karty místo toho, aby jim pomohly překlenout svízelnou situaci, jim ještě uškodily. Právě kreditní karty nyní patří mezi nejčastější důvod, proč se lidé dostávají do dluhové pasti.

„V exekucích majetku lze v poslední době pozorovat nový trend, který považuji za alarmující. Kromě tradičně vymáhaných dluhů například za plyn, elektřinu či telefon se stále více objevují nesplácené spotřebitelské úvěry a mezi nimi kreditní karty. Exekuce milionových částek jsou téměř minulostí, většina dluhů se pohybuje pod částkou sto tisíc korun,“ řekl Hynek Filip, jednatel společnosti Sampa
Invest, která provozuje poradenský web DebtAid.cz, určený pro předlužené domácnosti.
Hynek Filip ale upozorňuje, jak málo stačí k tomu, aby lidé spadli do dluhové pasti, obzvlášť pokud v době ekonomické krize přišli o zaměstnání. „Stačí v podstatě jen jeden jediný úvěr a jedním z nejhorších jsou právě půjčky z kreditních karet, kde klienti platí mezi 20 až 30 procenty. Pokud lidé nevyřeší svůj základní problém - absenci příjmů -, kreditní karta je pro ně likvidační,“ varuje Filip. Mnoho dlužníků pak v takovém případě svůj dluh řeší (splatí) novou půjčkou, nebo dokonce novou kreditní kartou, při tom se ale ještě více zadluží. Dluhová past, z níž není úniku, je pak už nebezpečně blízko. „Konce těchto dlužníků jsou pak velmi smutné -vymahači dluhů a exekutoři. Výjimkou nejsou ani sebevraždy,“ uzavírá Filip.

Banky narůstající problém kolem kreditních platebních karet přiznávají jen velmi nerady. Na jednu stranu se snaží kreditní karty nabídnout co největšímu množství bonitních klientů, na straně druhé ale musejí být obezřetnější než dříve. I mezi lidmi, kteří dříve měli slušné příjmy, v poslední době rychle přibývá neplatičů. Příčinou jejich finančních nesnází se v poslední době stává ztráta zaměstnání.
„Od loňského roku jsme zaznamenali určitý nárůst problematických úvěrů z kreditních karet. S těmito klienty, kteří se ocitnou v tíživé finanční situaci, se snažíme najít co nejlepší způsob, jak celou záležitost vyřešit,“ uvedl například Marek Dostál, ředitel segmentu kreditních karet Citibank.
Podle odhadů ekonomů se průměr delikvence u kreditních platebních karet v Česku pohybuje už okolo sedmi procent. V evropském měřítku to sice není až tak výjimečné číslo, v Česku ale ano.
V problémech se splácením půjček u domácností Česká republika vždy zaostávala za vyspělou Evropou a USA. Nyní ale tyto země velmi rychle doháníme. A hodně k tomu přispívá ekonomická krize.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.